ye-logo.v1.2

«Права, надані в новому кодексі податківцям, роблять підприємців рабами»,–

1258

вважає голова Кам’янець-Подільської міської Асоціації керівників малого та середнього бізнесу Василь Гаврилюк

 Необхідність податкових реформ в Україні справді назріла давно, адже в нашій країні податкове навантаження одне з найбільших серед країн СНД.   Чи буде краще працювати підприємцям, якщо ухвалять новий Податковий кодекс України? Які плюси та мінуси нового документа?  
Позитивом  для підприємців є те, що планується кількість податків скоротити з 29 до 17.  Протягом  трьох років  пропонується зменшити з 20 до 17 відсотків ПДВ. Податок на прибуток має зменшитися з 25 до 20 відсотків. Це добре, але разом з тим пропонується в десять разів підвищити штрафи.   Якщо нині  мінімальний  становить 170 гривень, то кодексом передбачено в десять раз більший. Підприємці Кам’янця-Подільського, а їх близько 10 тисяч, не зовсім схвально сприйняли фактично відміну спрощеної системи, адже залишається спрощена система тільки для підприємців, які торгують товаром власного виробництва, таких є лише один відсоток від усіх зареєстрованих представників малого бізнесу. На мою думку та переконання колег по бізнесу,  недоліком є запропоноване  введення нарахування податків непрямим методом. До прикладу,  я, як підприємець, надав послугу, мені за неї заплатили  2000 гривень, а податковий інспектор  каже, що послуга коштувала втричі більше і коригує податки, а я нічого не можу проти цього  вдіяти. Спірним є питання  й уведення касових апаратів  фактично для всіх видів діяльності.  Коли відповідна техніка контролю вводиться в супермаркеті, магазині чи на складі, це зрозуміло. Але як запровадити на ринках? У нашому місті їх функціонує аж шість і там працює близько 2000 осіб. Надають вони людям послуги  при різних погодних умовах – і в тридцятиградусну спеку,  і в двадцятиградусні морози. То ж чи  зможуть вони, практично під відкритим небом,  забезпечити   якісну роботу цих касових апаратів, якщо  ця техніка не завжди працює навіть у приміщенні? Великим недоліком є те, що  не було обговорено новий законопроект з  підприємцями, не було проведено  громадських слухань. Вважаємо, що такий вагомий для кожного підприємця документ повинен прийматися з широким обговоренням, відкрито. Якщо доведеться його доопрацьовувати після прийняття, це не зовсім конструктивно.
Хочу торкнутися й  питання, яке нині широко  дискутується в засобах масової інформації.  Однією з головних виборчих обіцянок Віктора Януковича були податкові канікули для малого та середнього бізнесу. А запропонований  кодекс передбачає це тільки  для осіб, дохід яких не перевищує 100 тисяч гривень на рік і фізичних осіб, обсяг доходів яких не перевищує 300 тисяч на рік. Хто на практиці зможе потрапити під ці податкові канікули?  Лише дрібні торговці. Це дуже обмежений сегмент ринку. Але замість звичайних податків вони матимуть інше фінансове навантаження – витрати на ведення обліку, наймання бухгалтерів. Людина, яка стоїть на ринку, мусить навчитись вести бухгалтерію чи найняти бухгалтера, щоб вести облік, баланс. Це  негативна норма, і від неї повинні відмовитись. Окрім того, штрафи, як я вже говорив, які збільшуються у 10 разів, вигідні деяким  нечистим на руку податковим інспекторам, вони збиратимуть ті ж самі податки тільки за допомогою штрафів. Хтось висловив думку: якщо буде створена суперпільгова податкова система для малого бізнесу, то наш великий бізнес відразу може роздрібнитися. З цим не можна не погодитися.  Коли одна комерційна структура належить одній особі, але там багато зареєстрованих приватних підприємців і таким чином іде мінімізація податків. Ця норма ще раз констатує те, що є сьогодні й  широко практикується.  Або, скажімо,  обсяг доходів 600 тисяч гривень, і підприємці намагаються скористатися цією нормою, але якщо велике підприємство, то важко приховати і роздрібнити свій бізнес.  Що нам дає норма звільнення малого бізнесу від податків? Ті люди, які  не платять взагалі їх  – увійдуть у легальне поле, їм простіше буде не платити хабар, а працювати у правовому полі, і ми побачимо реальний обсяг бізнесу. Після цього уряд повинен буде поступово ввести сприятливий податок, щоб не загнати знову у тінь, але з іншого боку, збільшити обсяг надходжень до бюджету.  
Впевнений, що новий Податковий кодекс погіршить  права підприємців і надасть фактично необмежені права податківцям. Так, згідно нового документа, податківець може викликати до себе у будь-який час підприємця, і той зобов’язаний з'явитися.  Нова норма є  негативною: підприємці, особливо малі, зайняті у своєму бізнесі,  і якщо вони не роблять порушень,  то вони не повинні їздити узагалі у податкову інспекцію, тим більше, що вони і так там часто бувають, здаючи різні звіти.  Нині перевірки  є плановими, і це позитивно й дозволило за останні роки зменшити корупцію. Згідно нового кодексу,   весь комплекс прав, які будуть  надані податковій адміністрації, поставить підприємство у рабське становище, знову дозволить розвити  корупцію,  наповнювати бюджет не правовими методами,  скоротить підприємницьку активність.      Спрощена система оподаткування, згідно проекту нового документа, не буде поширюватися на діяльність фізичних осіб-підприємців, які здійснюють, наприклад, посередницькі послуги з купівлі-продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Для багатьох людей - це основна робота або підробіток, і тепер вони не зможуть працювати за спрощеною системою оподаткування.

Увага!
З 03.08.2010-20.08.2010 року в Державній податковій інспекції у м. Хмельницькому проводиться всенародне обговорення проекту Податкового кодексу України.
Запрошуємо громадськість, платників податків взяти участь в обговоренні проекту.
Усі бажаючі громадяни можуть надати пропозиції до call-центру ДПА у Хмельницькій області, за адресою:
вул. Пилипчука, 17 за тел.: 70-18-40, 70-18-30,
вул. Пілотська, 2 за тел. 72-09-59, а також звернутися за адресою: вул. Театральна, 12, к. 101, тел.: 15-07, 70-17-55, 70-17-56. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую