ye-logo.v1.2

Сто тисяч гривень або СІЗО: підозрювані у вимаганні кажуть, "хлопці з СБУ і прокуратури готові їх замурувати"

Кримінал 3523
Затриманий стверджує, що у його діях вимагання не було
Затриманий стверджує, що у його діях вимагання не було. Фото: автора

Анатолія Кравця та Григорія Дерев'янчука затримали 28 березня.

Учора, 29 березня, у хмельницькому міськрайонному суді обирали міру запобіжного заходу двом громадським активістам, яких напередодні затримали правоохоронці. Підозрювані представник «територіальної громади» Григорій Дерев'янчук та Анатолій Кравець, який очолює люстраційний комітет у ГО «Хмельницький майдан», вимагали у керівника обласного підприємства«Облпаливо» Михайла Блідного гроші, обіцяючи за це не влаштовувати демонстративних акцій і не протестувати проти його призначення.

Засідання суду відбувалось по кожному із активістів окремо. Спочатку міру запобіжного заходу обрали Григорію Дерев'янчуку. Сам підозрюваний переконаний у тому, що причина його затримання — активна громадська діяльність, а Блідний сам просив його “звести” з потрібними людьми. Дерев'янчуку суддя Світлана Данькова призначила тримання під вартою до 26 травня із можливістю внесення 100 тисяч гривень застави.

Долю Анатолія Кравця вирішували наступним. Активіст свою вину не визнав і теж стверджував, що його затримання, це не що інше, як боротьба правоохоронців із громадськими активістами.

Захист стверджує, що вимагання не було

“Зараз просто борються з будь-яким громадським рухом. Звісно,прокуратура не хоче, щоб до них приходили із своїми незадоволеннями і розказували про ті справи, які вони робили незаконно. Коли мене затримали, то чомусь СБУ зі мною проводили бесіди. Слідчий займався своїм. Хлопці з СБУ - молоді і завзяті - їх цікавило одне єдине питання, хто привів і хто був організатором акції біля СБУ (коли вирішувалось питання про підтримання хлопців в АТО чи засудження). Я розумію, що сидять хлопці з СБУ і прокуратури, які готові Кравця замурувати”, - зазначив Анатолій Кравець.

На засідання прийшло чимало громадських активістів

Затриманий стверджує, що у його діях вимагання не було і ніякого злочину він не вчинив. Тому, на думку Кравця, не бачив підстав тримати його під вартою і просив суд призначити заставу.

Суддя призначила заставу у 100 тисяч гривень

Прокурори вимагали у суду найбільш суворого запобіжного заходу. Стверджували, що затриманий може впливати на свідків у справі та ухилятись від слідства, тому розмір застави визначили у 2 мільйони гривень.

Кравець також заперечує вимагання коштів

“Потрібно враховувати активну громадську позицію Кравця і резонанс кримінального провадження. Ці важелі він може використовувана на свою користь під час проведення досудового розслідування. Я вважаю, що є всі підстави обрати для підозрюваного міру запобіжного заходу тримання під вартою. Зважаючи на суспільний резонанс справи пропоную обрати заставу в розмірі 2 мільйони гривень.”, - зазначив прокурор Віктор Арсенюк.

Прокурори вимагали заставу у 2 мільйони гривень

Суддя Світлана Данькова призначила Анатолію Кравцю, як і Григорію Дерев'янчуку, тримання під вартою до 26 травня із можливістю внесення застави у 100 тисяч гривень. Вийдуть вони під заставу чи ні, стане відомо пізніше. Але, як повідомили суду затримані, Дерев'янчук вже більше року ніде не працює, а Кравець має власний бізнес. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую