ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт «Самоцвіти» – варіація на тему десерту «Бите скло» та торту «Панчо»

25 Березня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6522
Торт-фаворит серед шоколадної випічки - дуже ніжний, не нудотний, просочений і мега-шоколадний!
Торт-фаворит серед шоколадної випічки - дуже ніжний, не нудотний, просочений і мега-шоколадний! Фото: автора

Мега-шоколадний бісквіт, кольорове желе й ніжне вершкове крем-суфле!

На День народження свого татка намагалася спекти такий тортик, щоб у ньому поєднувалися всі ті компоненти, які найбільше йому подобаються. «Доню, головне, щоб були вишні!» – сказав мені мій ріднесенький солодкоїжка. Так в моїй уяві народився тортик «Самоцвіти» – із комбінації перевірених й улюблених смаколиків. Такий собі «фьюжн» зі стареньких рецептів із зошита та нових сучасних десертів модних кулінарних блогерів. До прикладу, за основу я взяла шоколадний бісквіт від кулінарного гуру Аndy Сhef. Можна сказати – це мій фаворит серед шоколадної випічки (жоден «шоколад на окропі» з ним не зрівняється!). Цитую метра: «Коржі за цим рецептом виходять непристойно смачними – тут вам і насичений шоколадний смак, і помірна вогкість, і неймовірна ніжність, і потрібна пружність.... Такого простого бісквіту ви, напевно, ще не зустрічали». Для мене ж головний плюс – не потрібно розділяти білки й жовтки, а корж все одно росте, як скажений!

Результатом я залишилася більше, ніж задоволена! Торт дуже ніжний, не нудотний, просочений… У моєму смаковому рейтингу він навіть посунув із п’єдесталу улюблені закарпатські пляцки!

Інгредієнти:

Шоколадний бісквіт:

250 г борошна,

1,5 ч. л. соди,

1 ч. л. солі (без гірки!),

55 г какао,

300 г цукру (я використовувала 200 г),

2 великих яйця,

60 г вершкового масла,

60 г оливкової олії,

2 ч. л. ванільного екстракту (або ванілін),

280 мл молока,

1 ст. л. винного оцту.

Кольорове желе:

2 упаковки фруктового желе різних кольорів (у мене польська галяретка – смородина та агрус).

Для крем-суфле:

600 г сметани (у мене домашня),

30 г желатину,

100 мл молока (для замочування желатину),

200 г цукру,

ванілін.

Для начинки:

300-400 г замороженої вишні без кісточки (можна банани або будь-які інші ягоди).

Для просочування:

150 мл крем-лікеру «Бейліз» (можна будь-який ягідний або простий сироп).

Для заливки:

1 пачка карамельного пудингу (40 г),

300 мл молока,

50 г цукру.

Роз’ємна форма – у мене квадратна 24х24 см (або кругла – 26 см в діаметрі).

Приготування:

Желе: приготувати як зазначено на упаковці, але кількість рідини зменшити  (я взяла дві півлітрові баночки, висипала в кожну вміст упаковки – в одну «аґрус», в іншу «смородину»,  й залила окропом трохи більше половини обсягу – приблизно 350 мл). Ретельно розмішати ложкою до розчинення крупинок желатину й вилити в два окремих широких судочки. Коли майбутнє желе охолоне, поставити його в холодильник.

Бісквіт: з'єднати борошно, соду, сіль, цукор та какао. Перемішати вінчиком. Вибити яйця, додати м'яке вершкове масло, оливкову олію, ванільний екстракт, молоко. Ретельно перемішати й наостанок влити винний оцет (можна взяти яблучний, апельсиновий, виноградний тощо). Змішати всі інгредієнти міксером (через 3-4 хвилини маса стане гладкою, однорідною і глянсовою).

Форму я не змащую, а встеляю дно та бокові стінки пергаментом, попередньо змочуючи його водою (ВАЖЛИВО! Тісто подвоїться в обсязі, тому не здумайте наливати тіста більше, ніж до половини форми!).  

Випікати при 175°С приблизно 40 хвилин (спочатку корж буде активно рости, потім заспокоїться. Зверху може з'явитися горбик, і навіть, можливо, трісне – не лякайтеся, це добре, так ми отримуємо пористу структуру). Як завжди, перевірити готовність дерев'яною шпажкою.

Готовий корж обережно перекласти на решітку догори ногами й зняти пергамент (охолоджені коржі неодмінно загорніть у харчову плівку хоча б на декілька годин. Якщо на початку вам може здатися, що зовні коржі сухуваті, то пізніше вони стануть такими ж вологими й пористими).

Крем-суфле: поки бісквіт охолоджується желатин залити молоком і дати йому набрякнути. Збити сметану, ванілін і цукор міксером. Набряклий желатин розчинити в мікрохвильовці або на плиті (головне не кип'ятити!). Охолодити суміш. Додати до желатинової маси трішки крему, ретельно змішати й вилити у загальну ємність зі сметанним кремом. Розмішати вінчиком.

Бісквіт розрізати навпіл.

Нижню половинку викласти на тортівницю. Навколо коржа встановити роз'ємний бортик від форми (в якій ви випікали бісквіт). Щедро просочити його лікером чи сиропом.

Другу частину коржа нарізати невеликими кубиками.

Дістати з холодильника готове фруктове желе й нарізати його ножем просто в судочках невеличкими кубиками.

Змішати у великій мисці – кубики фруктового желе, порізаний бісквіт, вишні  та крем-суфле.

Обережно перемішати лопаткою. Викласти всю цю смакоту на шоколадний просочений корж. Розрівняти.

Пудингова заливка: поверхня торту виходить «горбиста», тому зверху її краще замаскувати пудингом. Готувати його слід так, як вказано на упаковці, але кількість молока зменшити практично на половину. Коли пудинг практично охолоне, залити ним верх тортика. Прикрасити за бажанням (у мене домашній зефір, кольорова посипка та шматочки желе).

Тортик поставити в холодильник до повного застигання, найкраще на ніч.

Перед подачею роз’ємний бортик від форми зняти (я його встеляла ацетатною стрічкою для тортів, щоб був красивий зріз, але якщо у вас її немає, можете пройтися по периметру гарячим ножем).

торти, мусові торти, торт самоцвіти, крем-суфле, желе, вишні, шоколадний бісквіт, Аndy Сhef, ідеальний бісквіт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую