ye-logo.v1.2

Хмельницький протезний завод знову в центрі скандалу

Суспільство 9907
Фото: автора

Активісти запідозрили, що підприємство по-тихому хочуть передати в приватні руки.

На Хмельницькому державному експериментальному протезно-ортопедичному підприємстві, яке у 2014 році відстоювала громадськість області, знову напружена ситуація. Якщо тоді виступали проти його реорганізації, тепер представників громадських організацій інвалідів та місцевих активістів хвилює можливість приватизації протезного заводу. Аби з’ясувати, що відбувається насправді, вони зібралися за круглим столом з представниками заводу та департаменту соцзахисту.

Зокрема в активістів виникло запитання до керівництва підприємства, чому там вже понад сім років простоює унікальне обладнання за понад 2,5 мільйона доларів, яке могло б покращити якість надання медичних реабілітаційних послуг особам з інвалідністю. Натомість все більше людей замовляють засоби реабілітації і протезування в приватників або в інших областях, бо про місцеве підприємство або не знають, або не довіряють його працівникам.

Директор і його заступниця намагались прояснити ситуацію

Про «зраду» і приватизацію

За словами активіста, який допомагає інвалідам, Анатолія Савчука, в мешканців області значна потреба в ортопедичному взутті. А підприємство, яке за якістю виготовлення продукції не поступається приватникам, чомусь цю потребу не покриває. При цьому подоляни змушені звертатися до інших закладів не на території області.

«Дороге обладнання простоює з невідомих громадськості причин, керівництвом заводу це замовчується. Потреба області - близько 30 тисяч пар ортопедичного взуття, а за 2016 рік виготовлено лише близько 5,5 тисячі пар. Це значно менше від потреби. У той же час до управлінь соцзахисту звертаються інші підприємці з інших областей, це означає, що в нашу область ці гроші не підуть і не буде створено робочих місць на заводі», - заявив Анатолій Савчук.

На зустріч прийшли представники громадськості

В цьому він бачить «зраду» і намагається зрозуміти суть проблеми. Але це не єдине запитання до керівництва. Активісти, які також прийшли поговорити про майбутнє завод, кажуть, мають підозри, що тут «вкрали» гроші, і збираються підприємство віддати на приватизацію.

«У мене підозри, що на підприємстві вкрали гроші, і є підозри, що підприємство готують до приватизації», - заявив представник хмельницької Самооборони Віктор Ноль.

Як зауважила на це Світлана Лукомська, до неї надходять також дзвінки з питанням про приватизацію підприємства. Однак, за її словами, протезному підприємству це зараз не загрожує.

Заступника директора звільняють?

Намагаючись заспокоїти громадськість, Світлана Лукомська висловила думку, що ситуація, яка склалася, – наслідок «нездорової конкуренції» між директором і його заступником Оксаною Борисовою.

Оксана Борисова ж це одразу заперечила. Каже, що є в першу чергу лікарем і на посаду не претендує. Навіть більше: переконана, що її збираються звільнити без жодних на те причин.

У Світлани Лукомської - своя версія конфлікту

«Мене звинувачують у тому, що я викликала КРУ-аудит. Але це не правда. В мене нема жодних компрометуючих даних на директора чи когось іншого. Два роки тому, коли йшла війна за підприємство, Ігор Васильович майже ні в чому не брав участі, я могла заявити, що хочу очолити завод. Я тоді цього не зробила і зараз не хочу», - заявила Оксана Борисова.

«Я готова йти в суд, якщо я вас образила», - сказала на це Світлана Лукомська.

У суперечку жінок втрутилися представники громади, мовляв, ця «санта-барбара» їм не треба, головне – розібратися з ситуацією на протезному заводі, а не хто кого образив.

Обладнання «спить» 7 років і не працює для інвалідів

Хмельницький ДЕПОП мав бути оснащений найсучаснішим обладнанням з Великобританії. На імпортне обладнання тоді виділили гроші з держбюджету – аж понад 2,5 мільйона доларів. Але як виявилося, техніку придбали не нову, а вживану, і не з-за кордону, а з інших міст України. Закупкою, за умовами конкурсу, займалася фірма з Житомира. У Хмельницький устаткування таки привезли, але так і не запустили.

    

Це обладнання роками не використовується

Відтак впродовж цих років відбувалося слідство і суд. Як пояснив директор Хмельницького ДЕПОП Ігор Ліщук, крапку в справі поставили зовсім недавно, і весь час «покупка» була під арештом.

    

Техніка провоходила як речовий доказ

Та активісти переконані, що під час того, коли велося слідство, обладнання можна було використовувати. Однак, директор заперечив одразу таку думку. Каже, що дорогу техніку тоді визнали речовим доказом. Підприємство не могло працювати на цьому обладнанні.

    

Обладнання на той час було унікальним і дуже дорогим

«Зараз у цій справі поставлена крапка, обладнання повернуте підприємству. Кінцеве засідання суду відбулося 2016 року. Зараз тривають роботи з його запуску в експлуатацію. На цьому питанні дуже багато спекуляцій, розказують, що обладнання десь у підвалах, що його мають продати, а по факту – обладнання повернули, і будуть проведені роботи по його запуску у виробництво», - запевнив Ігор Ліщук і зголосився показати обладнання.

Ці форми зберігаються на території заводу, але не використовуються

Що вирішили

Як запевнив директор, після запуску в експлуатацію обладнання, кількість робочих місць не збільшиться. Наразі на підприємстві є 103 працівники. Загалом заклад обслужив минулого року 4 тисячі 190 осіб. Підприємство не є бюджетним, а є госпрозрахунковим. Воно виконує державне замовлення, скільки держава розмістила кошти, стільки виготовили взуття.

   

На заводі працює понад сотня людей

«Я зацікавлений, щоб це обладнання працювало. Але воно на кількість продукції, яку ми виготовляємо для мешканців області не впливає», - додав Ігор Ліщук.

Підприємство виготовляє різну продукцію

Присутні домовилися створити комісію за участі громадськості та створити громадську раду при підприємстві. Усі охочі можуть надсилати звернення до керівника підприємства. За словами директора, насправді допомоги і втручання громадськості заклад дійсно потребує, але зовсім в інших питаннях, зокрема, підприємство не має права придбати за власні кошти необхідний автомобіль та достатньо проінформувати людей про послуги, які надаються.

Нагадаємо, що Міністерство соціальної політики України вирішило Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство приєднати до Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Проте працівники заводу та інваліди висловилися проти такої реорганізації.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую