ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Ліхтарник дядя Коля і їжачок у тумані, або 10 оригінальних пам‘ятників до першого квітня

Туризм 6688
Фото: автора

Пропонуємо підбірку цікавих та кумедних скульптур, які можна побачити у різних куточках країни.

Традиційно пам‘ятники встановлюють видатним особистостям та на честь важливих історичних подій. Однак серед витворів монументального мистецтва можна зустріти і досить оригінальні. Серед них – пам‘ятники представникам різних професій, наприклад, сажотрусу, ліхтарнику чи метробудівцю. Також у камені, металі чи дереві увіковічнені різні тварини та навіть… їжа. Зокрема, пам‘ятник ніжинському огірку та полтавським галушкам.
Пропонуємо підбірку оригінальних пам‘ятників і скульптур, які ми побачили під час мандрівок різними куточками України.

 

Грошова жаба

Ця велика жаба, окрім свого власного, має три людських обличчя: одне в роті, два інших – на спині. Скульптура стоїть на монетках і є символом матеріального благополуччя. Вона важить шість тонн і стоїть у Хрещатому парку у Києві, її автор – скульптор Олег Пінчук.
Існує легенда, до всередині жаба має скарбничку, куди падають усі кинуті туристами монетки. І коли ківш переповниться, спрацює спеціальний механізм, і якомусь щасливчику випаде джекпот.

 

Іжачок-конячка


Легендарний персонаж мультфільму «Їжачок у тумані» сидить на пеньочку на перехресті Золотоворітської і Рейтарської вулиць та Георгіївського провулка у Києві. В нього здивований погляд і милий вузлик у лапках.
Оригінальності цій оригінальній скульптурі додає ще й назва. Насправді пам‘ятник називається не «Їжачок», а… «Конячка». Мовляв, назва присвячена конячці із мультфільму, яку їжачок зустрів, коли йшов до ведмедика на чай.
Однак існує ще одна, більш оригінальна, версія того, чому скульптуру назвали саме так. Річ у тім, що прямо навпроти, якраз у тому місці, куди дивиться їжачок, стоїть пам‘ятник захисникам кордонів. Пам‘ятник звичайнісінький, однак на ньому присутній кінь. Ось їжачок і дивиться на справжню, а не уявну конячку.

Читайте також: На Пейзажній алеї в Києві живуть коти-сороканіжки і закохані зебри.

 

Гранітний огірочок

В імперські часи ніжинські огірки постачали до царського столу, такими знаменитими вони були. У радянські часи продукція Ніжинського консервного заводу також користувалася великою популярністю, адже місцеві огірки були хрусткі та мали особливий смак. За легендою, рецепт огірків, які ми зараз знаємо як «по-ніжинськи», завезли сюди греки у давні часи.
У 2005 році перед входом на консервний завод встановили пам‘ятник знаменитому огірку. Зелений, пухирчатий, він лежить на бочечці та виглядає дуже апетитно.

 

Полтавська галушка

Ще один їстівний пам‘ятник можна побачити у Полтаві, на оглядовій площадці на Івановій горі. Це пам‘ятник полтавській галушці. Встановили його у 2006 до дня народження Миколи Гоголя – письменника, завдяки якому про місцеву страву дізналися за межами Полтави.

 

Усмішка по-львівськи

Перед входом в арт-галерею «Дзига» (вул. Вірменська, 10) у центрі Львова стоїть невеличкий пам‘ятник усмішці. Львівський скульптор Олег Дергачов, який зараз мешкає у Канаді, зобразив її у вигляді кумедної рибки.
Цікаво, що це вже другий пам‘ятник усмішці на цьому ж місці. Перший також був створений Дергачовим у 2001 році. Однак через декілька років митець замінив скульптуру на нову, і планує робити це і надалі. І кожна наступна скульптура має бути більших розмірів, що символізуватиме, що у Львові все більше усміхаються.

Читайте також: ТОП-5 старовинних храмів Львова.

 

Пам‘ятник сумці

Згідно з легендою, назва міста Суми походить від звичайної… сумки. Мовляв, коли засновували місто, знайшли три суми (сумки) із золотом, на які і збудували його. На вулиці Воскресенській є скульптурна композиція, присвячена цій події (в народі — пам'ятник сумці). З вигляду сумська сумка – досить сучасна, хіба що гачок, на який її підчепили, та монети нагадують про легендарні події.

Читайте також: Суми - місто радості!

 

Сажотрус Берталон

Закарпаття потішить пам‘ятниками людей давніх професій. Так, у Мукачеві у 2010 році встановили пам'ятник сажотрусу. Усміхнений, з усім необхідним спорядженням та вірним другом-котом, він стоїться посеред вулиці і дивиться вгору. У пам'ятника є реальний прототип — мешканець Мукачевого Берталон Товт, який понад півстоліття присвятив цій професії.

Читайте також: Мукачеве - ратуша-слоник, щасливий сажотрус і крихітний князь.

 

Ліхтарник дядя Коля

А в Ужгороді, просто на стіні будинку, на розі вулиць Корзо і Волошина, примостився ліхтарник. Прототипом скульптури також є реальна людина – ліхтарник дядя Коля, який протягом 40 років запалював старі електричні ліхтарі в центрі міста.

 

Еротична русалка і наукова бібліотека

Здавалося б, що кумедного можна побачити у скульптурі русалоньки. Усмішку викликає той факт, що еротична скульптура (до речі, русалонька сидить топлес із округлими формами) розташована прямісінька навпроти наукової бібліотеки Острозької академії (м. Острог Рівненської області). Можливо, таким чином студентів заманюють до бібліотеки?

 Студент-програміст

У Харкові, перед входом до Харківського національного університету радіоелектроніки сидить на лавочці замріяний металевий студент з ноутбуком на колінах та великими навушниками у сумці.
Це пам‘ятник студенту-програмісту, і встановлений він біля вишу, який випускає відповідних фахівців. На думку представників університету, цілком можливо, що цей студент – майбутній український Білл Гейтс.

Читайте також: Держпром - перший харківський хмарочос.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую