ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. До Великодня: три старовинні монастирі – три історії

Туризм 5228
На дерева в українських містах вішають спеціальні великодні прикраси
На дерева в українських містах вішають спеціальні великодні прикраси. Фото: автора

Пропонуємо побувати у монастирях, які належать до різних християнських конфесій.

 Сьогодні православні, католики та греко-католики святкують Великдень. З приводу цього світлого та величного свята «Є.Подорожі» підготували для вас добірку надзвичайно гарних та старовинних монастирів. Можливо, у цю статтю потрапили не найбільші і не найвідоміші монастирі. Однак усі вони тут невипадково. По-перше, кожен представляє іншу конфесію християнства. По-друге, кожен має давню історію та розташований у мальовничому місці. Так що відвідати їх можна не лише з релігійних міркувань, а й як мандрівник-поціновувач старовинної архітектури та мальовничої природи.

Межиріч: монастир-фортеця

Монастир у Межиріччі обнесений оборонними мурами.

Свято-Троїцький Межиріцький монастир розташовується у селі Межиріч Рівненської області, у кількох кілометрах від Острога. Його називають одним із найгарніших та найстаріших монастирів України. Він ховається за високими мурами з баштами, а в його храмі зберігається рідкісна старовинна ікона – Богородиця Одигітрія.
Межиріцький монастир заснували князі Острозькі. Спершу він був православний, однак Януш Острозький прийняв католицизм та передав його францисканському ордену. Саме католики у ХVІІ столітті обнесли монастир оборонними стінами з вежами і збудували келії, які більше нагадують укріплений замок з баштами та вузькими вікнами-бійницями. А Троїцьку церкву, побудовану у 1530-х роках, вони перетворили на костел.

Вид на Межиріцький монастир з центрального в'їзду.

Зараз монастир знову православний і діючий. У Троїцькій церкві збереглися фрески ХVІ століття, а також декілька старовинних ікон, найцінніша з яких – образ Богородиці Одигітрії (одигітрія – здоров'я, подарунок). Ікона, датована XV-XVI століттями, потрапила на Волинь з Афону як подарунок Костянтину Острозькому. Той, в свою чергу, передав образ монастирю.


Поряд із Межиріцьким монастирем.

Читайте також: Коли б'ють у дзвони Почаївської Лаври.

Крехів: монастир, що потопає у квітах

Загальний вид на Крехівський монастир.

Крехівський монастир святого Миколая Отців Василіян розташований на Львівщині, у 12 кілометрах від Жовкви та у 31 км від Львова. Маршрутки, що курсують з обох міст, підвезуть вас прямо під стіни монастиря. Тут завжди людно, паломники і туристи приїздять сюди з різних куточків України. Та найбільше гостей тут 20-22 травня – на літнього Миколая.

На території монастиря багато квітів.

Крехівський монастир діючий, він належить ордену Василіан – основному монашому ордену української греко-католицької церкви.
Історія монастиря налічує 400 років, його заснували у 1612 році монахи Києво-Печерської Лаври. Комплекс монастиря складається із Миколаївської церкви (збудована у 1721-1737 роках), дерев’яної Преображенської церкви (відбудована у 2002 році), оборонних укріплень з вежами та корпусами братських келій. Подвір’я монастиря прикрашають численні квітники, а неподалік від його мурів розкинувся сад XVIII століття.
Керхівський монастир розташовується у дуже мальовничій місцевості, серед пагорбів і лісів. Поряд є цілюще джерело та скелі з печерами.


Цілюще джерело неподалік від Крехівського монастиря.

Читайте також: ТОП-5 старовинних храмів Львова.

Язлівець: монастир у палаці

Фрагмент палацу, у якому розмістився монастир.

Римо-католицький монастир сестер непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії розташувався у селі Язловець Тернопільської області. Місцевість тут тиха, далека від міської метушні чи напруженої траси. Сам монастир розташувався у палаці Конєцпольських, збудованому у ХVІІІ столітті. А зовсім поряд стоять мальовничі руїни Язловецького замку.
Монастир заснований у 1862 році Марцеліною Даровською. Вона разом з сестрами власноруч відновлювала палац, який перебував у поганому стані. На території монастиря діяла безкоштовна школа для дівчаток.
Зараз у монастирі приймають на духовні реколекції (віднови) групи дітей та підлітків, під час яких вони моляться, навчаються, працюють, здійснюють екскурсії. Тут панує дивовижна атмосфера умиротворення і спокою.

Старовинний склеп, де похована засновниця Язлівецького монастиря.

Приїздять сюди і паломники, особливо жінки, які хочуть завагітніти. Вони моляться біля гробу засновниці монастиря, який розташований в унікальному склепі, аналогів якого немає в Україні. Крім Марцеліни, тут поховано 83 сестри.


Навколо монастиря розкинулися мальовничі пагорби.

Читайте також: Вікно - село з оригінальною назвою та бездонними озерцями.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую