ye-logo.v1.2

На сміття у Дунаївцях виділили майже п’ять мільйонів гривень і десятки гектарів землі

Суспільство 2632
Такі сміттєві баки стоять на сміттєспалювальному заводі у Празі.
Такі сміттєві баки стоять на сміттєспалювальному заводі у Празі. . Фото: автора

Сміттєсортувальна лінію в об’єднаній територіальній громаді запрацює вже до літа.

На початку лютого цього року Хмельницька облдержадміністрація передала земельну ділянку державної власності площею 8 гектарів, яка розташована за межами населених пунктів Дунаєвецької міської ради у власність територіальної громади міста. Землю передали для облаштування та обслуговування території полігону для складування побутових відходів. У міській раді Дунаївців кажуть, межує земельна ділянка із вже існуючим полігоном.

«В минулому році ми розпочали монтаж сміттєсортувальної лінії. Але поки її не запускаємо. Чому? Тому що ми багато їздили, дивилися, як в різних містах і країнах працюють зі сміттям. Поїхали і в Золочів, побачили там таку ж саму лінію, змонтовану за американським проектом. Так ось там вже встановлений барабан, який не просто збирає сміття, але й відбирає метал! Ми зрозуміли, що нашу лінію, перед тим як запустити, потрібно вдосконалити і користь збільшиться в рази! Зараз у нас працюють проектанти, які вже за тиждень-півтора, обіцяють нам скинути комерційну пропозицію. Паралельно минулого року ми закупили два трактори з причіпами і в 6 громадах організували централізований вивіз сміття. Заключили угоди з жителями і є вже села де до 70 відсотків населення заключили договори на вивезення сміття», – розповідає голова ОТГ Веліна Заєць.

За її словами, для того, щоб старости населених пунктів і люди були зацікавлені у збиранні сміття і заключення договорів, їх заохочують. В тій громаді, яка працює з твердими побутовими відходами, першочергово планують робити або освітлення, або дорогу, що більше треба.

«На проект по переробці сміття, куди входить і сортувальна лінія, і трактори з причепами і навіть майже три десятки сміттєвих баків, ми витратили минулого року понад 4 мільйони гривень із коштів, які нам надійшли у вигляді субвенції на розвиток територій. Для того, щоб нам зараз доукомплектувати цю сміттєсортувальну лінію, потрібно витратити ще півмільйона, але повірте, воно того коштує! Адже ми зможемо не просто сортувати сміття, але й відбирати метал», – запевняє Веліна Заєць.

Цю ідею дунаєвчани підгледіли у Золочеві, куди їздили переймати досвід.

На минулій сесії депутати також додатково виділили кошти для того, щоб обгородити територію, на якій буде сміттєсортувальна лінія, щоб все те сміття не розліталося. Адже Дунаївецька ОТГ об’єднує 51 населений пункт і за словами голови, в них дуже багато стихійних сміттєзвалищ, з якими доведеться наводити порядок.

Голова ОТГ переконана – до літа сміттєсортувальна лінія уже запрацює. До того ж, за власні кошти громада має придбати сміттєвоз, який зможе збирати сміття з уже нових баків.

«Сортувальна лінія – це частина сміттєпереробного заводу, але поки що для нашої громади то завеликий проект. Ми минулого року їздили в Чехію, дивилися, як там працює сміттєспалювальний завод, але вирішили починати для нашої громади з малого, бо Дунаївці і Прага – то таки трохи різні масштаби роботи», – жартома зізнається Веліна Заєць.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую