ye-logo.v1.2

Хмельницький апеляційний суд виправдав підполковника прикордонної служби, якого обвинувачували у п’яному водінні

Суспільство 9232
Суд прикордонника виправдав
Суд прикордонника виправдав. Фото: автора

У діях офіцера суд не побачив складу правопорушення.

Апеляційний суд Хмельницької області сьогодні, 1 березня, виправдав підполковника Державної прикордонної служби Миколу Шпорта, якого у грудні минулого року суд першої інстанції визнав винним у нетверезому водінні. Офіцер повинен був сплатити 10 тисяч гривень штрафу і один рік не мав права керувати транспортними засобами. Однак прикордонник апеляцію виграв, і крім того, оскаржує в іншому суді дії патрульних.

Як стало відомо під час судового засідання, «Хонду» підполковника патрульні зупинили вночі 25 жовтня 2016 року на вулиці Пілотській через непрацюючі світлові прилади (неосвітлений номер). Потім, кажуть патрульні, виявили відсутність страхового полісу і помітили ознаки алкогольного сп’яніння.

Справу розглядала суддя Кулеша

Микола Шпорт не пройшов огляд на стан сп’яніння на місці зупинки, не пройшов його і в медичному закладі. У висновку лікаря – від огляду відмовився. У суді адвокати прикордонника заявили, що він не відмовлявся дихати в Драгер, просто хотів побачити оригінали документів на нього. Крім того, за словами одного із захисників, протокол який склали патрульні – незаконний, оскільки свідків, які б зафіксували, що Шпорт відмовився від огляду на стан сп’яніння, - не було.

«В поліцейській інструкції вказано, що має бути 2 свідки, а їх не було. Вимоги до протоколу порушені, право на захист порушено, адже Шпорт просив адвоката ще в лікарні, а його не викликали», - заявив адвокат Руслан Кравчук.

Патрульний Володимир Погожевський, який був у складі екіпажу, що зупинив підполковника, пояснив, що свідки для складання протоколу були не потрібні, адже був висновок лікаря. Саме відсутність свідків стала підставою для скасування рішення суду першої інстанції. Як зазначила суддя Лариса Кулеша, протокол був складений з порушеннями інструкції поліцейських, отже вважається недійсним.

Підсудний і його адвокат заборонили їх знімати на камеру і фотографувати обличчя

«Дослідивши докази, допитавши свідка і особу, яка притягується до відповідальності, апеляційний суд дійшов до висновку, що протокол як недопустимий доказ не може бути покладений в основу доведеності вини Шпорта. Він складений з порушеннями і не є належним доказом. Інструкцією поліцейських передбачено, що відмову водія пройти огляд у закладі охорони здоров’я мають зафіксувати два свідки. Як видно з протоколу, свідків не було. Суд першої інстанції не перевірив обставини складання протоколу, і поклав його в основу доведеності вини Шпорта», - зачитала постанову Лариса Кулеша.

Суддя зачитала постанову

При цьому апеляційний суд вважає, що документи на Драгери були в порядку. Відтак суддя постановила задовольнити апеляційну скаргу частково і постанову міськрайонного суду скасувати, закрити провадження у справі щодо притягнення Миколи Шпорта до відповідальності, передбаченою частиною 1 статті 130 КУпАП у зв’язку з відсутністю у його діях складу правопорушення. Постанова є остаточною і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Нагадаємо, раніше ректор прикордонної академії заявив, що якщо Миколу Шпорта визнають винним, то йому загрожує звільнення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую