ye-logo.v1.2

Перший матч в історії українського футболу: спогади учасників

Історія 7696
Хмельницьке Поділля. 1992 рік
Хмельницьке Поділля. 1992 рік. Фото: з архіву Ігоря Кондака

25 років тому відбувся перший офіційний поєдинок, в якому зіграли хмельницьке «Поділля» та чернівецька «Буковина».

10 лютого 1992 року - цю дату називають Днем народження офіційного футболу Незалежної України. Тоді в Іршаві, що на Закарпатті, в 1/32 фіналу Кубка України зіграли хмельницьке «Поділля» та чернівецька «Буковина».

Примітно й інше. Перший гол в історії незалежної України забив нападник хмельницької команди Віталій Бугай. Щоправда, буковинці потім завдяки влучному удару Юрія Гія зрівняли рахунок.

«Ми тоді були на зборах на Закарпатті, - пригадує тодішній голкіпер команди, який нині тренує «Поділля» Аркадій Баталов. – Пригадую, що матч розпочався рано. Здається о 12.00. Засніжене поле розчистили до землі, так і грали. Матч видався важким, завершився внічию, потім додатковий час, а згодом серія пенальті. Мені тоді вдалося відбити удар Василя Задорожника. Але… ми поступилися з рахунком 1:3».

Хмельничани свій перший історичний матч провели під керівництвом Григорія Іщенка. Фото: fcpodillya.km.ua

У серії пенальті першими пробивали буковинці. Сергій Соботюк відкрив рахунок, але потів Сергій Кулинич зрівняв його. Юрій Гій знову забив Баталову, а ось Віталій Бугай не зміг переграти Ігоря Кропивкін. Леонід Федоров зробив рахунок 3:1, а Сергій Пташник не зміг скоротити рахунок. Згодом Василь Задорожняк не зумів переграти Баталова і вирішальним ударом став «постріл» Сергія Аргудяєва. Сергій, який на 77 хвилині замінив Віктора Муравського, не забив.

«Чесно кажучи, я вже і не пам’ятаю той поєдинок, - каже Віктор Муравський. – Тож 25 років минуло. А матчів у моїй кар’єрі було багато, всіх не пригадаєш».

«Пригадую, що готувалися до чемпіонату України. Поле було дуже важке, - згадує захисник Ігор Кондак. – Але в ті часи, відверто кажучи, ми завжди починали грати в болоті».

«Перед нами не стояло завдання пройти до наступного етапу, - каже Михайло Лапідус, який провів у тому матчі перші 65 хвилин. – Це була підготовка до чемпіонату, а тому і цей матч розглядали, як підготовчий. Була негода, слизьке поле. Згадую, що змогли зіграти внічию, а ось у серії пенальті кращими були суперники. Ми навіть тоді і не думали, що це історичний матч».

А ось автор першого голу в історії українського футболу Віталій Бугай в одному зі своїх інтвер’ю на сайті ФК "Поділля" розповів: «Це було не поле футбольне, а більше - чемпіонат світу в грязі (сміється). Сніг, а внизу вода майже по щиколотку. М'яч практично не котився. І був момент - вдалося забити гол. З води, з бруду, з снігу виколупали і забили (сміється). По пенальті ми все-таки програли».

Відшукати спогади про той матч, можна лише в довідничку за 28 лютого 1992 року. Фото: fcbc.cv.ua

А ось що писав про цей матч Павло Шваба в «Програмі. Довіднику-календарю Буковина (Чернівці) – Азовець (Маріуполь) Кубок України 1/16 фіналу. від 28.02.1992»: «Це був перший офіційний футбольних матч суверенної України. Віриться, що «Буковина» та «Поділля» (хай навіть волею випадку) вписали перші рядки в історію великого футболу великої футбольної держави Україна… Істотні корективи в гру внесла погода: рихлий наче пісок сніг не давав можливості суперникам втілювати на полі тренерські задуми і настанови. Перед перервою хмельничани відкрили рахунок, а одразу по перерві після розіграшу стандартного положення капітан буковинців Ю. Гій встановив рівновагу. Спливли решта 42 хвилини, потім ще 30 додаткових, але нічийний рахунок 1:1 не змінився. Отже, пенальті. І ось тут справжнім героєм цього історичного поєдинку став воротар «Буковини» І. Кропивкін. Він двічі парирував удари С. Пташника та досвідченого С. Аргудяєва! Справу, як мовиться, було зроблено».

Ну, і звісно, склади команд:
«Поділля»: Аркадій Баталов, Ігор Кондак, Володимир Кисера (капітан команди), Ігор Снігур, Анатолій Сорокін, Сергій Куличин, Михайло Лапідус (Андрій Лапідус, 65), Роман Данилко (Ігор Ядлось,67), Сергій Пташник, Віталій Бугай, Віктор Муравський (Сергій Аргудяєв,77).
«Буковина»: Ігор Кропивкін, Сергій Соботюк, Олександр Войтюк, Віталій Марков, Юрій Махиня, Василь Задорожняк, Олександр Кисляков (Орест Швець,72), Юрій Гій (капітан команди), Борис Фінкель (Іван Руснак,77), Леонід Федоров, Віталій Мінтенко (Євген Крячик,67).
Зауважимо, що того 1992 року, навесні, Україна провела свій перший чемпіонат з футболу. Було створено дві ліги - вищу та першу. «Поділля» потрапило в перший дивізіон та посіло 4 місце з 14 команд.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую