ye-logo.v1.2

Обладнання за 22 мільйони гривень, яке простоювало більше 7 років, запускають на хмельницькому протезному підприємстві

Економіка 3197
З новим обладнанням вже працюють
З новим обладнанням вже працюють . Фото: автора

Лише після рішення суду підприємство отримало підстави для введення комплексу в експлуатацію.

Унікальне обладнання за понад 22 мільйони гривень на Хмельницькому державному експериментально-протезно-ортопедичному підприємстві не використовувалося понад 7 років, оскільки перебувало під арештом. Тепер же 93 відсотки комплексу введено в експлуатацію і поставлено на баланс підприємства.

За словами директора Ігоря Ліщука, раніше на підприємстві виготовляли півтори тисячі пар взуття в місяць, тепер утричі - менше. Головним напрямком роботи - така позиція уряду - є реабілітація та протезування. Відтак актуальність обладнання порівняно з 2009 роком, коли його закуповували, суттєво зменшилась.

«Ми вирішили вводити обладнання експлуатацію частинами. Залишилася лише ливарна машина і програмний комплекс. Ми запустимо його до кінця року, але перед тим маємо вивчити ринок, щоб зрозуміти, як підприємство має заробляти гроші з його допомогою. Порівняно з 2009 роком, це обладнання не таке актуальне. У державі політика – звертають увагу на реабілітацію, і саме на це передбачається фінансування», - пояснив Ігор Ліщук.

За словами директора Ігоря Ліщука, раніше на підприємстві виготовляли півтори тисячі пар взуття в місяць

За його словами, цей комплекс на кількість тих людей, які обслуговуються на підприємстві, не зможе впливати, лише на автоматизацію виробництва.

«Основна діяльність підприємства – забезпечення людей з інвалідністю технічними засобами реабілітації. На підприємстві виготовляють взуття і протези для кожної людини індивідуально, і тут дуже багато ювелірної ручної праці. Машина не замінить того техніка чи механіка, який вміє це робити», - пояснив директор підприємства.

На зустріч прийшли представники громадськості

Під час чергової зустрічі представникам громадськості показали, яке обладнання вже запустили, і що на ньому виготовляють. Активісти ж вважають, що завдяки такому устаткуванню підприємство може заробляти великі гроші, проте не використовує можливість отримати прибуток.

«Це обладнання не використовувалося, лише після того, як в кінці минулого року громадськість втрутилася, вони почали вводити його в експлуатацію. В країні війна, не можна допускати, щоб таке обладнання простоювало. Якщо запустити цей ливарний комплекс, можна заробляти гроші для підприємства», - вважає представник громадської організації «Хмельниччина. Самооборона і контроль» Віктор Ноль.

Присутнім показали, як працює "нова" техніка

Разом з тим, працівники протезного підприємства не розуміють такої уваги громадськості. Кажуть, задоволені роботою і директором.

«Нам треба допомагати, адже за підприємством стоять обездолені люди, інваліди. А наш директор зберіг колектив, тут люди по 20-30 років працюють. Ми на майдані стояли, відстоювали завод, що вони зараз від нас хочуть - не знаю, ми задоволені всім, дайте працювати», - говорить працівниця заводу Ліда Бурдаш, майстер з якості зі стажем роботи у 32 роки.

Обладнання в експлуатацію вводять частинами

Керівництво заводу вкотре запевнило, що хоче співпрацювати з громадськістю та спростовує те, що жодних пропозицій про передачу обладнання не надходило. Обіцяють повністю запустити обладнання вже цього року і зробити це «з розумом». Наразі тут чекають повернення документації та програмного забезпечення технологічного комплексу, які були вилучені у якості речових доказів. Крім того, необхідно буде провести навчання для працівників.

Ливарну машину поки не запустили

Нагадаємо, під час державного аудиту Хмельницького державного експериментально-протезно-ортопедичного підприємства виявили неефективне використання державних коштів, однак претензій до керівництва заводу з цього приводу не може бути висунуто, оскільки дороговартісне обладнання перебувало під арештом і не могло використовуватись, згідно законодавства.

Щоб працювати з такою технікою, треба ще провести навчання

У 2014 році Міністерство соціальної політики України вирішило Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство приєднати до Вінницького казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. Проте працівники заводу та інваліди висловилися проти такої реорганізації.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую