ye-logo.v1.2

«Групи смерті»: тисячі підлітків з Хмельниччини та поради психолога

Суспільство 12795
Без паніки. Від усіляких груп смерті в соцмережах врятує батьківська турбота, любов, тепло та затишок у домі
Без паніки. Від усіляких груп смерті в соцмережах врятує батьківська турбота, любов, тепло та затишок у домі. Фото: колаж автора

У соцмережах в групах, які можуть довести до суїциду, є чимало неповнолітніх із Хмельницької області.

«Я вже зіткнулася з тим, що в хмельницьких школах, озвучувати їх не буду, бо не маю на це права, є діти з відповідними малюнками та порізаними руками», - це не цитата з соцмереж. Це слова Галини Літвінової, психолога громадської організації «Фундація «Захист прав дітей», з якою журналіст сайту «Є» зустрівся, коли готував матеріал про небезпечні групи в соцмережах…

Наш матеріал спрямований на батьків, аби ті знали, що проблема про яку почали говорити в Україні в цьому році, існує щонайменше з 2016-го. Щоправда, про неї вголос заговорили в Росії. В нашій країні про «групи смерті» торік майже мовчали. Інша справа цей рік. Впоратися з потенційної загрозою можуть лише батьки. Для цього потрібно лише...

Що воно таке?

«У соцмережах з’явилися групи, в яких кваліфіковані психологи доводять дітей до самогубства», - таку заяву зробили в українській Кіберполіцї. Та пояснили, фанати таких спільнот називають себе китами, тому що тварини асоціюються у них зі свободою. Підлітки вступають у такі групи, а далі… «Адміністратор групи схиляє дитину до виконання завдань (квестів), причому практично всі завдання передбачають нанесення дитині каліцтв або заподіяння болю. Всі ці «квести» в обов’язковому порядку знімаються на відео. Коли адміністратор групи впевнений в тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає в головній ролі, та обговорюються усі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із усіх проблем, який озвучується в цьому «творі», - вчинити самогубство», - пояснили в Кіберполції.

Насправді, подібні групи існують не перший місяць у соцмережі «Вконтакті». Ще в травні 2016 року про них почали писати в російській «Новой газете», стверджуючи, що з листопада 2015 року по квітень 2016-го 130 учасників подібних груп покінчили життя самогубством. Одна з цих груп носила назву «Розбуди мене о 4:20». Що цікаво, приблизно навесні 2016 року в Хмельницькому на будинку, що на розі вулиць Кам’янецької та Проскурівського підпілля з’явився «4:20». І він й досі там є!

Хмельницький. Лютий 2017 року. Перехрестя Кам’янецької-Проскурівського підпілля (біля "Мисливства та рибальства"). Напису "4:20" невдовзі виповниться рік.

Невже хмельницькі діти «жартують» зі смертю? Ми почали шукати статистику суїцидів на Хмельниччині за минулий рік. Та виявили, що окремих статиститичних даних по самогубствам серед неповнолітніх немає. Утім, після звернення до начальника відділу ювенальної превенції головного управління Нацполіції в Хмельницькій області Сергія Цимбалюка, отримали вибірку. «За 2016 рік у нас було зареєстровано 9 фактів, з яких сім – це спроби суїциду, - каже Сергій Володимирович. - Як правило, через конфлікти в родині або нерозділене кохання».

Та двоє неповнолітніх, на жаль, все таки покінчили життя самогубством… через повішання. Тому їхня смерть навряд чи пов’язана з «групами смерті». У поліції кажуть, що факту доведення цих підлітків до суїциду не встановлено. Але є інше «але». В одній з неофіційних розмов з представником правоохоронних структур, журналіст «Є» почув наступне: «Є ще така категорія справ, як нещасні випадки. Адже деякі групи доводять до того, що діти стрибають з дахів. Якщо вони не залишали записки, то як встановити, що то був суїцид? Але офіційної статистики такої немає».

Про тенденції

«Діти, які почали грати в небезпечні ігри – у них проблеми контакту з батьками, учнями, вчителями, - каже Галина Літвінова, психолог громадської організації «Фундація «Захист прав дітей». - І необов’язково з неблагополучних родин, а з сімей, де дітям не приділяють уваги, не кажуть: «Я тебе люблю, незалежно не від чого», «Ти мені важливий», «Я тобі раджу»... Чимало дітей, які вступили в так звані «групи смерті», з більш-менш забезпечених сімей. Поки батьки заробляють гроші, у них є все, окрім батьківської уваги та піклування. Про любов та турботу не потрібно говорити, це слід робити. Діти все відчувають».

Коли в Україні заговорили про «групи смерті», зацікавленість у них зросла. До прикладу, за даними ресурсу «trends.google», темою «4.20» на Хмельниччині цікавилися у квітні-травні та листопаді-грудні минулого року. «Синім китом» - починаючи з січня. І ця зацікавленість зростає. Інший ресурс – «wordstat.yandex». Якщо задати пошук по західній Україні, то… російським слопосполученням «синий кит» цікавилися лише за останній місяць понад 14 тисяч разів. Звісно, можна лише сподіватися що люди шукали саме щось про морську тварину, а не…

Діаграма зацікавленості користувачів інтернету Хмельницької області за пошуковими запитами в "Google" - "синий кит" та "4.20".

Західна Україна. Пошук в "Яндексі". 

Ми почали з’ясовувати, скільки ж дітей з Хмельницької області (віком до 18 років), є учасниками різних груп, які можуть, за різними версіями, схиляти до суїциду. Були дещо шоковані. В одній з груп серед понад 300 тисяч підписників було 314 підлітків з Хмельницького, 71 з Кам’янця-Подільського, 40 зі Старокостянтинова, 22 з Шепетівки та по декілька учасників з інших міст.

В іншій групі – понад 200 хмельничан, 42 кам’янчанина, 18 шепетівчан, 15 дітей зі Старокостянтинова тощо. Проаналізувавши безліч груп, ми нарахували тисячі підлітків із Хмельницької області!

Безумовно, прямо в цих групах не закликають до суїцидів. Але повідомлення та картинки, які в них з’являються, а також кількість «лайків» та «перепостів» і при цьому жодного коментаря, насторожують.

Спостереження за групами

Гортаємо деякі сторінки разом із психологом Галиною Літвіновою. «У кожного свій вроджений інтелект і темперамент. У кожного психіка спрацьовує по-своєму. І сприйняття в кожного своє. Для мене це дурні вирази, наприклад. Але, коли нервова система недобудована, добудовується ендокринна, гормональна системи, то в дитини нестабільний стан, на який можна впливати. Тому в підлітковому віці з 11-12 років до 15-16 років ними легко керувати», - каже Галина Анатоліївна.

Схожих картинок у групах доволі багато. Для чого?

Бачимо напис: «Мама тобі забороняє підписуватися на такі пабліки». Що це означає? «Мама тобі забороняє, а я тобі дозволяю. Бачиш, яка твоя мама погана? А я хочу тобі добра, - вважає психолог. Дивимося далі та бачимо багато різних темних картинок або написів чорним. - Чорний колір має як депресивне значення, так і те, що людина хоче відгородитися від чогось. Тому це не завжди погано. Звісно, якщо дитина малює лише чорним і обирає лише цей колір, то можемо говорити про якусь депресію. Чорний колір пригнічує нервову систему. Нормальна здорова людина не може довго спостерігати чорне. Звісно, чорний колір впливає на психіку, але інше питання: «Чому людина так довго знаходиться в цій групі, і чому їй це подобається?» Значить діти, які перебувають у цих групах, перебувають у депресивному чи стресовому стані. Їх щось турбує. Що саме? Потреба бути коханими, щоб нас розуміли, підтримували тощо».

За небезпечними групами журналіст сайту «Є» спостерігав приблизно тиждень. Помітив деякі особливості. З приємного – адміністрація «Вконтакті» заблокувала одну з груп. З неприємного - кількість підписників з Хмельницької області поступово зростає. Щоправда, одні виходять з груп, інші додаються. У Галини Літвінової є пояснення подібному: «Підлітки починають експериментувати. Це і цигарки, і спиртне, і наркотики. На першому етапі це може зняти напругу та відчути себе членом суспільства. Це для них важливо. Ось ці експерименти зі смертю якраз можуть довести не до жартів. Батькам потрібно розповідати, що після смерті немає більше життя. Що такі ігри, а вони подаються в вигляді гри, можуть завершитися катастрофічно. Батькам не потрібно боятися говорити про смерть. «Так, я розумію, що ти хочеш пограти, можливо, тебе щось там зацікавило, але ти маєш знати, що це небезпечно. І це не природно, коли діти помирають раніше за батьків. Коли я буду старенька, хто мені допомагатиме?». Я працюю з самогубцями, і я завжди їм кажу: «Якщо у вас є діти до 18 років, то ви не маєте права померти. Якщо у вас є батьки, то ви теж не маєте права померти».

Такі картинки можуть "загнати" дитину в депресію, а далі...

«Алкоголь, сигарети – це є псевдодорослість, - продовжує Галина Анатоліївна. - Зрозумійте, діти експериментують, пробують. А потім кожен для себе приймає рішення чи потрібно це їй чи ні. Якраз це все відбувається у нестабільних психологічних станах. На допомогу приходять психологи, вчителі в школах. Я вже зіткнулася з тим, що в хмельницьких школах, озвучувати їх не буду, бо не маю на це права, є діти з відповідними малюнками (китами, F57, порізами, – прим.авт.) та порізаними руками. Потрібно працювати не тільки з цими дітьми, а й батьками. Тому що останніх потрібно навчити, як поводити себе з дітьми. Так, ми всі розумні, маємо знання, але інколи не можемо це донести до дитини. Контролювати підлітків потрібно, але слід це робити розумно. Дітям потрібно довіряти і чим більше довіри, чим менше контролю, тим краще. Але це потрібно вміти зробити. Потрібно запитувати в дитини її думку, радитися з нею, щоб вона відчувала свою важливість, що вона така сама особистість, як і дорослі».

Що робити?

До речі, як пишуть наші колеги з «Радіо Свобода», «правила гри» постійно змінюються. Якщо раніше необхідно було вступати в різні групи, то тепер дітям достатньо в своєму статусі написати деякі хештеги російською - #синий кит, #тихий дом, #разбуди меня в 4:20, #я уже не жилец, #хочу в игру, #я в игре, #жду инструкций, #жду куратора. Деякі з цих хештегів використовують підлітки з Хмельниччини. Не цураються писати про небезпечну гру і в інших групах, цікавлячись, хто «в грі». Та, проаналізувавши ці всі віртуальні розмови, складається враження, що це лише цікавість – не більше. Утім, береженого Бог береже. Тому психологи радять батькам, в яких немає акаунтів у соцмережах, завести їх, та в такий спосіб контролювати свою дитину. Єдине «але»… не сваріть їх, якщо часом щось побачите чи виявите, що вони є учасниками підозрілих груп.

«Якщо дитина в групі, то поцікавтеся в неї, з ким дружить, з ким спілкується, що там цікавого, про що говорять. Але якщо дитина дозволяє це, - каже психолог Галина Літвінова. - Ми можемо контролювати, але непомітно. Без дозволу не слід цього робити. Інакше дитина може образитись, бо вона така ж особистість, як і дорослі, потребує уваги, і щоб з нею рахувалися. Зазвичай в такі групи вступають ті, в кого немає теплого контакту з батьками. Тому вони починають шукати такі контакти в інших – хто їх буде підтримувати, розуміти. Інколи батьки, не знаючи усіх психологічних та вікових властивостей, просто не знають, як себе поводити дітьми. А це ж такий вік, коли з’являються перші уподобання, перші стосунки. Тому причина, чому діти сидять на сайтах, як правило, це непорозуміння з батьками. У підлітковому віці, що дуже важливо, відбувається становлення дитини в суспільстві. Дуже важлива для неї повага і підтримка в цей момент. Ми тебе любимо, ми тобою цікавимося, підтримуємо. Батькам інколи здається, що вони все дають своїй дитині, матеріально її підтримують, а вона чомусь незадоволена. Але потрібні ще духовні цінності та душевні».

Є версія, що дітей до самогубства підштовхують психічнохворі дорослі.

«Коли ми донесемо дитині значення всього, що відбувається в цій групі, вона сама звідти вийде, - вважає Галина Анатоліївна. - Розповідати, пояснювати, але не наполягати чи забороняти. Бо все, що забороняється, потрібно порушити. Просто задайте собі питання: «Що я можу зробити, аби моя дитина вийшла з тієї групи?». Думаю, кожна мати та батько, які люблять свого сина чи доньку, знайдуть відповідь на це запитання».

Замість післямови

Батькам радять більше приділяти уваги своїм дітям, незалежно від віку. Спілкуватися, цікавитися їхні справами. Та зрозуміти, що діти цікавляться і заходять на різні сайти, так як і дорослі. Лише родинний затишок, тепло та любов допоможе дітям не піддатися на ігри невідомих. «Несформована психіка і нерозуміння дитини зі сторони батьків – це головні причини, через які діти готові подивитися в очі смерті», - констатує психолог Галина Літвінова.

Ось такі повідомлення вже почали надходити учням молодших класів хмельницьких шкіл.

І ще. У Хмельницькому вже є декілька випадків, коли учням молодших класів на телефон надходило повідомлення з зображенням мультиплікаційних фей Вінкс. Аби діти не виконували небезпечні «поради», батькам радять пояснювати своїм чадам, що не слід вірити усьому, що присилають незнайомі номери. А, коли щось надходить, одразу показувати це або вчителям, або самим батькам.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую