ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. У каньйон Смотрича – за гарними краєвидами

Туризм 12308
Якщо видертися на скелю, можна насолоджуватися видом на річку і каньйон
Якщо видертися на скелю, можна насолоджуватися видом на річку і каньйон. Фото: автора

Місцина поблизу села Нігин на Кам‘янеччині дуже мальовнича.

Шукаєте гарне але не надто залюднене місце для пікніка чи вилазки з наметом на кілька днів? І в той же час ви готові на деякі труднощі та незручності? Тоді вам точно сюди! У каньйон річки Смотрич, на галявину біля села Нігин, що у Кам‘янець-Подільському районі Хмельницької області. Тільки доведеться пройти пішки біля шести кілометрів, відшукати стежку у лісі, спуститися у каньйон… І ви опинитися у дуже гарній і тихій місцині, на березі не глибокої і не широкої, але стрімкої річки Смотрич, що несе свої води в бік Кам‘янця-Подільського. На протилежному березі річки – непролазні зелені чагарники, а за спиною – скелі, порослі лісом.


Краєвид на річку і каньйон.

Читайте також: Вербецька товтра - гора з чотирма вершинами.

Тут все зелене і соковите.

Ця місцевість належить до національного природного парку «Подільські Товтри». Товтри – явище унікальне, аналогів якому в світі практично немає. Мільйони років тому це були морські рифи. Тобто, товтри – це не гори, утворені внаслідок тектонічного руху, а «продукт» діяльності живих організмів – молюсків і коралів.


Скелі гарно підсвічуються на заході сонця.

Відпочиваючи у каньйоні Смотрича біля Нігина, ви зможете видертися на одну із товтр (одна із них розташована просто на околиці села) і насолодитися гарними краєвидами та цікавою ендемічною рослинністю (ендеміки – види, що ростуть лише в певній місцевості).


Одна з товтр розташовується на околиці Нігина. З неї відкривається вид на село.

Крім того, на цій території розташована Залучанська печера – геологічна пам‘ятка місцевого значення. У ній можна зустріти великих павуків та маленьких кажанів. Однак не раджу залазити глибоко, не знаючи цієї місцевості. Цілком достатньо залізти у велетенський грот на вході у печеру або ж на кілька метрів просунутися в один із вузьких лазів. За легендою, у цій печері ховалися місцеві жителі від татар.


Залучанська або Нігинська печера.

Деякі незручності
Каньйон Смотрича поблизу села Нігин – місце дійсно дуже гарне і затишне. Тим не менш, відпочинок тут має деякі незручності, крім добирання, про які я мушу сказати. По-перше, вдень тут випасають корів і кіз, а тому не варто залишати свої речі без нагляду. Одного разу коза поїла кашу просто із нашої миски.
По-друге, сонце рано сідає за скелі, тому під вечір тут вже досить прохолодно і вогко, і вночі навіть влітку не буває дуже тепло. Ночувати краще в наметі, а не надворі, адже зранку спальник і ви вкриєтеся росою. Доки не почне гріти сонечко, а через все ті ж скелі воно добирається до галявини досить пізно, тут стоїть надзвичайна волога.


На галявині можна палити вогнище і водночас насолоджуватися краєвидом.

По-третє, у річці особливо не покупаєшся, адже вона досить мілка. В більшості місцях води тут по щиколотку чи по коліно, дуже рідно – по пояс.


Смотрич тут неглибокий. До речІ, протягом дня рівень води змінюється залежно від роботи гідроелектростанції, що розташовується неподалік.

Якщо усі ці незручності не лякають вас, тоді похід у каньйон Смотрича може стати цікавою природою і яскравим моментом.


Тут багато живності. Можна побачити лелеку...

...ящірку, а також кажанів та багато різних комах.

Читайте також: Куди поїхати на травневий пікнік: ТОП-5 мальовничої природи.

Як дістатися до Нігина

Нігин розташовується у 19 км від Кам‘янця-Подільського та в 80 км від Хмельницького. Найкраще сюди дістатися приміським потягом «Гречани-Кам‘янець-Подільський» (до станції Нігин), а далі кілька кілометрів пішки до села через поля та повз закинуті господарські приміщення:

Ось схема добирання до каньйону:

Слід дійти до будинку лісника на узліссі, а далі однією із стежок пройти через ліс та спуститися у каньйон. Спускаючись, будьте обережні, адже якщо одні спуски досить пологі, інші – круті, вам доведеться лізти по камінню та стрибати вниз.
Читайте також: Де побачити весняне пробудження природи.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую