ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Замки Хмельницької області, які варто відвідати

Туризм 21627
Фото: автора

На Хмельниччині є понад десяток замків і фортець, які дійшли до наших днів у різному стані

 Ми вже складали рейтинг старовинних костелів Хмельницької області, найпопулярніших серед читачів ye.ua туристичних місць. Сьогодні хочеться привернути вашу увагу до замків і фортець, які збереглися або ж частково збереглися у нашому краї.

Ці твердині пережили часи процвітання та занепаду, кривавих воєн та мирного розвитку, а тепер є туристичними об’єктами, пам’ятками архітектури, де кожен камінь чи балка дихають історією… І якщо деякі замки більш-менш збережені чи добре відреставровані, інші ж стоять у руїнах чи практично зникають.

Всього у державний реєстр пам’яток національного значення внесено 230 пам’яток архітектури і містобудування, розташованих на території Хмельницької області (крім того, понад півтори тисячі пам’яток місцевого значення). Із них замки і фортеці, а також їхні руїни, складають трохи більше десяти.

Ми обрали п’ять замків і фортець Хмельницької області, які слід відвідати кожному мандрівнику.

 

Кам’янець-Подільська фортеця

Кам'янець-Подільська фортеця - візитівка Хмельницької області.

Цілком очікувано у рейтингу опинилася Кам’янець-Подільська фортеця – найкраща на Хмельниччині та одна з найвідоміших в Україні. Вона входить у список «Сім чудес України», її називають шедевром фортифікаційної архітектури світового масштабу.

Вид на Стару фортецю з валів.

Фортеця складається з двох частин – Старої (саме її ми бачимо на усіх фотографіях) та Нової (розташовується позаду старої, від неї збереглися лише деякі кам‘яні споруди та земляні вали). Історики досі не можуть визначити, коли ж саме була збудована фортеця. Довгий час вона датувалася ХIV століттям, тепер же ХІ-ХІІ століттям, а за версією архітектора Євгенії Пламеницької – взагалі ІІ-ІІІ століттями.

У будь-якому разі фортецю перебудовували десятки разів, і близько п’ятиста років тому, завдяки будівничому Йову Претвичу, вона набула подібного до теперішнього вигляду. Фортеця має 11 башт різної форми та розмірів, кожна х яких має свою особливу назву: Ковпак, Папська, Лянцкоронська, Тенчинська тощо. Цікаво, що високі конусоподібні дахи, які зараз прикрашають вежі, ніколи не були характерними для замку.

 Читайте також: Кам'янець-Подільський – картинна галерея просто неба.

Меджибізька фортеця

Меджибізький замок виглядає могутньо.

Замок у Меджибожі, збудований у XVI столітті, також виглядає досить добре. Щоправда палац, одна зі стін якого зруйнувалася, зараз закритий на реставрацію. Тим не менш, тут є що подивитися: власне фортецю та її башти, замкову Миколаївську церкву, цікаві музейні експозиції, в тому числі і музей пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.

Вид на Меджизіьку фортецю від Південного Бугу.

Гарний вид на фортецю, її могутні і високі стіни з бійницями відкривається ще на під’їзді до неї, по інший бік річки Південний Буг. Також варто обійти фортецю з усіх боків, адже з кожного ракурсу вона має неповторний вигляд.

 

Чорнокозинський замок


Мальовничі руїни Чорнокозицького замку.

Чорнокозинці – невелике селище у Кам’янець-Подільському районі. І тут збереглися мальовничі замкові руїни.
Замок у Чорнокозинцях височіє над дорогою, з іншого боку – урвище, а подалі – мальовничий Збруч. Коли точно збудовано фортецю, невідомо. Тривалий час вона захищала край від татарських набігів, а ще – була літньою резиденцією єпископів Кам’янця.


Руїни розташовані на пагорбі.

Цікаво, що у давнину Чорнокозинці були містом із Магдебурзьким правом, зараз – це віддалене село із поганим автобусним сполученням, а від фортеці залишилися руїни стін, підземелля та в‘їзна вежа, яку підприємливий селянин використовує, як ворота на власне обійстя.

 

Замок Острозьких у Старокостянтинові


Окраса замку Острозьких - вежа-донжон.

Досить добре зберігся замок Острозьких у Старокостянтинові. Збудований у ХVІ століття столітті князем Костянтином Острозьких, він розташовується у мальовничому місці – там, де зливаються річки Случ і Ікопоть.

Замок стоїть біля річки.

Справжньою окрасою замку є напівкругла вежа-донжон (найпотужніша вежа у середньовічному замку, часто округлої форми). Її прикрашає декор у стилі ренесанс. Крім самого замку збереглася ще й замкова церква – Троїцька. Товсті стіни та вузькі вікна сакральної споруди вказують на те, що в давнину вона виконувала ще й оборонну функцію.

 

Замок у Сатанові


Від Сатанівського замку відкриваються чудові краєвиди.

Сатанівський замок, що на Городоччині, також прикрашає кругла вежа. Однак місцева твердиня суттєво відрізняється від попередньої – на її території замість сакральних споруд можна побачити… промислові. Протягом століття, з 1895 до 2002 року, на території замку діяв цукровий завод. І хоча він також занепав, залишки промислової архітектури тісно переплелися із фортифікаційною.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую