ye-logo.v1.2

Як у Хмельницькому проходив квест «99 років пам’яті Крут» (ФОТО, ВІДЕО)

Суспільство 3884
13 учасників дві години бігали центром Хмельницького, виконуючи різні завдання. Вкінці усі отримали смачні подарунки
13 учасників дві години бігали центром Хмельницького, виконуючи різні завдання. Вкінці усі отримали смачні подарунки. Фото: автора

У місті провели квест для молоді, щоб вшанувати пам’ять героїв Крут.

 «Сьогодні, 29 січня, минуло 99 років після битви біля залізничної станції Крути, коли 300 студентів зуміли призупинити наступ 5-тисячної армії Більшовиків. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. І ми вирішили провести історичний квест, щоб вшанувати пам'ять героїв Крут, нехай навіть у такій ігровій формі, – розповів один з організаторів, голова товариства збереження історії України «Січ» Дмитро Савчук.

Співорганізатором заходу була національна скаутська організація України «Пласт». І більшість учасників становили активісти цих двох організацій. Але були й такі, хто про квест дізнався за декілька хвилин перед його початком. Наприклад однокласниці Оля Яруш і Валерія Каспрова просто гуляли містом, але дізнавшись про захід, вирішили випробувати свої знання з історії.

Загалом біля щогли з прапором України, поруч з ТРЦ «Либідь Плаза», зібралося 13 учасників.

Після того, як вони поділилися на три команди: «Студентський курінь», «Гайдамаки» і «Вільне козацтво», відбулася історична п’ятихвилинка, на якій Савчук Дмитро розповів, чому так сталося, що 99 років тому у бою під Крутами задіяли саме студентство, а не регулярну армію. Також хлопець зачитав уривок зі щоденника бійця УНР, в якому той висловив бажання, щоб колись у Хмельницькому на вулиці Кам’янецькій з’явився пам’ятник Богдану Хмельницькому. Це була перша підказка для учасників і перша локація квесту.

Команда «Студентський курінь».

Команда «Гайдамаки».

Команда «Вільне козацтво».

У квесті було задіяно 9 локацій, усі – в центральній частині міста. І на кожній чекали інструктори із завданнями для команд. Завдання були не з легких: стосувалися історії України, історичних постатей і безпосередньо міста Хмельницького.

У першій точці, біля пам’ятника Богдану Хмельницькому, учасникам потрібно було назвати імена видатних постатей української революції, які були зображені на картках.

За кожну неправильну відповідь командам додавалася хвилина часу. А після кожного виконаного завдання, учасники отримували лист з підказкою для пошуку наступної локації.

Так, від пам’ятника Богдану Хмельницькому «усім підрозділам армії УНР…» потрібно було «…негайно прибути на станцію "Кам’янецький переїзд"». Це й була друга локація квесту.

Там на команди чекало чи не найскладніше завдання – усі чотири Універсали Центральної Ради потрібно було розташувати у правильному порядку за змістом.

Найшвидше з усіх справилася команда «Вільне козацтво».

Те, що найкращими у цьому завданні виявилася команда «Вільне козацтво», не дивно – серед них був 44-річний Андрій Карнатовський, заступник обласного отамана українського реєстрового козацтва. Чоловік розповів, що участь взяв тільки для того, щоб підтримати ініціативу хлопців з «Пласту» і «Січі», а про сам захід дізнався з соціальних мереж.

На наступній локації, біля міської ради, Універсали потрібно було розставити вже у хронологічному порядку.

І тут знову відзначилося «Козацтво». Вони – єдині, хто відповів, що п’ятого універсалу не існувало.

Далі команди бігли до дитячої музичної школи №1 що на Проскурівській.

Там для них підготували найцікавіше завдання – гру на асоціації.

На аркуші були зображені різні предмети, назви яких мали підказати прізвища видатних діячів: груша – Грушевський, петля – Перлюра, петрушка – Петрушевич і так далі.

Майже усі впоралисяі з цим завданням на відмінно.

А ще потрібно було грати в «Крокодила».

  

У парку імені Івана Франка один з учасників повинен був пояснити решті своєї команди якесь слово чи словосполучення, а ті – відгадати, що мається на увазі.

Найбільше усіх повеселив 15-річний Максим Декалюк. Листопадовий зрив він намагався пояснити як «якийсь вибух в одному з осінніх місяців», активно при цьому жестикулюючи, а 300 студентів – «як спартанців, тільки вони вчаться».

Після такої гри команди отримували код, наприклад «6 і 4», за яким мали знайти книгу про Крути в обласній дитячій бібліотеці імені Тараса Шевченка.

Цифра 6 означала номер стелажу, а 4 – полицю, на якій потрібно було шукати потрібну книгу.

У кожній з трьох книг організатори заховали листи з підказками останньої локації із завданням – міського будинку культури.

Там інструктор тримав текст-звернення Центральної ради до студентства – єднатися і боротися проти Більшовиків.

Але текст не простий: у різних його частинах були розкидані букви виділені жирним шрифтом, які в сукупності складали словосполучення «пам’ятник Шевченку». Власне біля нього й відбувся фініш усієї гри.

Вкінці учасники квесту «99 років пам’яті Крут» символічно проголосили незалежність України, яка була проголошена Четвертим Універсалом УНР. А потім організатори вручили учасникам смачні призи: за перше і друге місце давали піцу, а за третє – солодкий рулет.

Перше місце зайняла команда «Гайдамаки». Завдяки тому, що вони швидко виконували завдання на точках і швидко бігали, змогли випередити усіх.

Зовсім інша тактика була у команди «Вільне козацтво»: учасники не бігали, а впевнено виконували усі завдання і спокійно рухалися до кожної наступної локації. Вони фінішували останніми, але за рахунок того, що за всю гру зробили лише одну помилку, посіли призове друге місце.

А от хлопці зі «Студентського куреню», здавалося б, і бігали швидко, і завдання усі виконували, та все-одно не змогли обійти суперників. Наймолодшого учасника квесту 11-річного Ярослава Вареницю, який був з ними в команді і постійно відставав, старші хлопці по-черзі садили на спину і так бігли. Хлопці падали, піднімалися, але намагалися встигнути першими. На фініш вони прибігли другими, але за рахунок того, що поспішали і робили помилки у завданнях, посіли останнє – третє місце.

Наостанок учасники квесту заспівали гімн України. Але цим усе не завершилося.

Під час виконання гімну хтось засміявся, і 18-річний Максим Дьома, заступник голови місцевого осередку «Пласт» змусив хлопців декілька хвилин стояти на кулаках, а дівчат – присідати.

Зрештою і учасники, і організатори були задоволені.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую