ye-logo.v1.2

Тарифи: Перевізники стверджують, що у Хмельницькому кожна сьома людина їздить в маршрутках безкоштовно (ВІДЕО)

Суспільство 2316
Перевізники кажуть, ледь зводять кінці з кінцями.
Перевізники кажуть, ледь зводять кінці з кінцями. . Фото: з архіву редакції

Такі дані представники перевізників надали до Хмельницької міської ради з проханням переглянути тарифи на перевезення у бік збільшення

Підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті Хмельницького обговорюють уже тривалий час. Спочатку перевізники подали свої пропозиції про підняття тарифів, потім управління економіки провело аналіз розрахунків, у міській раді розробили регуляторний акт і вчора, 10 лютого представники влади, перевізники і громадськість зібралися на слухання. Цього, кажуть, вимагає закон.

Зал кінотеатру ім. Шевченка заповнений майже наполовину. Серед присутніх – представники міської влади, управління транспорту, активісти, але більшість, як зізнаються самі перевізники «їхніх», тобто водіїв, представників фірм-перевізників, або й самих власників маршруток.

Це підтверджували невдоволені вигуки та крики, якими супроводжувалися закиди, що мовляв приватні перевізники працюють «чорним налом», не оформлені офіційно, а відповідно й не сплачують податки, а також те, що окремі перевізники монополізують ринок послуг, бо «раніше сиділи в депутатах, а тепер у виконкомі».

Директор комунального підприємства «Електротранс» Віктор Паламарчук на початку зазначив, що враховуючи те, що з початку 2017 року електроенергія для підприємства подається не за пільговим, як раніше тарифом, а за звичайним, плюс – підняття мінімальної зарплатні, іншого виходу як підняти тариф на перевезення, немає.

«Ми не бачимо іншого шляху, і хочемо, щоб ви з розуміння поставилися до цього», – зазначив Віктор Паламарчук і додав, що це «не прихоті міської влади, чи керівництва Електротрансу», а вимога часу.

Підтримати підняття тарифів саме для комунального підприємства, закликав присутніх і депутат обласної ради Юрій Смаль.

«Пропоную підтримати комунальне підприємства «Електротранс», а приватним перевізникам – спочатку покращити якість надання послуг, щоб вони були європейськими, а вже потім говорити про підняття тарифів на перевезення», – зазначив Юрій Смаль.

Перевізники в свою чергу, почали обурюватися, мовляв для того, щоб забезпечити якісне перевезення на європейському рівні, потрібно і тарифи європейські і дороги відповідні, а вони й так ледве зводять кінці з кінцями.

Власник маршрутів №21 та №22 Олександр Мішин навіть кілька разів запропонував усім бажаючим взяти у нього в оренду автомобіль і спробувати самостійно заробити гроші на перевезеннях.

Активістка Альона Береза обурилася, мовляв управління економіки, яке перевіряло подані розрахунки, трьом із п’яти повернуло документи на доопрацювання, але процедуру підвищення тарифів запустили незважаючи ні на що.

Що ж до самих розрахунків, то виходить, що пільговиків у Хмельницьких маршрутках – кожен четвертий, або сьомий.

«З документів поданих перевізниками у міську раду, виходить, що до прикладу на автобусах, які курсують за маршрутами №21 та №22 кожна сьому людина везуть безкоштовно. От нехай ФОП Мішин покаже кожну сьому людину, яку він возить безкоштовно. Або ще цікавіше, Хмельницьке таксі подало розрахунки, з який виходить, що вони кожну четверту людину возять пільгову», – зазначила активістка і закликала управління економіки міської ради більш детально перевіряти документи, а перевізників – не працювати на когось, а самим брати участь у конкурсі на право обслуговувати той, чи інший маршрут.

Начальник управління транспорту Сергій Шепурев зазначив, що договори із перевізниками, які зараз обслуговують маршрути міста, закінчуються у грудні 2017 року і вже з вересня почнеться конкурсна процедура за зовсім іншою схемою.

«На наступний конкурс, відповідно до законодавства, об’єктами його будуть маршрут, або декілька маршрутів. Великих об’єктів не буде. Тобто перевізникам буде можливість реалізуватися.

Активісти зізнаються, що громадські слухання – це окозамилювання влади і вони жодним чином не вплинуть на ціну проїзду.

«Вважаю, що сьогоднішнє зібрання – це ніщо інше, як окозамилювання влади проти громадян міста і це вам «аукнеться» на виборах», – сказав один із присутніх Іван Кульгук.

Його колега, ще один активіст Олексій Голеншин й взагалі зазначив, що якщо міський голова, який перед виборами обіцяв навести лад у маршрутних перевезеннях, не виконає своєї обіцянки, то «такий міський голова нам не потрібний».

Нагадаємо, раніше міська влада анонсувала, що нова ціна за проїзд буде з 1 березня цього року і становитиме у тролейбусі – 2,50, а в маршрутках – 4,50.

Щоб все було мирно і тихо, порядок забезпечували правоохоронці.

Читайте також: Чому ростуть ціни (ОПИТУВАННЯ)

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую