ye-logo.v1.2

Велике серце: що роблять хмельницькі артисти-волонтери для армії, дітей і довкілля

Суспільство 5680
Волонтери організовують благодійні концерти
Волонтери організовують благодійні концерти. Фото: надане волонтерами

Мистецька сотня «Гайдамаки» допомагає не лише військовим.

Допомога військовим, вихованцям інтернатів, збір коштів для важкохворих дітей і турбота про довкілля – далеко не повний перелік добрих справ, якими займаються волонтери Мистецької сотні «Гайдамаки». Усього зробленого співзасновник організації Олександр Попов навіть не може пригадати. Зате із задоволенням розповідає про грандіозні плани, серед яких – створення культурно-молодіжного центру, де займатимуться патріотичним вихованням юних хмельничан.

«Громадську організацію ми створили більше року тому на базі «Мистецької подільської сотні». «Гайдамаками» назвалися, вже маючи плани: хочемо почати будівництво великого культурно-молодіжного центру. Як були колись піонери, то тепер ми хочемо, щоб були гайдамаки, свого роду цілий рух. Якщо знайдемо фінансування, створимо базу, такий собі табір для дітей. Це потрібно, щоб виховувати у дітей патріотичний дух, зокрема на героїчних прикладах бійців АТО. Потрібно створювати майбутнє України через підростаюче покоління», - говорить Олександр Попов.

Все – за чітким заявками, бо везти абищо непотрібно

База Мистецької сотні «Гайдамаки» – дев’ять людей, серед яких Віктор Шайда, Марина Українець, Назар Поляков, Катя Аргунова, Марина Круть, Артем Вараниця і найменший волонтер Артем Харченко. А ще - багато людей, які співпрацюють з ними на різних етапах. Починали активісти працювати як волонтери у зону АТО, з підтримки військових. Далі коло діяльності стало набагато ширшим.

Військовим привозять речі під замовлення

Нещодавно Мистецька сотня Гайдамаки отримала велику партію медикаментів зі Швейцарії. Спільно з благодійним фондом «Зміцнення громад» розвезли їх по всіх госпіталях України. Олександр зізнається, що з цими поїздками у зону АТО доводиться менше уваги приділяти рідним.

«Ми тиждень у зоні АТО, три тижні тут. Січень певно пропустимо, поїдемо на початку лютого. Відпочинемо, бо вже й рідні забули, як ми виглядаємо, - жартує Олександр Попов. – Що ми військовим веземо? Це завжди смаколики. Ми працюємо з медслужбами, отримуємо від них безпосередньо заявки, бо в кожного підрозділу свої «дірки». Закуповуємо медикаменти або ми, або помічники. Як було на початку: набрали всього і веземо. Аж там розуміємо, що того не треба, а насправді чогось елементарного недорогого - нема. Зараз веземо зараз також речі, термобілизну, але все – за чітким заявками, бо везти абищо непотрібно. Звісно, щоразу концерти, розважальна програма».

Здебільшого для військових везуть смаколики і влаштовують концерти

Кошти, за які закуповують необхідне, «Гайдамаки» шукають по-різному. Є кілька напрямків, зокрема це акції як-от гайд-парк на вулиці Проскурівській, коли небайдужі кидають гроші в скриньки. Також волонтери тісно співпрацюють з підприємцями, серед яких чимало відомих людей.

«Діти – це найкраще, що є в Луганській області»

«Торік на Миколая вперше поїхали у дитячі будинки Луганської області. Відвідали 5-6 дитячих будинків, привезли смаколики малятам, влаштували концерт. Цього року поїздка була більш масштабною. Нам дуже допомогла китайська діаспора, яка передала 700 дитячих іграшок. Вони гарної якості, дуже класні, були навіть зростом з людину. Діти були в захваті. З нами поїхав Дід Мороз з Вінниці, єдиний сертифікований в Україні», - розповідає Олександр Попов.

Волонтер пригадує, під час крайньої поїздки проїхалися дитбудинками Луганщини та заїхали в село Побєда, яке було обстріляне з російської території смерчами. Для місцевих привезли багато речей.

Волонтер каже, діти на Луганщині - найкраще

«Об’їздили 9 дитбудинків цього разу, заїхали у Щастя, Новий Айдар, село за 10 кілометрів від Світлодарської дуги. Діти там класні, щирі українці. Ці діти – це найкраще, що є в Луганській області. Ми цей напрямок залишаємо і в новому році. Якщо все буде добре з нашим інвестором, плануємо закупити на всі будинки звукові комплекти, щоб зробити для них музичні класи. Тривають перемовини, і думаю, ми наступного року повеземо 12 класів», - говорить чоловік.

За словами волонтера, Мистецька сотня продовжує працювати і з нашим Меджибізьким дитячим будинком-інтернатом. Олександр каже, луганські будинки за матеріально-технічною базою разів у 10 переважають наші. Там сучасний ремонт, пластикові вікна тощо.

Найбільше таким діткам потрібна увага

«Але в них інша проблема: меценатів багато, але страждає духовність. Дітям хочеться більше уваги, їм хочеться притиснутися, розповісти про себе, - каже волонтер.

«Наші дітки нас радують»: як «Гайдамаки» допомагають важкохворим

Про юного волонтера Артема Харченка, який захворів раком, говорили чи не всі ЗМІ. Хлопчику поставили діагноз – саркома Юінга тазобедренного правого суглобу четвертої стадії з метастазами. На його лікування волонтери завдяки небайдужим зібрали сотні тисяч гривень. Влаштували навіть благодійний концерт за участі відомих артистів, які вирішили підтримати малого колегу.

Олександр Попов розповідає, що Артемко зараз на черговому курсі хіміотерапії. «У нього великі шанси на повноцінне життя, - каже волонтер. - Наш порадував і маленький Саша Вишньовський. На початку лікарі говорили, що максимум, що він зможе робити – це сидіти. Йому поставили 5 імплантів штучних хребців. Дитина менш ніж за півтора місяця встала і почала ходити. Те, що він зробив після операції, яку провели в Харкові в інституті патології хребта – диво. Дякуємо всім харківським лікарям».

Мистецька сотня допомагає важкохворим діткам

Також добре все, за словами волонтера у доньки учасника АТО Віки Барладян, яка потрапила а в аварію в Ізяславі. «Наші дітки нас радують», - каже він.

У планах Мистецької сотні щорічно 31 березня організовувати благодійні концерти. Це особлива дата для волонтерів, адже бо торік вперше вони влаштували такий захід для Артема Харченка.

Прибирати і не смітити

Окрім усіх перелічених аспектів діяльності організації, є ще один – дуже глобальний. Мистецька сотня Гайдамаки продовжує підтримувати екологічний напрямок. Ще навесні минулого року волонтери долучилися соціально-екологічної акції "Зробимо Україну чистою разом!" та стали координаторами проекту в нашій області.

У Хмельницькому на прибирання прийшло небагато людей

«Торік в Україні майже людей мільйон взяли участь в цій акції. На Хмельниччині до неї долучилися близько 2,5 тисяч людей. Ми зробили цей суботник, і побачили, що активнішим було населення в районах, менше – в обласному центрі. Але зупинятися не збираємося. Війна пройде, а екологічні проблеми залишаться», - говорить Олександр Попов.

Нагорода для благодійників

Вперше на Хмельниччині стартував національний конкурс «Благодійна Україна». Церемонія нагородження запланована на лютий і відбуватиметься в обласній філармонії. За словами Олександра Попова, конкурс розрахований не тільки на волонтерів, а й меценатів, підприємства, громадські організації.

Мистецька сотня бере на себе обов’язки організатора регіонального етапу конкурсу «Благодійна Хмельниччини». Заявки вже приймаються.«Хороші справи потрібно відмічати», - переконаний активіст Мистецької сотні.

Закордон для дітей бійців АТО

Влітку 60 дітей учасників АТО волонтери разом з фондом «Зміцнення громад» відправили на відпочинок в Угорщину. Програма мала великі масштаби і тривала 12 тижнів. Це діти, які належать до сімей учасників АТО, загиблих воїнів, інвалідів АТО. Дітвора з радістю підхопила ідею і з величезним задоволенням відпочили.

Олександр Попов каже, всі діти були поїздками неймовірно задоволені, тож «Мистецька сотня Гайдамаки» цього року продовжуватиме цю добру справу. Серед країн, куди відправляться відпочивати діти, буде вже не лише Угорщина.

Про довіру і посмішки

«Масово, звісно, люди звикли до війни. Але, слава Богу, великий крок вперед із забезпеченням зробила Україна. Ми вже не шукаємо бронежилети, макарони і тушонку», - додає волонтер.

Олександр Попов розповідає про діяльність фонду

Він каже, що лише спільними зусиллями можна повернути мир в країну і відновити її після війни. Чимало людей думають так само. Інвестори допомагають, бо бачать, що волонтери працюють прозоро, звітують, як, що і куди завезли. Про усі ці акції і поїздки можна дізнаватися з офіційних сторінок «Мистецької сотні «Гайдамаки» у соціальних мережах «ВКонтакті» і «Фейсбук». Волонтери організації Мистецька сотня «Гайдамаки» шукають людей, які готові приєднатися до спільної благодійної справи. Їхня мета – допомогти запанувати миру в Україні. Олександр Попов запевняє, що натхнення і сили на всі доброчинні справи отримує, бачачи посмішки навколишніх. «Я хочу, щоб люди посміхалися. Хочу щастя всім. Я не люблю песимістів», - каже чоловік.

Наразі волонтери знову готуються їхати на Схід і побувають майже на усій передовій лінії проведення бойових дій. Планують поїздку на 5 лютого Усі охочі допомогти можуть надсилати гроші на картку ПриватБанку: 5168 7420 6867 5978. Детальніше за номером 067-430-46-29 (Олександр Попов).

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую