ye-logo.v1.2

Зарплата медиків: хмельницькі депутати вимагатимуть негайних дій від Уряду і Парламенту

Суспільство 4474
Зарплатня у лікарів така ж як у молодшого медперсоналу.
Зарплатня у лікарів така ж як у молодшого медперсоналу. . Фото: intermarium.com.ua

Розглянути звернення планували ще 23 березня, однак тоді пленарне засідання затягнулося і депутати встигли розглянути заледве два десятки питань.

Засідання перенесли на середу, 29 березня. Очевидно тоді й розглядатимуть звернення щодо зарплатні медиків та медичної субвенції, автором якого є головний лікар Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру, депутат Лілія Брухнова.

«Незважаючи на те, що з 1 січня 2017 року Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» встановлено мінімальну заробітну плату в розмірі 3200 грн, посадові оклади працівників бюджетної сфери, включаючи медичних працівників, розраховуються, виходячи з розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, встановленого у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 1600 гривень», – йдеться у зверненні.

Законом України «Про оплату праці» встановлено, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Однак збільшити зарплатню на місцях керівники не можуть, адже коштів у фонді оплати праці закладів охорони здоров’я, на це не передбачено. що унеможливлює підвищення заробітної плати та її диференціації згідно єдиної тарифної сітки.

«На сьогодні молодший медичний персонал та лікарі мають практично однакову зарплату. Лікар-інтерн має таку ж саму зарплату, як і прибиральниця, доки не заробить собі три роки стажу. Також мінімальну зарплату має й медсестра?–?випускниця медичного коледжу. Це знецінює працю медиків», – йдеться у зверненні.

Авторка також зазначила, що за нових умов оплати праці повністю нівельовано підвищення посадових окладів від 15 до 80% працівникам охорони здоров’я за особливі умови праці, обумовлені специфікою діяльності медичної галузі, а саме - за оперативне втручання, за керування санітарним транспортом, у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

«Рівень зарплат може вирішити багато проблем у медичній галузі і за відсутності термінового дофінансування призвести до кадрового дефіциту медичної галузі», – зазначають автори і додають, що вимагатимуть негайних дій від Уряду та Парламенту стосовно вирішення питання оплати праці у медичній галузі.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую