ye-logo.v1.2

Штраф для військовослужбовців, або Чому держава виступає в ролі агресора

Суспільство 4851

Верховна Рада України прийняла законодавчі акти, які посилюють відповідальність військовослужбовців

До прикладу, у Законі України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб" за відмову виконати законні вимоги командира передбачено штраф до 228000,00 грн за самовільне залишення військової частини чи не з’явлення на службі без поважних причин; знищення чи пошкодження військового майна.

Як альтернатива такому виду покарання існує можливість відбути покарання на гауптвахті протягом до 7 діб.

Враховуючи січневі зміни до законодавства, які передбачають штрафи за не оформлення трудових відносин бачимо тенденцію у державі карати усе штрафами, при чому такі штрафи мають сплачувати українці, які далеко не багаті і які швидше за усе не в змозі їх сплатити.

Чомусь при цьому не ведеться роз’яснювальна робота, яка мала б вестись державою, щодо мотивів застосування «космічних» цінників, які мають оплачувати громадяни за порушення, які по суті не вчиняються від доброго життя.

Не виправдовуючи будь-якого порушника законодавства, я завдаю собі запитання: а умови для несення військової служби створено чи ні? Чи працюють з військовослужбовцями командири, які гарантують йому безпеку, чи достатньо є оснащені наші військові частини, чи навчені веденню бойових дій?

Врешті решт може бути виправданим і залишення військової частини, і не з’явлення на службі, і не виконання наказів командирів, і не працевлаштування працівників. Виправдання діям є умови, які на жаль держава не створила, щоб військовослужбовці чи роботодавці діяли як того вимагає закон.

Звичайно, це так усе на перший погляд, та можливо віднести усе що відбувається в країні до наслідків підвищення емоційної напруги, однак не слід забувати і практику Європейського суду із захисту прав людини. Саме Європейський суд завжди звертає увагу саме на те, що не є виправданим вимагати від людини робити те, що вона не має змоги зробити, а так саме при відсутності умов для того.

І в цьому сенсі, посилення відповідальності громадян України, які знаходяться в умовах матеріальної незахищеності, психологічної невпевненості, постійної емоційної напруги на мою думку не є виправданим.

Відповідальність має наступати виключно за умови, коли б у тій чи іншій ситуації, звичайна людина мала діяти по іншому а ніж правопорушник.

Саме для забезпечення такої умови мають бути створені та діяти закони, які створили б умови безпеки, захищеності, були зрозумілими та роз’ясненими.

В іншому випадку держава виступає в ролі агресора по відношенні до людини, що безперечно буде оцінено в Європейському суді, як підстава для визнання дій держави незаконними. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую