ye-logo.v1.2

Вербна неділя: що потрібно знати про цей день

Суспільство 7924
За традиціями, старші люди, повернувшись із церкви з посвяченою вербою, жартівливо легенько б
За традиціями, старші люди, повернувшись із церкви з посвяченою вербою, жартівливо легенько б'ють ними дітлахів, примовляючи: Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень. Фото: автора

Сьогодні християни відзначають вхід Ісуса Христа у Єрусалим.

 Вербна неділя - неділя, яка припадає за 7 днів до Великодня. Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею.

У Хмельницькому сьогодні, 9 квітня, чимало мешканців міста йдуть до храмів, щоб освятити вербу. Букети з гілочками верби продаються біля церков за цінами від 5 до 10 гривень.

Як зазначено у «Вікіпедії», багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею. Гілки пальм стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов'янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася.

Що потрібно робити в цей день, а чого не можна? «У Вербну неділю в церкві під час всеношної служби святять гілочки верби. За традиціями вербу потрібно нарізати напередодні до світанку. Освячену вербу приносять в будинок і ставлять біля ікони. За церковною традицією, букетик освяченої верби повинен простояти біля ікон весь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів - від хвороб, - пише сайт «Бджола». - Вербна неділя хоча і вважається святом, але оскільки випадає на Великий піст, не святкується шумно. Можна зібратися сім'єю, відвідати літніх родичів, але влаштовувати застілля і гуляння не можна. Єдине послаблення - в цей день можна їсти рибу і випити трохи вина. Потрібно постаратися відійти від суєти, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсної седмиці».

«Вдома освяченою вербою поплескують домашніх, особливо дітей. При цьому повторюють: «Верба-хлест, бий до сліз. Не я б’ю, верба б’є! Будь здоровий, як вода, сильний, як верба, багатий, як земля. Якщо хочете захистити свій будинок від нещасть, посадіть принесену вербу біля входу. Пучок освяченої верби зберігають за іконами», - повідомляє «Ukr.media».

«У цей день необхідно молитися, думати про Бога, очистити свою душу і підготуватися, тим самим, до великого свята Пасха», - передає «СТБ».

У Хмельницькому продають букети з верби за цінами від 5 до 10 гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую