ye-logo.v1.2

До Хмельницького привезли півтисячі дерев’яних іграшок-забавок (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 9097
Традиції Яворівської іграшки відроджує подружжя майстрів з Хмельницького
Традиції Яворівської іграшки відроджує подружжя майстрів з Хмельницького. Фото: автора

Сонячні птахи, коники, тріщали і брязкальця – на все це можна не лише подивитися, а й придбати.

Майстри, Семен Тлустий і Галина Шумило, у Хмельницькому відкрили виставку Яворівської іграшки-забавки. Це дитячі дерев’яні іграшки, розмальовані традиційним орнаментом «вербичка», який виник ще у 18 столітті у Яворівському районі Львівської області.

Як так сталося, що подружжя з Хмельницької області почало відроджувати яворівські традиції?

Майстри народилися в селі Лісоводи (Городоцький район Хмельницької області). Але у 1972 році Семен Тлустий поступив у художнє училище в місті Івано-Франкове (Яворівський район Львівської області). Тоді ж, у якості курсової роботи, виготовив і першу дерев’яну іграшку. Пізніше навчався ще у Львові та Івано-Франківську, але жити повернувся саме в Івано-Франкове. Там, у рідному училищі, він ще упродовж 30 років викладав різьблення і відроджував традиції Яворівської іграшки.

Виставку робіт назвали «Сонячний злет чарівного птаха», оскільки саме птах є візитівкою майстрів.

А Галина Шумило навчалася на вчителя молодших класів у Хмельницькому, працювала ще у дитячому садочку, а розписом народної іграшки захопилася вже після одруження. Відтоді вони з чоловіком разом виготовляють, декорують і популяризують традиційну Яворівську іграшку-забавку.

Семен Тлустий і Галина Шумило часто бувають на різних етнофестивалях та ярмарках не лише в Україні, а й закордоном. А Яворівська іграшка-забавка є у Польші, Німеччині, Канаді, США та багатьох інших країнах.

Подружжя майстрів відоме далеко за межами України.

На виставці у Хмельницькому вони представили близько 500 іграшок і предметів декору. Тут є коники, ангелочки, вуркала, лапавки, свисточки, сопілки, писанки, брязкальця, різні пташки – усього навіть не перечислити.

 

Розміри іграшок також дуже різні: одні можуть поміститися на долоні, на інших можна поміститися самому.

 

А минулого року у Львові майстри виготовили навіть цілий дитячий майданчик.

Усі іграшки Семен Тлустий виготовляє з осики та хвойних дерев, але нічим більше не обробляє. Саме тому вони є легкими, нешкідливими і безпечними для дітей.

Іграшки мають ще властивість оберегу, оскільки здавна вважається, що осика відганяє усе зле.

Якщо взяти до рук, іграшки віддають теплом. Галина Шумило пояснює це тим, що окрім матеріалу дуже спрацьовує магія кольорів. У традиційному яворівському розписі використовували зелений (символізує траву й листя), червоний (плоди і ягоди) та синій (небо і вода) кольори. А сучасні майстри до цієї палітри додають ще жовтий і малиновий.

 

Усі іграшки яскраві і екологічно чисті.

Гратися ними буде цікаво навіть дорослим, адже щоб розгадати механізм роботи деяких з них (курочки, що клюють зерно, ведмедики, які грають на гармошках, пастушки, що женуть коров…) потрібно дуже постаратися.

Цими іграшками приємно гратися і коштують вони зовсім недорого. Найменші обійдуться в 10-15 гривень.

 

Традиційні іграшки-підвіски вигладають насправді дуже сучасно.

 

Тут також можна знайти й дитячі музичні інструменти.

 

Окрім іграшок майстри виготовляють декоративний посуд і предмети одягу.

Виставка Яворівської іграшки-забавки діятиме до 28 лютого 2017 року у хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва (Вул. Володимирська, 103).

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую