ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували детектив про викрадення британського дипломата на Поділлі

Культура 3348
Письменник написав продовження цього детиктиву, але коли його опублікують ще невідомо
Письменник написав продовження цього детиктиву, але коли його опублікують ще невідомо. Фото: автора

Презентація книги відбулася сьогодні, 13 квітня, в центральній бібліотеці міста.

Подільський письменник і журналіст Олександр Шелепало презентував у Хмельницькому свою нову книгу – детектив «На кордоні ходять чорні пси». Як ви вже знаєте, це історія про Марча – молодого прес-аташе посольства Великої Британії в Україні, якого викрало ФСБ з метою дискредитації нашої держави. А розслідувати цю справу довелося його братові – українцю Сему, який нещодавно повернувся із фронту. Більше про сюжет автор розповідати не захотів, щоб у читачів не зникав інтерес. Однак дечим таки поділився.

Велика інтрига крилася у самій назві роману – «На кордоні ходять чорні пси». І оскільки дія відбувалася на території Східного і Західного Поділля, не було зрозуміло, який саме кордон мається на увазі. Але автор пояснив, що таким кордоном віддавна є Річка Збруч, адже півстоліття вона розділяла Поділля на дві частини. І на думку Олександра Григоровича, уся проблема полягає в тому, що цей кордон існує між людьми й досі.

Олександр Шелепало розповів, що книгу «На кордоні ходять чорні пси» написав усього за півроку, але зробив це після 10 років літературної перерви. Як він пояснив, працювати у газеті і писати книги дуже важко. Навіть коли він перестав працювати журналістом, деякий час все-одно ще писав публіцистику. А от до прози повернувся лише після того, як йому не стало де друкувати матеріати на гострі політичні теми, як от про московський патріархат декілька років тому.

Зважаючи на таку літературну перерву, роман «На кордоні ходять чорні пси» став довгоочікуваним. Але вже на його презентації стало відомо, що Олександр Шелепало написав продовження цього детективу. Але сам автор каже, що говорити про це зарано, бо між написанням книги і її публікацією можуть пройти цілі роки.

 

Окрім читачів на презентацію детективу завітали друзі і рідні Олександра Григоровича.

Дехто з присутніх вже встиг прочитати роман. Наприклад Світлана Кабачинська, власкор міжнародного тижневика «Дзеркало тижня», зробила це за одну ніч і один день. З поміж іншого вона зазначила, що за рахунок своєї компактності і динамічності сюжету детектив Олександра Григоровича став би хорошим сценарієм для фільму, чи навіть для вистави.

А от онук письменника, 14-річний Данило, лише почав читати книгу дідуся.

«Мені тільки нещодавно дали цю книгу, і я ще не встиг її дочитати, але початок дуже інтригуючий. Думаю, я швидко з нею впораюся, просто зараз доводиться читати багато шкільної літератури, – поділився Данило. – Ще я хотів би щоб дідусь написав детективну кісторію про сучасні події на Сході країни. Думаю, це було б набагато цікавіше. Але він сказав, що це важко зробити, бо треба бути там самому».

Книга розійшлася не лише по книгарнях України, а й поїхала у зону АТО.

200 примірників детективу «На кордоні ходять чорні пси» у видавництва викупив сам автор. Олександр Шелепало розповів, що їх усі він передав благодійному фонду «Волонтери Поділля», які возять допомогу бійцям у зону АТО. Наразі вони завезли тути 30 книг, а наступного тижня бійцям передадуть ще 50 примірників.

  

У Хмельницькому детектив про «чорних псів» можна придбати у книгарнях міста.

Книга коштує 70 гривень, та якщо замовляти через інтернет, вона обійдеться трохи дешевше. А безкоштовно детектив Олександра Шелепала можна прочитати у Центральній бібліотеці міста, де й відбулась її презентація. Тамара Козицька, директор міської централізованої бібліотечної системи, каже, що наразі вони мають лише один примірник книги, але згодом придбають ще декілька.

Довідка: Олександр Шелепало – автор книг «Роздуми між перекурами», «Гога і Магога», «Найкращий вихід – смерть» і «На кордоні ходять чорні пси». Народився 25 квітня 1940 року в с. Глібів Новоушицького району Хмельницької області. Закінчив Львівський політехнічний інститут (1961 р.). Працював на інженерних посадах в обласному центрі, викладачем електромеханічного технікуму, кореспондентом обласної газети «Радянське Поділля», директором творчого об’єднання «Телеекран» ОДТРК «Поділля-Центр». Є автором багатьох публікацій у колективних збірниках гумору і сатири, а також у місцевих і республіканських виданнях. Приживає у Хмельницькому.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую