ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Аріанська каплиця на Білогірщині – єдина в Україні

Туризм 15502
Завдяки людям, що стоять поруч, видно масштаби вежі
Завдяки людям, що стоять поруч, видно масштаби вежі. Фото: автора

Вежа залишилася на згадку про аріанство – християнську течію, популярну на Волині у XVI-XVII століттях.

Аріанська каплиця – унікальна пам‘ятка не лише для Білогірщини чи Хмельниччини, а й для всієї України. Адже вона єдина подібна в нашій країні, що збереглася до наших днів. Щоправда, хоч вежа і пам‘яткою архітектури національного значення, вона перебуває у занедбаному стані і поступово руйнується.
Каплиця, яку так і хочеться назвати вежею, така вона висока і могутня, розташована на широких просторах, на пагорбі над річкою Горинь. І від неї відкривається прекрасний краєвид.


Від каплиці відкривається краєвид на долину річки Горинь.


Пам‘ятка стоїть між селами Ямпіль і Тихомель, кожне з яких у свій час було величним містом. За стародавній Тихомель, заснований близько Х століття, часто виникали суперечки між Волинським та Галицьким князівствами. Коли місто занепало, його наступником став Янушпіль, а згодом Ямпіль.


Вежа домінує над навколишніми просторами.

Від літописного міста Тихомель залишилося городище IX-XIII століть. Городище, яке розташоване на півночі біля Аріанської вежі, оголошено пам‘яткою археології національного значення. Однак неозброєним оком ви його не побачите (звісно, якщо ви не археолог). Хіба що розпізнаєте вали.

Вважається, що каплицю збудовано на початку XVII століття.

Хто ж такі аріани?
Аріанство – це ранньо-християнська течія, досить радикальна. Вона заперечувала один з головних догматів християнства – єдину сутність божественної Трійці. Виникло аріанство в ІV столітті, певний час воно було навіть офіційною релігією Римської імперії, однак згодом її заборонили як єресь. Тим не менш, течія прижилася серед германських держав.


Прямо під вежею розмістилися городи.


Аріани були проти релігійних свят, поклоніння іконам, мощам, дотримання постів. Течія відродилася у Європі у ХVI столітті. У середньовічній Речі Посполитій під цією назвою популярності набуло соцініанство (раціоналістична течія у протестантизмі, названа на честь засновника італійця Фаусто Паоло Соцціні, має як спільні риси з аріанством, так і відмінні).

Пам'ятний хрест борцям за українську державу від братерства тверезості "Відсіч".

Аріани на Волині
У ці часи аріанство набуло поширення на Волині. Більше того, на початку XVII століття, у час свого розквіту, у цьому краю перебувало біля третини усіх аріанів Речі Посполитої, їхні громади за чисельністю навіть переважали католиків.
Зокрема, аріанством захоплювалися Сенюти – власники Ляхівців (нині Білогір’я) та навколишніх земель. Їхні володіння стали великим осередком аріанства, куди приїздили найкращі просвітителі та пастори.
Традиційно вважається, що Аріанську вежу на Білогірщині збудували на початку XVII століття, однак точних документальних відомостей про це немає. Історики та інші автори ХІХ століття переповідали усні перекази, згідно з якими каплиця була усипальницею роду Сенют.


Стеля-склепіння.

Це схоже на правду. Адже поховання аріани здійснювали на відкритих просторах, насипаючи над могилами кургани. А посеред кладовище будували кам‘яну вежу, яка водночас була каплицею.
Зараз унікальна каплиця переживає не найкращі часи. Навколо неї розкинулися городи місцевих селян, а сама вежа страждає від надписів на кшталт «Тут був Вася».


Зсередини каплиця вкрита надписами.

Як дістатися до Аріанської каплиці
Село Тихомель Білогірського району розташовується у 125 кілометрах на північний захід від Хмельницького. Найкраще добиратися через Війтівці і Теофіпіль. Недоїжджаючи до Білогір‘я, слід звернути ліворуч:

Аріанська каплиця розташовується на околиці села, на пагорбі над річкою Горинь:


Такі веселі села неподалік.
 

Читайте також про Полонне - волинське місто з тисячолітньою історією.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую