ye-logo.v1.2

Через мінімалку в 3200 гривень хмельницькі підприємці починають звільняти працівників

Суспільство 3230
Директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня
Директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня. Фото: автора

Однак у службі зайнятості кажуть, поки що підвищення зарплати суттєво не вплинуло на ринок праці.

Порівняно з минулим роком на Хмельниччині збільшення кількості безробітних не спостерігається. В обласному центрі зайнятості зауважують, що ситуація в межах норми. Наскільки вплине підвищення мінімальної зарплатні на скорочення працівників, стане зрозуміло вже в лютому.

«Ми цю ситуацію моніторимо. Так, зараз закриваються багато підприємців, але таких, які й раніше не вели господарської діяльності. Це нормально. Серйозно на ринок праці це не вплине, адже вони і так не працювали. Але закриваються і такі, де є три-два наймані працівники. То вони поки їх звільняють, не знаючи, що робити далі», - зазначив директор обласного центру зайнятості Сергій Черешня.

Як він зауважує, збільшення кількості безробітних відбулось тільки в окремих центрах зайнятості, однак в цілому по області наразі ситуація в межах норми. Якщо людей звільнятимуть у січні, то роботодавцю все одно доведеться заплатити ЄСВ за цей місяць. Тому оцінити, чи звільняють масово працівників, можна буде тільки в лютому.

Читайте також: «Рішення про підвищення мінімальної зарплати до 3200 було безглуздим», - екс-чиновник

«Минулого тижня робили зріз, який не показує, щоб катастрофічно звільняли людей. Трохи більше безробітних стало в окремих центрах зайнятості, але це не пов’язано з підвищенням мінімальної заробітної плати. До прикладу, більше людей звернулось до Білогірського районного центру зайнятості, що пов’язано з тимчасовим призупиненням роботи молокозаводу, на якому здійснюється модернізація виробництва», - говорить Сергій Черешня.

У кризові 2008-2009 роки на обліку перебувало 95-105 тисяч безробітних

Керівник служби зайнятості додає, що поки важко оцінити вплив підвищення «мінімалки» і на тінізацію ринку праці.

«Треба розуміти, що тіньова зайнятість - це не тільки робота без офіційного оформлення і виплати зарплати в конверті, цей процес глибший. Питання тінізації ринку праці не в тому, що хтось когось бере без реєстрації і платить неофіційно, а в тому, що в когось є такі суми готівкових грошей, які дозволяють це робити. Тут не потрібно перевіряти кожного підприємця, а потрібно обмежити готівкові фінансові операції підприємств. Поки не поміняємо ці механізми, нічого не зміниться», - каже посадовець.

Читайте також: Не у всіх районах області знайшли гроші на мінімальну зарплату для бюджетників

Разом з тим, за його словами, ризики, що підприємці звільнятимуть працівників, бо не зможуть заплатити їм по 3200 гривень – все-таки є. А от чи зможуть звільнені отримати статус безробітного в служби зайнятості – питання відкрите. Аби зареєструватися й отримати статус безробітного, перше, що треба - надати паспорт громадянина України, облікову картку платника податків, трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує період зайнятості), а в разі потреби також військовий квиток, диплом або інший документ про освіту. По-друге, статус безробітного можуть отримати у разі відсутності підходящої роботи.

«Якщо є підходяща робота, вам відразу її запропонують, і в разі відмови не поставлять на облік, не визнають безробітним і допомогу ви не отримаєте. Закон визначає, що підходящою є робота, яку людина виконувала за останнім місцем роботи, яка відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи, рівню заробітної плати, який вона мала за попереднім місцем роботи», - додає керівник служби зайнятості.

Читайте також: Гройсман про нову «мінімалку»: «Я за те, щоб бізнес заробляв гроші, але не за рахунок зубожіння працівників»

Сергій Черешня запевняє, що служба зайнятості готова працювати в умовах збільшення кількості безробітних. До прикладу, в кризові 2008-2009 роки на обліку перебувало 95-105 тисяч безробітних.

«Служба зайнятості спроможна надати соціальні послуги в разі збільшення кількості безробітних через скорочення. Ми зможемо прийняти всіх, головне, щоб було що їм запропонувати, особливо в селах», - резюмує посадовець.

Нагадаємо, на Хмельниччині майже 16 тисяч людей отримують допомогу по безробіттю.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую