ye-logo.v1.2

Усі театри під одним дахом. У Хмельницькому планують створити незалежну театральну платформу

Культура 2007

Громадська організація «Центр розвитку театру» допомагатиме колективам отримувати гранти.

Створити незалежну платформу, яка об'єднає усі театральні колективи Хмельниччини та області. З такою ініціативою виступив Дмитро Гусаков, керівник та режисер народного аматорського театру «Дзеркало», що працює при Хмельницькому міському будинку культури. Громадська організація «Центр розвитку театру» сприятиме популяризації театрального мистецтва та отриманню грантів від європейських організацій.
«На жаль, Хмельницький не асоціюється з театральним містом. У нас є декілька державних театрів, а сектор незалежних практично відсутній. Тим не менш, у сучасному світі театр буває не лише класичним. Існують документальні, пластичні вистави, різноманітні перформанси. Сучасний театр відкритий для експериментів, – розповідає Дмитро Гусаков. – Наприклад, при Києво-Могилянській академії існує центр «Пасіка», при якому діє 10 незалежних театрів, у Харкові на базі Будинку актора працює до 30 таких колективів».
Створення подібної платформи у Хмельницькому сприятиме зміцненню позицій існуючих колективів та появі нових. Також «Центр розвитку театру» зможе співпрацювати з іноземними організаціями, які надають гранти та спонсорську допомогу для оригінальних та експериментальних постановок.
Дмитро Гусаков запрошує до співпраці як незалежні, так і державні театри, а також усіх, хто любить театральне мистецтво та вболіває за його розвиток.


«Зараз триває процес створення організації, працюємо над статутом. Вже висловив бажання приєднатися Нетішинський народний театр, – розповідає режисер. – Ми будемо раді бачити в організації усіх, хто любить театр».
Організація ще тільки створюється, однак уже втілює у життя перший проект – театральну лабораторію «Підйом». У Хмельницький час від часу запрошуватимуть митців з інших міст, які протягом кількох днів проводитимуть тренінги для акторів (зможуть приєднатися усі охочі) та ставитимуть невеликі вистави. Першим запрошеним гостем став актор Львівського театру ім. Л. Українки Дмитро Наумець. Він навчає акторів театру «Дзеркало» працювати на сцені із простором та партнерами, а також із власним тілом, як інструментом відтворення.
Завтра, 1 лютого, можна буде переглянути результати співпраці. Міні-виставу покажуть у будинку культури, початок о 19.00.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую