ye-logo.v1.2

22 січня три роки тому: У столиці – вбивають перших героїв Небесної сотні, у Хмельницькому – б’ють регіоналів

Євромайдан 4037
Хмельницький Майдан. 22 січня 2014 року.
Хмельницький Майдан. 22 січня 2014 року.. Фото: з архіву редакції.

Сьогодні минає третя річниця як у Києві, на вулиці Грушевського завершилося протистояння майданівців та підрозділу «Беркут».

Традиційне тоді недільне віче 19 січня 2014 року переросло спочатку у ходу Майдану до Верховної Ради, а згодом і у зіткнення. Бійці підрозділу «Беркут» тоді саме перекрили урядовий квартал, а майданівці почали перевертати автобуси міліції, які та використовувала для перекриття. Після автобусів у хід пішли пляшки з запальною сумішшю та бруківка, які летіли у бік міліції. З’явилися і підпалені шини. Силовики тим часом почали застосовувати сльозогінний газ і травматичну зброю, кидали світлошумові гранати, потім почали прицільно поливати людей з водомети.

Бій, який тривав із різною активністю понад три доби, завершився рівно три роки тому 22 січня, коли «Беркут» пішов у наступ і тимчасово відтіснив протестувальників від Європейської площі. У той же день стало відомо і про перших, хто поліг на Майдані.

Михайло Жизневський став першим, з ким прощалися на Майдані. Тоді ж вперше прозвучала пісня «Плине кача по Тисині», яка в подальшому стала неофіційним реквіємом-прощанням на похоронах загиблих на Майдані, пише ZIK

Тим часом у Хмельницькому, з самого ранку стало відомо, що Хмельницький Майдан не поїхав на традиційний міст єднання на кордоні Хмельницької та Тернопільської областей з нагоди Дня Соборності через загиблих на Грушевського, натомість усіх закликали їхати у Київ. А вже ближче до вечора мітингувальники, які на 17-у годину зібралися на черговий мітинг побилися із тодішнім заступником начальника управління інфраструктури та туризму Хмельницької облдержадміністрації Петром Тарасюком. Йому розбили голову, а активісти-свободівці заявили, що він ніс із собою кульок із нагайкою та газовим балончиком.

Вже в кінці дня стало відомо, що тридцять хмельницьких беркутівців саме у період гарячих боїв теж перебували у столиці і відкликати їх обласне керівництво не мало права, бо наказ про це «підписаний самим Міністром Захарченко».

 

В переддень 22 січня тодішній в.о. голови Хмельницької обласної організації «Батьківщина» Валерій Лесков заявив, що в області почнеться блокування підприємств, власниками яких є «регіонали». Щоправда, обіцяного тоді списку таких підприємств ніхто не оприлюднив і досі.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую