ye-logo.v1.2

«Аватари», самоволка і сувеніри з АТО: робочі будні Військової служби правопорядку Хмельниччини

Суспільство 8790
Служба відзначає 15 річницю створення
Служба відзначає 15 річницю створення. Фото: автора

За порядком серед військовослужбовців стежить окремий підрозділ.

Торік на Хмельниччині затримали 12 бійців, які незаконно везли боєприпаси та зброю із зони АТО. Те, що небезпечні «сувеніри» не наробили лиха, а люди, які їх привезли, понесли відповідальність, - результат роботи Військової служби правопорядку (ВСП). Цей підрозділ далеко не новий, цьогоріч святкуватиме вже 15-річчя від створення, однак не надто публічний, і робота військовослужбовців ВСП маловідома цивільним громадянам. Спеціально до річниці заснування служби, у хмельницькій ВСП розповіли, чим займаються і чого досягли.

Що робить на Хмельниччині ВСП?

Начальник штабу – перший заступник начальника Хмельницького зонального відділу Військової служби правопорядку полковник Олексій Бєхтєрєв розповідає, що підрозділ в обласному центрі сформували 19 травня 2003 року на базі військової комендатури.

«Це правоохоронне формування у складі ЗСУ, призначене для забезпечення правопорядку серед військовослужбовців, у військових частинах, громадських місцях тощо. Крім цього, працюємо на попередження правопорушень, кримінальних та адміністративних, захист державного майна, захист інтересів військовослужбовців», - пояснює полковник.

За його словами, основне завдання військовослужбовці ВСП перевіряють форму одягу, зовнішній вигляд вояк, затримують нетверезих і дебоширів, виявляють злочини у військових частинах.Він запевняє, що наразі триває тенденція до зменшення вживання алкогольних напоїв військовослужбовцями. Як кажуть в народі "аватарів", поменшало.

Олексій Бєхтєрєв розповідає, підрозділ в обласному центрі сформували 19 травня 2003 року

«Зараз набагато менше військових, які вживають спиртне в громадських місцях. Це заслуга ВСП. Така інформація надходить від Нацполіції, громадян, ми виїжджаємо, оформлюємо протоколи, проводимо затримання. У нас є кімната тимчасового тримання, та вона зараз на ремонті», - каже Олексій Володимирович.

У зоні відповідальності зонального округу - Хмельницька і Чернівецька області. Роботи, за словами Олексія Бєхтєрєва, багато, адже ВСП стежить за правопорядком у семи гарнізонах нашої області. Підрозділи дислокуються лише у Хмельницькому та Чернівцях, часто доводиться виїжджати, перевіряти частини і проводити профілактичні заходи.

«Алло, тут люди у формі…»

У Військовій службі правопорядку кажуть, що часто до них телефонують цивільні і повідомляють про правопорушення, які вчиняють військові. Однак не завжди інформація підтверджується.

«Нещодавно телефонувала бабуся і повідомила черговому, що 4 людини у формі переносять великі сумки з будинку. Просила перевірити. Ми повідомили відповідні органи, які перевіривши інформацію, виявили, що дійсно це були військовослужбовці, однак порушення не було – вони переїжджали. Після цього бабуся була спокійна, що це не терористи», - розповідає полковник Бєхтєрєв.

Тут військовослужбовці тренуються

Одним із завдань ВСП є також виявлення самовільного захоплення приватними структурами земель Міністерства оборони. Вживають заходів, аби ця інформація надходила до правоохоронних органів.

«Намагаємося припинити злочини у військових частинах на території діяльності Хмельницького зонального округу ВСП, пов’язаних з крадіжками, незаконним використанням бюджетних коштів чи самовільним залишенням військовослужбовцями частин», - додає Олексій Володимирович.

На вокзалі - з металошукачем

Військовослужбовців ВСП завжди можна побачити на залізничному вокзалі. Щодня і цілодобово там перебуває патруль у складі чотирьох осіб. Вони перевіряють усіх бійців, які повертаються зі Сходу. Минулого року затримали 12 військовослужбовців, які намагалися привезти зброю і боєприпаси із зони АТО.

«Головне наше завдання - не допустити вивезення зброї, боєприпасів із зони АТО. Всіх військовослужбовців, які прибувають звідти, ми перевіряємо спільно із Нацполіцією», - говорить полковник Бєхтєрєв.

На вокзалі ВСПшники перевіряють документи у військових та законність перебування на вокзалі міста Хмельницького. Наявність зброї і боєприпасів визначають за допомогою металошукача. Вони мають перелік осіб, які самовільно залишили частини, і здійснюють перевірку.

«Особисто я вилучав на залізничному вокзалі набої у військовослужбовців, які приїжджали на ротацію. Пояснюють це тим, що нібито «забули» викласти боєприпаси. Кажуть: «швидко збирався, забув викласти після стрільб». Кому що в голову збреде, те й говорять. Через такі сувеніри багато загиблих тут, коли небезпечні предмети вибухають. Це наші обов’язки, ми робимо свою роботу, а висновки робить прокуратура», - розповідає старший сержант Віталій Левіцький, начальник 1-ї групи 2 взводу охорони патрульно-постової служби.

Віталій вже більше 10 років у ВСП, служба подобається, тричі їздив у зону АТО виконувати завдання за призначенням. Каже, син пішов на строкову службу і сподівається, що він з честю виконуватиме обов’язок і не осоромить батька.
«Одне із основних завдань ВСП – це профілактика правопорушень. Ми повідомляємо про це прокуратуру, вона працює. За 2016 рік направили близько 80 повідомлень про скоєння злочинів у правоохоронні органи», - каже Олексій Бєхтєрєв.

Кімната тимчасового тримання для порушників

Найчастіше правопорушення у військовослужбовців нашої області – це самовільне залишення частин. Олексій Володимирович розповідає, що лише за березень, коли проводили широкомасштабний розшук, по Хмельницькій області повернули у військові частини, або доставили до органів досудового слідства понад 100 військовослужбовців.

Робота у зоні АТО

Майже 100 відсотків особового складу Військової служби правопорядку нашої області несли службу в зоні проведення АТО. Наразі продовжує виконувати обов’язки на Сході близько третини військовослужбовців підрозділу, серед них і начальник Хмельницького зонального відділу ВСП Михайло Зозуляк.

«Наші військовослужбовці здебільшого несуть службу в Луганській області. Це Сєвєродонецьк, Щастя, Попасна, Старобільськ, Новий Айдар, де виконували завдання за призначенням. Зараз стало набагато легше, коли були мобілізовані, працювалось складніше», - каже заступник начальника Олексій Бєхтєрєв.

Щодо обов’язків у зоні АТО, то там службовці ВСП не лише патрульні, а заступають на блокпости, забезпечують правопорядок під час масових заходів, щоб не допустити провокацій з боку військовослужбовців. Ще одне із завдань - супровід військових колон з технікою.

«Це пов’язано з тим, що волонтери у 2014-2015 передавали багато техніки, яка не ставилася на облік. Відтак могли виникнути ситуації, що військовослужбовці користуватися ними у власних потребах», - пояснює полковник Бєхтєрєв.
Як він зауважив, близько 12 військовослужбовців відзначено начальником Генштабу і Міністра оборони за сумлінне виконання службових обов’язків. Дехто достроково отримав військове звання.

Після початку АТО у Хмельницькому сформували роту ВСП, збільшили штат. Як розповів полковник Бєхтєрєв, у Хмельницькому зональному відділі за мобілізацією проходили службу близько 100 військовослужбовців. Тут ними задоволені. Наразі у ВСП служать 22 військовослужбовця-строковики, зараз на контракт не призивають.

«Я з 16 грудня 2015 року на строковій службі. Ставлення керівництва добре, служба повністю влаштовує і побутові умови хороші, вже закінчую служити наприкінці квітня. Армія допомогла мені багато чого усвідомити, навчила цінувати речі, які раніше вважав незначними», - ділиться 26-річний строковик Михайло Шестепал з Полонного.

Михайло проходить строкову службу у ВСП

Полковник Олексій Бєхтєрєв відзначає зміни, які відбулися з початку оголошення АТО. Каже, зараз дуже помітно, що змінилася свідомість військовослужбовців, які розуміють обов’язок і виконують його. Він наголошує, що головне завдання ВСП - не покарати військовослужбовця, а попередити правопорушення і злочини.

«По одному військовослужбовцю суспільство оцінює загалом Збройні сили», - каже полковник і закликає, побачивши, як військовий порушує порядок, телефонувати саме їм.

Телефон чергового: 65-36-36, 093-134-05-78.

 

Коментарі:

Roma TV 15.04.2017 15:48

Дай Бог усім офіцерам нашої армії бути такими як Олексій Бєхтєєв! Видно, що у людини порядок є усюди.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую