ye-logo.v1.2

У Хмельницькому навчатимуть тепличному бізнесу

Суспільство 8183
Василь Міракін: "Навчатися тепличним хитрощами краще на практиці"
Василь Міракін: "Навчатися тепличним хитрощами краще на практиці". Фото: автора

Бажаючих зайнятися вирощуванням городини, зокрема огірків, запрошують до школи тепличного господарства

Не секрет, що понад 80 відсотків овочів, зокрема огірків, зелені та інших тепличних культур Україна імпортує з-за кордону. В умовах здорожчання енергоносіїв у нас, на Поділлі, тепличне господарство занепало ще у 90-х. Лише кілька років тому сміливці-підприємці взялися його відроджувати неподалік Хмельницького. Нині вони, спільно з Агенцією сталого розвитку „Астар”, організували школу тепличного господарства, щоб поділитися своїми знаннями та досвідом і навчити подолян тепличному бізнесу.

Конкуренція заморським огіркам

Засновник тепличного господарства Василь Міракін каже, що відродження теплиць на Хмельниччині – вигідний бізнесовий напрямок, який є куди розвивати.

„Більшість овочів на наші ринки та в крамниці завозиться з-за кордону чи з інших регіонів країни, – каже Василь Міракін. – Скажімо, ми наповнюємо ринок огірками, вирощеними в наших теплицях, всього на 10-15 відсотків від потреб ринку області. Тож можливості для розвитку невеликих тепличних сімейних господарств на Хмельниччині досить перспективні. Адже такі овочі можна подавати фактично з теплиці до столу. Місцеву продукцію із-задоволенням купують підприємці, заклади громадського харчування. Тому якраз місцева теплична продукція може скласти серйозну конкуренцію тій, яку завозимо з-за кордону. Ще один „плюс” – місцева теплична продукція екологічно чиста. Бо якщо, скажімо, огірок, транспортується з іншої країни, то його потрібно додатково обробляти, щоб не псувався хоча б два тижні. А овочі з місцевих теплиць не потребують такої обробки, бо реалізовуються досить швидко”.

Щоб наповнити внутрішній ринок області огірками власного виробництва,

потрібно ще як мінімум п’ять гектарів теплиць.

Організатори тепличної школи кажуть, якщо грамотно все організувати, то такі тепличні господарства може обслуговувати навіть одна чи дві сім’ї. Зрозуміло, ефективність підприємницької діяльності напряму залежить від знань. Тож під час навчання кожен, хто хоче зайнятися власною справою, отримає не лише теорію, а й практику – починаючи з підбору насіння і висаджування розсади, закінчуючи збором урожаю. Здобувши певні знання та навички, можна буде об’єднатися у виробничий тепличний кооператив.

„Ми розуміємо, що набагато простіше працювати гуртом, – каже Олег Чемеринський, співзасновник тепличного господарства, керівник тепличної школи. – Скажімо, шукати ринки збуту, формувати експортні партії продукції, які можуть відкрити нові цінові можливості, купувати насіння і добрива. Тому це не буде конкуренція, а швидше, партнерство”.

Досвіду набиралися скрізь

В тому, що Хмельниччина – вдалий регіон для розвитку тепличних господарств, засновники школи переконують на власному прикладі. Нині у своїх теплицях вони збирають два врожаї на рік. Норма збору тепличних огірків за сезон – трохи більше 25 кілограмів з квадратного метра. За підрахунками, щоб наповнити внутрішній ринок області огірками власного виробництва, потрібно ще як мінімум п’ять гектарів теплиць, в яких вирощуватимуть цю культуру.

„Я маю досвід імпортування овочевої продукції з багатьох країн світу, – пояснює Василь Міракін. – Заснувати тепличне господарство у нас – було великою мрією. Досвіду набиралися скрізь і паралельно придумували щось своє. Нині можемо поділитися цими знаннями з іншими. Наприклад, тим, як здешевити конструкцію теплиць і не втратити на якості. Бо якщо врахувати, що вартість голландських теплиць наразі стартує від трьох сотень умовних одиниць за квадратний метр (а для більшості українців вони не по кишені), то нам вдалося розробити конструкцію наполовину дешевшу.

Будуючи теплиці, технологію адаптували під наш регіон. Під плівкою у два шари є повітряна подушка, котра додатково зберігає тепло. Для обігріву використовують не дорогі енергоносії, а скуповують некондиційну деревину і переробляють її на тріску, якою опалюють приміщення. Сорти огірків підбирають такі, яким взимку не потрібно подовжувати світловий день та стійкі до хвороб.

Навчання у школі тепличного господарства триватиме близько півроку. Усім, хто зацікавився, можна звертатися до агенції сталого розвитку „Астар”, що у Хмельницькому по вулиці Героїв Майдану, 38.

Відео телеканалу IСTV


Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую