ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Як приготувати й подати поленту: від «бідної» каші до багатої закуски

22 Травня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 11443
В Італії м'яка тепла полента часто замінює хліб, або подається замість пасти із сиром та соусом.
В Італії м'яка тепла полента часто замінює хліб, або подається замість пасти із сиром та соусом. Фото: автора

+ рецепт «твердої» кукурудзяної каші із грибами під ніжним сирним соусом.

Серед численних італійських скарбів, які стали загальним надбанням, є і кулінарні.  Різотто, паста, піца, полента – найдзвінкіша «перекличка» страв італійської кухні. У цьому списку знаменитостей полента посідає особливе місце, перетворившись із «каші для бідняків» у вишукану страву. Хоча інгредієнти залишилися ті ж самі, що й у старому «сільському» рецепті. Втім, одночасно це й найдемократичніша страва, яку можна знайти в будь-якій італійській тратторії.

Чесно зізнаюся, цей варіант мені здається одним із найвишуканіших, ну а смак... Його словами не передати! До того ж, страва красива й виглядає дуже апетитно. Гадаю, що полена з грибами і соусом цілком підійде для святкового столу.

Інгредієнти:

Для поленти:

500 г кукурудзяного борошна,

2 л води,

сіль, перець,

2 ст. л. оливкової олії.

Для соусу:

300 г шампіньйонів

цибуля-порей,

2-3 зубки часнику,

1 ст. л. вершкового масла + 1 ст. л. оливкової олії

250 г сметани,

150 мл молока або нежирних вершків,

100 г плавленого сиру,

сіль, перець за смаком.

Приготування:

Закип'ятити воду й додати сіль (з розрахунку 10 г солі на 1 л води). Борошно залити водою й довести до кипіння, безперервно помішуючи вінчком, щоб не утворилися грудочки. Після закипання варити близько 30 хвилин на самому маленькому вогні, помішуючи поленту дерев'яною ложкою. Готова каша повинна відставати від країв каструлі. В процесі приготування посолити, поперчити, додати оливкову олію (або вершкове масло). Готову полену можна подавати одразу, але якщо зварити багато каші, то варто перекласти її у прямокутну чи квадратну ємність й щільно та рівномірно утрамбувати. Залишити охолоджуватися у такому вигляді. Потім нарізати скибочками завтовшки приблизно 1 см.

Кожну скибочку обсмажити на олії до золотавого кольору (можна сформувати з неї рулет. Для цього викласти готову поленту на кулінарний папір і сформувала з неї «поліно», охолодити й нарізати шматочками-коліщатками. Потім кожен кружечок обсмажити на оливковій олії з обох боків).

Приготувати соус: шампіньйони нарізати пластинками й підсмажити на сухій сковорідці. Коли рідина з грибів випарується додати вершкове масло та олію.

Цибулю-порей нарізати тонкими півкільцями, часник подрібнити.

Додати до грибів і обсмажити все разом.

Потім влити кип'ячене молоко, додати тертий сир.

Коли сир повністю розплавиться, влити сметану. Посолити, поперчити. Довести до кипіння, перемішати.

Подавати поленту, рясно поливши соусом. За бажанням викладати смажені пластинки поленти одну на одну, прошаровуючи соусом з грибів. Тоді у вас вийде щось на кшталт закусочного тортика.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: полента з сирно-грибним соусом може бути і як гарнір, і як основна страва. Особливо голодні чоловіки, зазвичай,  до неї просять м'яса. А жінки захоплюються смаком поленти й соусом без будь-яких добавок.  Готується вона швидко й легко, але на столі викликає фурор.

ВАЖЛИВІ ПОРАДИ

Якість вашої поленти залежить від якості борошна. Ця страва має бути гладкою і вершковою, оскільки під час варіння часточки крохмалю повністю розчиняються. З дешевого низькосортного борошна такого ефекту не досягти; крупніші частки розчиняються не до кінця, залишаючи після себе неприємне «відчуття піску в роті».

Знавці радять: щоб полента вийшла м'якою, використовуйте 3 частини води і 1 частину кукурудзяного борошна, плюс 40-50 хвилин постійного помішування на повільному вогні. Всі інші способи приготування вважаються легковажним відступом від встановлених правил.

КУЛІНАРНА ДОВІДКА

Ключ до популярності кукурудзяної каші в її універсальності. В Італії м'яка тепла полента часто замінює хліб, або подається замість пасти із сиром та соусом. Вона також може бути подана як Contorno (гарнір) до оригінальних м'ясних страв, наприклад до Osso Buco (м'ясна гомілка тушкована у вині), до баранини або м'яса кролика. У Венеції кукурудзяна полента є обов'язковим акомпанементом до всіх рибних страв. Завдяки однорідній структурі готову її легко розділити на частини у вигляді брикетів. Їх розігрівають у духовці, зверху викладають шматочок фети або намащують вершковим сиром. Солодку ж поленту їдять на сніданок, занурюючи маленькі шматочки в каву з молоком або в капучино.

 

крупи та страви з борошна, гриби, порадник, італійська кухня, полента, полента з грибами під сирним соусом, шампіньйони, сирний соус, кукурудзяна каша, кукурудзяне борошно

Коментарі:

  Так  Ні, дякую