ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Як зекономити на основних витратах у подорожі — радять досвідчені мандрівники

Туризм 4942

Своїм досвідом поділилися мандрівники, які відвідали 63 країни.

Анна Думанська та Богдан Місюренко - подружжя хмельницьких мандрівників, які протягом шести років відвідали 63 країни. Вони на власному досвіді переконалися, що подорожувати можна дуже бюджетно. Наприклад, під час мандрівки країнами Азії, яка тривала понад рік, вони витрачали в середньому 1-2 долари на добу на двох. І сюди входять усю витрати: харчування, пересування, нічліг тощо. Подорожуючи Європою, вони витрачали 2-3 євро на двох. А зараз у них йде близько 10 доларів. І це не тому, що подорожувати стало дорожче, просто у мандрівників зросли заробітки.
Увесь свій досвід вони впорядкували в електронну книгу “Мандрувати можуть всі, або Як мандрувати без грошей або з мінімальним бюджетом”. Також Аня і Богдан відзняли п'ятигодинний відеокурс на цю тему.

 

Свою роботу вони презентували на зустрічі із хмельничанами, яка відбулася у мовній школі “ОЛА”. Вони не просто розповіли про книгу, а й дали практичні поради, як подорожувати дешево або навіть практично безкоштовно.
“Є чотири основні статті витрат: проживання, харчування, пересування та відвідування музеїв та визначних місць. Зараз ми пройдемося по кожній із них і запропонуємо бюджетні варіанти”, - сказав Богдан.

Пересування
Богдан розповів, що є абсолютно безкоштовні варіанти пересування. Наприклад, можна йти пішки, їхати на велосипеді, на роликах, а також користуватися автостопом.
“Ми спеціалізуємося на автостопі, подолали цим способом 130 тисяч кілометрів на 2000 машин. Був у нашому досвіді навіть авіастоп (безкоштовне пересування на літаку), гідростоп (на плавзасобах), мотостоп (на мотоциклах)”, - каже Богдан.
Також є платні, але досить дешеві способи пересування: лоукости, електрички, дешеві поїзди та автобуси, які існують в багатьох країнах. Їхати там буде не дуже комфортно, зате дуже дешево.
“Бували випадки, коли ми їздили зайцями у громадському транспорті, особливо це актуально для європейських країн, в яких він дуже дорогий”, - зізнався мандрівник.


Аня і Богдан принесли газети різних країн світу, де були написані статті про них.

Проживання
Також є безкоштовні способи проживання. В першу чергу це каучсерфінг — сайт всесвітньої гостинності, який покриває увесь світ.
“Завдяки каучсерфінгу ми зекономили тисячі доларів, а ще дізналися багато нового про країни, в яких були. Іноді ваш господар може провести екскурсію містом, зготувати місцеву страву та розказати багато цікавого, чого ви не прочитаєте у жодному путівнику”, - продовжує розповідь Богдан.
Також можна жити у наметах, а ще використовувати спонтанні нічліжки: ночувати у церквах, мечетях, Червоному хресті, сквотах (будинки під знос, які незаконно займають, переважно мистецька молодь, проводять там концерти, виставки, а також живуть і працюють).
“Якщо ви бачите молоду людину неформальної зовнішності, запитайте у неї, де можна переночувати. Можливо, вона направить вас у сквот. У них часто приймають людей на безкоштовний нічліг, - каже Аня. - Також можна запитати у будь-якої людини, де в місті можна переночувати. В країнах Азії, та й в інших, існує велика ймовірність, що вас запросять до себе”.
А якщо ви приїхали в якесь місто серед ночі і стукати в чиїсь двері пізно, не панікуйте. Завжди є відділок міліції, пожежна частина, якісь структури, що працюють цілодобово, і можна попроситися до них на прихисток.
Серед бюджетних варіантів ночівлі — гестхауси, фемелі-хауси та інші подібні заклади. Ще мандрівники дають пораду: якщо резервувати номер в готелі чи бунгало заздалегідь через букінгову компанію, це буде коштувати дорожче, ніж звернутися безпосередньо у готель, коли ви приїдете на місце.

Харчування
Навіть харчуватися можна безкоштовно. Наприклад, якщо у вас вистачить сміливості, можна попросити в ресторані нагодувати вас або на ринку — дати вам банан чи ще щось. Є зовсім екстремальний варіант — шукати їжу у сміттєвих баках біля великих супермаркетів.


“Часто там можна знайти досить нормальну їжі, в якої тільки-но вийшов термін придатності. Але ми, все-таки, радимо бюджетні варіанти харчування, а не безкоштовні. Це, передусім, їдальні — студентські, заводські та інші. Запитайте у місцевих про такі заклади, вони вам неодмінно підкажуть. Також можна купувати продукти і готувати їжу самостійно, це теж вийде досить дешево”, - запевняють Аня і Богдан.

Потрапляння в музеї
Як виявилося, навіть у Лувр чи інший дорогий музей вони вміють потрапляти безкоштовно. По-перше, слід дізнатися, коли у закладі день чи години безкоштовного відвідування. По-друге, можна попросити квиток у того, хто вже відвідав музей. По-третє, підійти до контролера чи касира і попросити впустити вас безкоштовно. Розкажіть, що ви приїхали сюди аж з Хмельницького, щоб відвідати їхній прекрасний музей, але у вас не вистачає грошей. А якщо музей під відкритим небом, можна знайти дірку в паркані чи пошукати інформацію на форумах, як туди потрапити безкоштовно.

На зустріч прийшли хмельничани, щоб дізнатися, як подорожувати дешево.

Вони уважно слухали, задавали запитання та розглядали літературу, зокрема, книжки Антона Кротова "Практика вільних подорожей".

Візи
Щодо віз, то тут немає якоїсь однієї поради. Це питання слід дослідити ще до того, як вирушати у подорож. Є країни, куди віза не потрібна, є такі, де її можна поставити по приїзду. В деякі країни візу можна отримати через інтернет, в інші ж доведеться зібрати необхідні документи і відправитися в консульство. Є країни, в які візи можна робити в третій країні, в інші ж — тільки у країні вашого громадянства.
“Слід ретельно дослідити питання і зважити на ваш маршрут. Наприклад, ви плануєте потрапити в якусь країну аж через півроку, і якщо ви отримаєте візу зараз, то доки ви доберетеся до цієї країни, термін візи може сплисти. Також бувають різні нюанси. Наприклад, в Україні китайську візу робити дорого і складно, зате у В'єтнамі чи Росії її отримати значно легше і дешевше”, - кажуть мандрівники.
Зараз Аня і Богдан працюють над тим, щоб отримати американську і канадську візи, щоб вирушити у подорож новим для себе континентом.

Небезпека?
“А як же хвороби чи різні небезпеки, які чатують на мандрівника?”, - запитували хмельничани, які прийшли на зустріч. На що досвідчені мандрівники відповідали: “Небезпечних ситуацій чи проблем з законом у нас практично ніколи не було. Одного разу витягнули гроші з кишені в громадському транспорті. І нас навіть попереджали про кишенькових злодіїв, тому, якби ми дослухалися поради, цього не сталося. Одного разу попався не дуже адекватний водій під наркотиками, але довіз нас неушкодженими. Медичну страховку ми ніколи не робимо, тільки в Європу робили, адже там вона обов'язкова. Кілька разів в мандрівці хворіли грипом і одного разу 40-градусна температура трималася кілька днів. Але, як показують у новинах, навіть вдома можна захворіти на грип і померти. Єдине, що радимо, так це сходити до стоматолога ще вдома. Один наш знайомий витратив дві тисячі доларів на лікування зуба у США, оскільки вже не міг терпіти болю”.


 

Після зустрічі візитівки мандрівників розходилися швидко.

 Читайте їхні цікаві розповіді про мандрівки та корисну інформацію на їхньому сайті та на сторінці у соцмережі. Тут же можна замовити і книгу “Мандрувати можуть всі, або Як мандрувати без грошей або з мінімальним бюджетом”.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую