ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Дієтолог Альона Брянцева: «В піст на вашій кухні повинен бути запас овочів, плодів, горіхів та зелені»

22 Березня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 2721
Достатню кількість кальцію без молочних продуктів, за словами Альони Леонідівни, забезпечити практично неможливо.
Достатню кількість кальцію без молочних продуктів, за словами Альони Леонідівни, забезпечити практично неможливо. Фото: автора

За словами лікаря, харчування людини, яка постить, має бути ще різноманітнішим, ніж у тієї, яка посту не дотримується

 

«Нині деякі люди, дотримуючись посту, підсвідомо вважають, що в такий спосіб «очистять організм від зимових шлаків». Інші, перейшовши на рослинну їжу і тимчасово відмовившись від вживання продуктів тваринного походження, – потай сподіваються на схуднення, – каже лікар-дієтолог Альона Брянцева. – Проте розглядати піст як метод якось «поправити своє здоров'я» не правильно, лише як духовне очищення. Якщо доросла практично здорова людина якийсь час недоотримує ті чи інші речовини, то з нею нічого страшного не трапиться, а ось для дитячого організму будь-які, навіть мінімальні обмеження, можуть виявитися вкрай небезпечними. Це ж стосується пацієнтів, які перебувають у лікарні, де вибір страв і так не широкий. Деяким категоріям хворих, скажімо із сечокам'яною хворобою з утворенням фосфатних каменів, рослинна їжа навіть небезпечна (збільшується ризик ще активнішого утворення каменів).

Найчастіше під час посту людина не отримує достатню кількість повноцінного білка, жиру, відповідно жиророзчинних вітамінів, таких як А, Д, деяких мікроелементів: заліза, фосфору, кальцію вітаміну В12. Це може привести до затримки і фізичного, і розумового, і психічного розвитку у дітей, у дорослих – ослаблення імунітету і підвищенню сприйнятливості до інфекційних захворювань, розвитку анемій, підвищеної дратівливості, порушень функції печінки та підшлункової залози, крихкості кісток, віддаленого остеопорозу тощо. Недавніми дослідженнями було доведено, що низький вміст білка в раціоні збільшує ризик раннього розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту.

Харчування людини, яка постить, повинно бути ще різноманітнішим, ніж у тієї, яка посту не дотримується. Головна мета – хоча б частково компенсувати відсутність тваринних продуктів. За білковим компонентом – це, звісно, бобові, гриби, деякі крупи. Останні, до речі, багаті на мікроелементи, в тому числі й залізо. Джерелами жирів можуть служити насамперед горіхи, насіння. Їх можна і так їсти, і додавати в різні страви. Особливих проблем із вітаміном Д і фосфором не буде, якщо в «рибні дні» вживати рибу. Вітамін А утворюється в організмі через надходженням з рослинною їжею бета-каротину, джерелами якого є не лише оранжеві овочі, як прийнято вважати. Окрім моркви це і зелена цибуля, і шпинат, і щавель. Але для перетворення бета-каротину у вітамін А необхідний жир. З цією функцією пречудово впорається рослинна олія».

А ось достатню кількість кальцію без молочних продуктів, за словами Альони Леонідівни, забезпечити практично неможливо. Так само як і вітаміну В12 – без м'яса, субпродуктів та яєць. Тому під час посту дієтолог радить на короткий період використовувати препарати, які містять кальцій і вітамін В12 в фізіологічних дозах (1г вранці – раз на день).

«На вашій кухні повинен бути запас овочів, плодів, приправ, зелені, – радить лікар. – Потрібно не лінуватися освоювати старовинні рецепти пісних страв, якими ще ласували наші пращури. Це допоможе вам залишатися здоровими, дотримуючись національних традицій у харчуванні. Як показав багатовіковий досвід, дотримання постів мільйонами християн не може завдати шкоди здоров'ю більшості людей».

 

порадник, піст, поради про піст, поради до посту, лікар-дієтолог, Альона Брянцева

Коментарі:

  Так  Ні, дякую