ye-logo.v1.2

У Хмельницькому завершився мистецький форум «Камер-фест»

Культура 1618
Фестиваль завершився, а емоції та живі спогади усіх, хто долучився до цього форуму, будуть надихати до нових зустрічей
Фестиваль завершився, а емоції та живі спогади усіх, хто долучився до цього форуму, будуть надихати до нових зустрічей. Фото: надане організаторами

Кожен для себе знаходив щось цікаве у розмаїтій жанровій палітрі.

 Упродовж двох тижнів концертне життя Хмельницького вирувало з подвійною силою. З 23 лютого по 10 березня тривав VIII-ий Міжнародний фестиваль камерної музики «Хмельницький камер-фест», вже традиційний для міста мистецький форум. Від класики до новітньої сучасної музики – такими запам’яталися слухачам 10 концертів цьогорічного «Камер-фесту».

Як повідомляють організатори, в рамках форуму відбувся авторський вечір лауреата Національної премії України імені Т. Шевченка, голови Національної спілки композиторів України, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря Щербакова. У концертній програмі за участю заслуженого артиста України Йожефа Ерміня та камерного оркестру філармонії під керівництвом Олександра Драгана композитор представив найкращі сторінки своєї багатогранної творчості.

Також гостем фестивалю став ще один знаний український композитор, лауреат премій ім. М. Лисенка та Л. Ревуцького Іван Небесний, який на заключному вечорі став свідком хмельницьких прем’єр авторських творів. Спеціальним гостем фестивалю став блискучий американський піаніст, лауреат премії «Artist international in New York» Володимир Зайцев, який спільно з симфонічним оркестром під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Сергія Леонова задав феєричний початок фестивалю симфо-джазовими ритмами музики легендарних американських композиторів.

Мали честь приймати гостей з Угорщини. Відомий гітарист та композитор, лауреат міжнародних конкурсів Михайло Вігула подарував по-дружньому теплий камерний вечір. В унікальній програмі за участю камерних хорів «Cardinal mindszenti korus» та «Cantus Agrensis» з Угорщини, а також камерного оркестру філармонії під керівництвом Тараса Мартиника стали свідками прем’єри «Меси» одного з корифеїв професійної музики Закарпаття Степана Мартона.
Галерею музичних присвят збагатила програма «Останній романтик» до 140-річчя від дня народження Сергія Борткевича, яку хмельничанам представили молоді київські музиканти, лауреати міжнародних конкурсів Євген Левкулич, Темур Якубов та Ірина Ушаньова.

Національні барви прикрасили сольний концерт соліста Хмельницької філармонії Степана Дробіта «Свою Україну любіть». Сучасна українська музика, репрезентована творчістю Віталія та Ірини Губаренко, звучала у концерті за участі київських музикантів, лауреатів міжнародних конкурсів Ольги Ващук та Валерії Туліс, в рамках якого також відбулася презентація книги «Вірші про музику й музикантів» у художньому слові поважної гості, доктора мистецтвознавства, професора Марини Черкашиної-Губаренко.

Дивовижний світ романтичної камерної класики відкрили музиканти київського тріо «Collegium» у складі лауреатів міжнародних конкурсів Тараса Яропуда, Ірини Стародуб та Юрія Погорецького. В рамках концерту також були представлені картини львівської мисткині Іванни Яропуд. Чудову ансамблеву програму подарував львівський квартет «Fagotissimo» під керівництвом Андрія Ткачука.

Окремих слів, безумовно, заслуговують творчі сили Хмельницької філармонії. Адже, цьогоріч масштаби музичного форуму значно розширилися ініціативами її колективів і солістів. Окрім камерного оркестру, активну участь у створенні програм приймав симфонічний оркестр, який демонстрував абсолютну універсальність у виконанні музики різноманітних стилів і напрямків: від класики до сучасної музики, створеної у новітніх композиторських техніках.

У цьому році у фестивалі прийняв участь хор відомого ансамблю «Козаки Поділля», оригінальний колектив, що майстерно плекає народні традиції із сучасними мистецькими експериментами. У пошуках творчого самовираження артисти приймали участь у найрізноманітніших проектах, серед яких і повномасштабні постановки опер у Хмельницькому і цього разу своєю участю наповнили цікаві сторінки фестивального життя.

Ще один колектив, що має давні творчі взаємини з філармонією – це Зразковий дитячий хор «Подільські солов’ї» Хмельницької дитячої музичної школи №1 під керівництвом Наталії Бухти. Ангельські голоси юних обдарувань особливо зворушливими інтонаціями увінчали виконання «Щедрика», в якому у самобутній музиці Івана Небесного справжній національний музичний символ знайшов співзвучне часу музичне осмислення.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую