ye-logo.v1.2

У Хмельницькому показали історію Роксолани у музиці і танці

Культура 5539

У головному театрі області відбулася прем'єра хореографічної вистави.

У театрі Старицького відбулася прем'єра хореографічної вистави “Роксолана”, яка, за словами балетмейстера Олександра Шиманського, не має аналогів в Україні. За допомогою танцю та музики артисти балету (а допомагали їм ще й актори драми) показали зворушливу історію звичайної української дівчини, яка стала найвпливовішою жінкою Османської імперії.
Хоча за всю виставу не було промовлено жодного слова, на сцені вирували справжні пристрасті. І все було зрозуміло без слів: хто кого любить, а хто кого ненавидить... Так вдало все передавали музика, танець і пластична гра акторів.


Перша дія відбувається в Україні.

Доповнювали картину чудові декорації і костюми. Перша дія відбувалася в Україні, і тут не було жодної “шараварщини”: стилізовані світлі костюми, стилізовані танці, суцільна ніжність і краса. Коли ж дія переноситься у палац султана Сулеймана, героїв оточує розкіш і багатство.

 

В Україні дівчина Настя мала коханого - Степана.

Та їхнє щастя тривало недовго. Прийшли яничари та захопили Настю у полон.


Кривава сцена.

Не будемо переказувати сюжет вистави, адже краще побачити все на власні очі. Лише скажемо, що колектив на чолі із балетмейстером Олександром Шиманським та його асистентом Юрієм Саввоном (він же виконав роль султана) підійшов до постановки творчо і створив власну версію знаменитої історії.

Наталя Булацена (у центрі в червоному) у ролі Махідевран - першої дружини Сулеймана.


Олена Пшенична у ролі Валіде - матері султана.

Ще до прем'єри Юрій Саввон розповів, що вони спершу навіть не уявляли, наскільки складну тему взяли у роботу.
“Є два романи, багато легенд, серіал і український, і турецький. Ми опрацювали різні джерела і створили свою історію, - розповів асистент балетмейстера. - Наша історія писалася на сцені, у процесі репетицій з'являлися нові персонажі”.

Стилізовані східні танці.

Серед хмельничан виявилося багато охочих подивитися незвичну постановку: у залі майже не було вільних місць. Оплески лунали в залі після кожної сцени, а після завершення зал довго аплодував стоячи.


Фінальна сцена вистави.

Головні ролі у виставі виконують: Ельвіра Фатєєва (Роксолана), Юрій Саввон (Сулейман), Максим Довгун (Степан), Емма Мужевітіна та Олена Пшенична (Валіде), Наталя Булацева (Махідевран).


Балетмейстера Олександра Шиманського вітають з прем'єрою.

Прем'єру хореографічної вистави “Роксолана” також можна переглянути 9 та 19 березня 2017 року у Хмельницькому обласному академічному музично-драматичному театрі ім. М. Старицького (вул. Соборна, 60). Квитки: 50-80 грн. Тел. каси: 65-59-25.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую