ye-logo.v1.2

Фестивальна країна. Оригінальні фестивалі травня: сіємо хліб, куштуємо банош і запускаємо зміїв

Туризм 4407
Під Миколаєвом вперше відбудеться фестиваль повітряних зміїв
Під Миколаєвом вперше відбудеться фестиваль повітряних зміїв. Фото: ua.igotoworld.com

Пропонуємо огляд найоригінальніших фестивалів, які пройдуть в останній місяць весни.

 На останній місяць весни традиційно заплановано чимало фестивалів та святкувань. Так, на початку травня День міста відзначатимуть у Львові (3-7 травня), наприкінці – у Києві (27-28 травня). Також на травень припадає день міста у Кам’янці-Подільському і Мукачеві. Відбудуться такі великі фестивалі як Великдень у Космачі, Кубок Поділля з повітроплавання, Кам’янецька турка, Сакура-фест та інші.
Однак я пропоную вам добірку не таких відомих, але досить оригінальних фестивалів. Вони відбудуться не в столиці чи обласних центрах, а в невеличких містечках та навіть селах. Зате є надія, що такі фестивалі мають камерну домашню атмосферу. До того ж деякі містечка потішать вас гарною архітектурою та природою.

Хліб своїми руками. Посівна
Де: творчий хутір «Острів Обірок» (с. Обірки Бахмацького району Чернігівської області).
Коли: 5-7 травня 2017 року.


Учасники фестивалю сіятимуть хліб традиційним способом. Фото: md-eksperiment.org.

Мабуть, це один із найнезвичніших фестивалів, адже його учасники не розважатимуться, а своїми руками вирощуватимуть хліб.
Фестиваль «Хліб своїми руками» складається яз кількох етапів, «Посівна» - лише перший. Зараз учасники фестивалю зорють землю, посіють хліб, заволочать поле, виготовлять і встановлять опудала для відлякування птахів.
На другому етапі, «Жнива», який відбудеться у серпні, хлібороби жатимуть колоски серпами, молотитимуть їх ціпками, молотимуть борошно і випікатимуть хліб.
Усі дії супроводжуються обрядовими піснями, а ввечері на учасників фестивалю чекає музично-вогняне театральне шоу.


Арт-хутір "Острів Обірок" розташований у мальовничій місцевості. Фото: thecity.com.ua.

Ференц-Фест – свято по-угорськи
Де: м. Бережани Тернопільської області, замок.
Коли: 6-8 травня 2017 року.


Учасники фестивалю влаштують тетралізоване історичне дійство. Фото: Youtube.com.

314 років тому князь Трансільванії, ватажок боротьби угорців за незалежність Ференц II Ракоці в Бережанах проголосив маніфест із закликом до повстання. Його особистість об'єднує чотири країни: він народився у Словаччині, навчався у Чехії, був в еміграції у Польщі, а також сім років прожив на українських землях – у Бережанському замку під заступництвом Сенявських.
Фестиваль, який прославляє великого угорського політика, відбудеться у Бережанському замку. Його гості зможуть спробувати угорські страви, взяти участь у театралізованій ході, доторкнутися до дерев, які «бачили» самого князя, а також поспілкуватися з господарями старовинного замку.
Також у програмі фестивалю: виставка живих скульптур з дерев, виступи угорських музикантів, виставка історичних картини іноземних художників та частування стравами угорської кухні.



Ференц-фест відбудеться на території мальовничих руїн Бережанського замку. Фото: tour-collection.com.ua.

Берлибаський бануш
Де: с. Костилівка Рахівського району Закарпатської області.
Коли: 14 травня 2017 року.

Під час фестивалю відбубуться змагання з приготування найсмачнішого баноша на вогнищі. Фото: pmg.ua.

У мальовничому закарпатському селі Костилівка відбудеться фестиваль традиційних гуцульських страв Берлибаський бануш. Головна з них – банош (як його називають на Гуцульщині - бануш). Це густа каша з кукурудзяного борошна на сметані. На святі баношем пригощатимуть безкоштовно, як і іншими численними стравами, які приготують господині з усіх п'ятнадцяти вулиць карпатського села. Серед цих страв: гурка (кров’янка), ріпа (картопля) зі шкварками, домашня ковбаса, вареники по-костилівськи, а також домашні настоянки та наливки, серед яких знаменитий Берлибаський коньяк – міцний напій, настояний на гірських травах.
Також у програмі: запалення традиційної полонинської ватри, конкурс з приготування кращого бануша, виставка народних умільців, гуцульські конкурси та розваги.
Гості фестивалю також познайомляться із Берлібашкою – коровою, на сметані з молока якої готується фестивальний бануш.



Село Костилівка розташовується у мальовничій місцевості Карпатських гір. Фото: tt.org.ua.

Читайте також: Подорожуємо Україною. Бурхливі води Говерлянського водоспаду.

Чайковський Фест
Де: м. Тростянець Сумської області, маєток князя Голіцина.
Коли: 20 травня 2017 року.


Концерти відбуваються як в приміщенні палацу, так і просто неба. Фото: ua.igotoworld.com.

Фестивалю класичної музики Чайковський-фест передували невеличкі концерти музики видатного композитора. Однак через декілька років вони переросли у великий фестиваль класичної і джазової музики, під час якого виконуються найрізноманітніші твори, від Вівальді до Морріконе.
Місцевий панський палац, збудований Надаржинськими (однак називають на честь пізніших власників – Голіциних або Кеніґів), обрали місцем проведення фестивалю не випадково. За часів Василя Голіцина в палаці бувало багато цікавих гостей, серед яких – тоді ще студент, а згодом видатний композитор Петро Чайковський. Саме тут він написав свій перший симфонічний твір — увертюру до драми Островського «Гроза».
Цьогоріч місто відзначає 153-ту річницю перебування Петра Чайковського на Тростянеччині.


У маєтку Голіциних стоїть розкішний білий рояль, на якому грають музиканти. Фото автора.

Читайте також: Тростянець. Круглий двір, білий рояль і парк “Нескучне”.

Фестиваль повітряних зміїв під Миколаєвом
Де: с. Трихати біля Миколаєва.
Коли: 21 травня 2017 року.


Під час фестивалю запускатимуть зміїв та визначатимуть найкращих, виготовлених своїми руками.Фото: val000.livejournal.com.

Яскравий фестиваль повітряних зміїв Tryhutty International Kite Festival відбудеться вперше. Для нього обрали мальовничу місцину на березі Південного Бугу. Уявляєте, яке це видовище, коли десятки повітряних зміїв одночасно літають у небі!
Також під час фестивалю відбудеться визначення кращого любительського повітряного змія, зробленого своїми руками, нічний запуск ліхтариків та майстер-клас зі створення зміїв від засновника Асоціації повітряних зміїв Олексія Звірика та інших фахівців. Крім того, у програмі концерти, конкурси, ярмарок творів ручної роботи та інші заходи.


У Миколаїві Південний Буг дуже широкий та мальовничий. Фото автора.
 

 

 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую