ye-logo.v1.2

Колекціонер: кажуть, потяг, який віз в Україну з Німеччини куп'юри номіналом два карбованці, пустили під відкіс партизани

Історія 3782
Фото: автор

Городоччанин колекціонує окупаційні гроші. Таке захоплення з’явилося в Миколи Терещука неспроста.

З ними в чоловіка пов’язана своя життєва історія. А одна з купюр, або, як її називає пан Микола, «карбованець з дівчинкою» – найцінніша з колекції. І справа якраз не в її колекційній вартості.

«Я виріс без батька, – розповідає чоловік. – Він загинув на війні. Мама не часто нам з братом розповідала про нього. А ми, щоб не завдавати їй болю від спогадів, і не наполягали з розпитуваннями. Якось, коли мені було років з п’ятнадцять, я переглядав альбом з фотокартками. І там, посеред світлин, побачив дивну купюр, на якій була зображена маленька українська дівчинка в хустинці. Написи були зроблені українською та німецькою мовами. Це були п’ять карбованців періоду німецької окупації. І вже тоді мама розповіла мені, чому вона береже їх поруч з фотокартками. У 1943 році, коли від батька довгий час не було звісточки, до нашого села навідався його шкільний товариш, з котрим вони служили в одному батальйоні. Він і передав мамі листа від батька і цих п’ять карбованців. Тоді ми ще не знали, що тата вже немає серед живих. А коли прийшла похоронка, мама каже, що залишила їх залишила на згадку про нього…»

За роки таких грошових знаків в пана Миколи назбиралося чимало. Більшістю, каже, поділилися сільчани. В селах такі гроші «недолюблювали», щоб бува хто не запідозрив у зв’язках з німцями, тому навіть в кого і були ці карбованці – купляти за них щось побоювалися. Тай в обігу вони були не довго – до 1944-го року.

«В повній колекції окупаційних грошей має бути дев’ять купюр, номіналом в «1», «2», «5», «10», «20», «50», «100», «200» і «500 карбованців», – розповідає Микола Терещук. – У мене немає банкноти, номіналом «2 карбованці». Це найрідкісніша з усієї окупаційної серії. Кажуть, що потяг, який віз в Україну з Німеччини надрукований тираж «двійок», пустили під відкіс партизани, й увесь тираж номіналу «2 карбованці» був знищений. На них був зображений український хлопчик».

Колекціонер каже, що, за задумом, усі окупаційні гроші мали пали показувати «любов» фашистів до українського народу. За дизайном вони були поєднані темою «щасливе українське населення». Саме тому на них були зображені то маленький хлопчик, то усміхнена дівчинка з букетом польових квітів, то селянка з колосками пшениці. На деяких – зображення шахтаря, коваля й науковця. На зворотній стороні – написи німецькою і українською мовах, у тому числі й такий: «фальшування грошевих знаків карається тяжкою тюрмою». На усіх банкнотах є дата емісії – 10 березня 1942 року й місто, в якому знаходився Центральний банк – Рівне.

«Знецінилися такі карбованці дуже швидко, – каже колекціонер. – В 1944 році, коли від ворога почали звільняти українські землі, перетворилися на папірці й окупаційні карбованці. А після звільнення України їх почали вилучати і знищувати. Ті, що збереглися, як наприклад, наша банкнота «з дівчинкою», нині цікавлять лише колекціонерів. Щоправда, великої цінності вони не мають. Окрім, хіба що, згадуваної рідкісної купюри «з хлопчиком», котру нині не купиш і за великі гроші».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую