ye-logo.v1.2

У Хмельницькому говорили про репресованих українських і польських подолян

Історія 3673
Богдан Теленько розповів про свою роботу з архівами
Богдан Теленько розповів про свою роботу з архівами. Фото: автора

Богдан Теленько презентував дві своїх книги.

Учора, 8 квітня, хмельничанам презентували дві книги присвячених темі репресованих українсьих і польських подоляни. Автор - відомий хмельничанин, редактор хмельницької комунальної газети «Проскурів» Богдан Теленько. За його словами, заверешення однієї із книг,  «Соловецький мартиролог Поділля», для нього є завершенням певного циклу.

««Соловецький мартиролог Поділля» - це літературно-документальне видання, з ессеями, фотодокументами. У ньому я використав архів, який мені колись вдалось вивезти з Соловків. Передав його мені відомим дослідник комуністичних репресій в Росії - Юрій Дмитрієв. Його минулого року арештувала ФСБ в Петрозаводську. Дійсно, ці архіви «фсбшні», секретні, тому Юра разом з друзями багато років їх витягував десь з інших архів», - розповідає Богдан Теленько.

Автор додає, що у книзі йдеться не тільки про трагедією українців, а й тодішньго люду - про завершальний етап будівництва Біломорканалу і, начебто, його успішний запуск у серпні 1933 року. В той момент виявилось, що канал потребує ще більше роботи, бо може просто не витримати весняної повені.

Зустріч відбувалсь у Клубі польської інтелигенції

«Тоді Москва прийняла страшене рішення і під виглядом заселення цих територій, забирала людей з усього Радянського Союзу. Найбільше було українських сімей. Вперше каральна радянська система репресовувала не просто голів сімей, а цілі сім'ї», - зазначає пан Богдан.

Такий масовий злочин радянська влада вчила вперше. Полягло там понад 4700 вихідців з нашого краю. Всередньому одна сім'я з Хмельниччини, яка тоді туди відправилась, складалась із 4-5 осіб.

Автор розповів про деякі моменти описані у книзі

«Друкуючи цей архів я сподіваюся знайти людей, які вижили. Коли був у Петрозаводську, то познайомився з людьми і, виявилось, що я знайшов в архіві їхні справи. В цьому архіві третина етнічних поляків з  Хмельниччини, яких забирали за етнічною ознакою. Це потім їм «шили» польську військову організацію», - стверджує автор.

Це тільки перший мартиролог, який вдалося створити на базі нашої області. Над ним працював автор три роки і деякі фрагменти публікував у газеті «Проскурів». Богдан Теленько сподівається, що вдасться видати такі архіви по Україні – чекає Вінниччина, Житомирщина, Київщина.

Книги в основному розійдуться по бібліотеках

«Наступна книга, яку я сьогодні презентую - «Сьомий ангел». Це роман-ессе , своєрідний літературно- публіцистичний конспект українсько-російських взаємин від найдавніших часів до нинішньої війни. Там серйозно присутня польська тема, з деяким акцентом на «білі сторінки», пов’язані із злочинами комуністичної системи проти поляків. Багато там питань я ставлю собі і читачеві», - додає Богдан Теленько.

Розповідає, що цю книгу він надсилає хлопцям у зону АТО. Також буде вона у бібліотеках та навчальних закладах.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую