ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Де відпочити взимку

Туризм 12885
На Хмельниччині є чимало місць, підходящих для активного зимового відпочинку
На Хмельниччині є чимало місць, підходящих для активного зимового відпочинку. Фото: автора

Прогулянка у містичному лісі чи веселі катання на санчатах? Пропонуємо кілька варіантів зимового відпочинку.

Традиційно ми подорожуємо більше влітку, коли тепло і зелено. А взимку — у Карпати, щоб покататися на лижах. Тим не менш, і на Хмельниччині є чимало мальовничих місць, які підійдуть для активного зимового відпочинку. Чому саме активного? Адже взимку буває холодно, а тому довго сидіти чи стояти на одному місці не вийде. Тому озброюйтеся лижами, санчатами, фотоапаратом, термосом з чаєм (читайте, як обрати термос ), і гайда на природу!
Пропонуємо оглянути кілька місць, що підійдуть для цього. Хоча насправді їх значно більше, практично навколо будь-якого населеного пункту Хмельниччини (чи безпосередньо у ньому) знайдуться мальовничі ліси чи засніжені пагорби.

Дністер — чарівне місце у будь-яку пору. А взимку, коли все вкривається снігом, тут взагалі стає казково. Бакота, Устя, Рудківці... Їхати взимку можна у ті ж самі місця, що і влітку. Щоправда, замість купання можна насолоджуватися запаморочливими краєвидами та займатися зимовою риболовлею.


Дністер взимку.

У 25 кілометрах від Хмельницького на захід, під селом Водички є чарівний ліс з соснами та чагарниками. У цьому лісі побувала хмельничанка Крістіна Федорович.


Ліс під селом Водички. Фото Крістіни Федорович.

Своїми просторами, пагорбами та ярами, долинами та урочищами, славиться Дунаєвеччина. Особливо мальовничо в районі Міцівців, Підлісного Мукаріва Маліївців. Хатки тут туляться до схилів або губляться в глибоких долинах, а на зміну ставкам приходять садки і ліси.


На просторах Дунаєвеччини.

До того ж тут є цікаві пам’ятки. У Маліївцях – славнозвісний мініатюрний водоспад і грот, палац і мальовничий парк, у Підлісному Мукаріві – величний неоготичний костел.


Поблизу села Підлісний Мукарів Дунаєвецького району.

Меджибіж – це не лише знаменитий замок-заповідник (хоча і його не слід оминати увагою!), а й місце, біля якого зосереджені мальовничі водойми. Тут Божок впадає у Південний Буг, а зовсім поряд, між селами Требухівці, Головчинці та Ставниця, розкинувся гідрологічний заказник Башта, а в інший бік від заказника, вздовж річки Божок, розливаються великі озера.


У Меджибожі Божок впадає у Південний Буг.

Головчинці — місце традиційного літнього відпочинку для хмельничан. Але тут не менш гарно і взимку. Можна з'їздити у Свято-Преображенський жіночий монастир, поблукати закритим дитячим табором, насолодитися краєвидами Південного Бугу, а також взяти приклад із хмельничанки Олександри Любицької та погодувати оленя, який живе на території турбази неподалік від монастиря.


Вид на Південний Буг від монастиря у Головчинцях. Фото Олександри Любицької.


У Головчинцях мешкає справжній олень. Фото Олександри Любицької.

Північ Хмельниччини славиться лісами, Славутчина — ще й мальовничими Голубими озерами. Влітку тут дуже багато людей на відпочинку. Якщо ж у вас є можливість приїхати на озера взимку, ви будете здивовані тишею та не меншою красою.


Річка Горинь в Ізяславі. Фото Володимира Федотова, Вікіпедія.

Можна поїхати у східному напрямку — на Деражнянщину, щоб поблукати місцевими лісами (для цього достатньо доїхати приміським потягом до Коржівців чи Нової Гути). У Коржівцях також можна завітати у старовинний монастир, який зараз відновляє ігумен Гавриїл.


У Коржівцях Деражнянського району.

А можна відправитися на захід — у Волочиський район, у такі мальовничі села, як Купіль, Маначин, Шмирки. Можна влаштувати заїзд на санчатах у самому Волочиську, неподалік від стадіону та школи мистецтв тут є некрута, але дуже довга дорога, яка взимку перетворюється у гірку.


На гірці у Волочиську.

І звісно ж, як не згадати про славнозвісну Ведмежку — пагорб на окраїні Лезневецького лісу. Це найвищий у межах міста схил, а тому у хорошу зимову погоду тут збираються цілими сім'ями: катаються на санчатах, лижах, дошках, целофанових пакетах та інших підручних засобах.


Хмельничанин Леонід з донькою Карінкою полюбляють відпочивати на Ведмежці.

Виявляється, доки частина хмельничан розважається на цьому місці, інші не знають, як до нього дістатися. На численні прохання подаємо схему добирання:

 

1 - круг біля заводу "Темп";

2 - меморіал слави;

3 - дендропарк;

4 - меморіал жертв Голокосту;

5 - Лезневське озеро;

6 - Ведмежка.

Читайте також, яких заходів вжити, щоб не замерзнути під час зимової мандрівки.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую