ye-logo.v1.2

Театральний ресторанчик, книгарня та тюремний замок: яким був центр Хмельницького кілька століть тому

Історія 4440
Юрій Даценко провів уже другу лекцію про невідомі факти з історії нашого міста
Юрій Даценко провів уже другу лекцію про невідомі факти з історії нашого міста. Фото: автора

У книгарні "Є" говорили про маловідомий Хмельницький.

Що було кілька тисяч років тому на території, де зараз Хмельницький? Якими були центральні вулиці міста на початку його зародження? Про усе це та багато іншого говорили вчора, 19 квітня, у хмельницькій книгарні «Є». Другу частину лекції "Поділля, якого ви не знали", для містян провів Юрій Даценко – засновник проекту «Незнана Україна». Чоловік мотоциклом об’їхав усю Хмельниччину вздовж і впоперек.

З чого ж почався Хмельницький? За словами лектора, територіальне виникнення нашого міста було статегічним. Багато істориків не визнають той факт, що на території де ми зараз живемо, на старовинних картах зустрічається озеро або болото Амадока. А на сучасній територіх Хмельницького була найзручніша переправа з Поділля на Волинь.

«На початку 15 століття болото розливалось лише під час великих повеней, утворилось багато островів. Та найвужче місце на болоті було тут, на сучсній території Хмельницького, відповідно назручніша переправа з Поділля на Волинь. Проскурів з'явився статегічно, бо можна було збудувати зручну греблю, переправу, за якою б доглядали люди – місцеві жителі», - зазначає Юрій Даценко.

Лектор додає, що вперше Амадоку описав Геродот у 5 столітті до нашої ери, а вже на початку нашої ери – Птолемей. Розміри цієї водойми щоразу вказували різні. В найбільшому варіанті - довжина 130 кілометрів, а ширина 30 кілометрів.

Послухати лекція прийшли хмельничани, які цікавляться життям міста

Також Юрій Даценко розповів і про будівлі, які знаходились на центральній вулиці. Наприклад, у будинку за сучасно адресою Проскурівська, 2 був готель, булочна, салон меблів і салон фотографії. За адресою Проскурівська, 5 знаходилась книгарня Яцемірської, а через кілька будинків, Проскурівська, 7, - магазин Журавльової – найкращий гастрономічний магазин Проскурова.

Юрій Даценко розповів цікаві факти про місто

«Перший театр у Проскурові відкрили у 1942 році. Це була дерев’яна не обладнана будівля Шильмана. У 1907 році він зводить нову будівлю для театру – сучасний Будинок культури. У дворі відкрив невеличкий готель і театральний ресторанчик», - розповідає дослідник.

Був у Проскурові і свій замок, щоправда тюремний. Зараз на цій території знаходиться СІЗО. Цікаво, що його історія налічує більше двохсот років.

Лекція відбулась у книгарні "Є"

У приміщенні сучасного хмельницького лялькового театру на початку 20 століття знаходилося відділення НКВС. Саме у підвалах цієї установи катували людей.

«Рештки людей, знищених НКВС виявили у 1966 році під час спорудження Центрального універмагу. Коли копали котлован, екскаватор витягнув рештки людей, таким чином «виплила» історія, про те, що саме на цьому місці поховали жертв «енкаведешників». Після того, будову огородили парканом і вивезли кудись то все. Можна сказати, «ЦУМ» побудований на кістках невинно закатованих людей», - стверджує Юрій Даценко.

Нагадаємо, що перша лекція відбулась на початку лютого. Тоді пан Юрій розповів чому турецького султана назвали кам’янецьким катом, і де на Поділлі 100 років тому бачили НЛО

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую