ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Дегустаційна зала: який молочний шоколад смакує найкраще?

25 Березня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4852
Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак.
Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак. Фото: автора

Заодно спробували визначити, в яких плитках найбільше горішків.

Одна скибочка шоколаду робить нас щасливішими, а світ навколо — яскравішим і добрішим. Він стимулює вироблення чарівних «гормонів щастя» — ендорфінів. Але на такі дива здатний лише натуральний шоколад. Як не розгубитися в широкому асортименті і знайти якісний та смачний продукт, з’ясовували народні дегустатори редакції «Є» в рамках чергової дегустації.

                                 

Какао-масло, еквівалент чи замінник?

Натуральний шоколад містить какао-масло, і в ньому не повинно бути і натяку на інший кондитерський жир — пальмовий, соєвий, соняшниковий. Виробники часом грішать тим, що в гонитві за нижчою і привабливішою для покупця ціною використовують замість какао-масла його еквівалент або замінник.

Еквівалент за хімічними властивостями близький до какао-масла, але в цілому, як відзначають фахівці, смак такого шоколаду програє смаку натурального продукту. Скибочка натурального шоколаду за лічені секунди тане в роті, залишаючи приємний терпкий смак. Секрет танення полягає саме в какао-маслі. Температура його плавлення дорівнює 32ºС, в той час як температура людського тіла — 36,6ºС. Шоколад із еквівалентом какао-масла легко розплавиться на кінчику язика, але ось смак шоколаду буде не таким приємним і насиченим. Продукт з еквівалентом какао-масла має право носити на упаковці назву «шоколад».

Наявність замінника какао-масла — жиру елексан, соєвої, соняшникової або пальмової олій — говорить категоричне «ні» натуральності шоколаду. Не піддавайтеся на провокацію, якщо виробник дозволяє собі назвати на упаковці свій продукт «шоколадом». Справжнє ім'я цього продукту —  «кондитерська плитка». Вона в роті танути не буде.

 

Чорний чи молочний?

Гіркий шоколад вважається найкориснішим: містить безліч такоферонів, які дарують відчуття легкості, радості. Доведено, що він покращує кровообіг, знімає втому при фізичних і розумових навантаженнях, також має тонізуючий ефект. Молочний шоколад — це, швидше, для ласунів, ніж для шанувальників справжнього смаку шоколаду. М'який, ніжний смак йому надають вершки або молоко, а підсолоджує ласощі велика кількість цукру. Тому, гіркий шоколад — для здоров'я, а молочний — для душі. Психологи ж запевняють, що молочний шоколад люблять романтики, а чорний — авантюристи.

 

Тест: «сліпе куштування»:

Колись ми вже дегустували чорний шоколад, тому цього разу вирішили перевірити якість «молочної» категорії. Для цього придбали чотири марки молочного шоколаду з цілими лісовими горішками від відомих українських виробників.

Вкотре зауважимо, що жоден учасник нашої дегустації навіть не здогадувався, якої саме марки солодощі він пробує.

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець!

дегустація, порадник, молочний шоколад з горіхами, шоколад, знак якості, едакційні дегустації

Коментарі:

  Так  Ні, дякую