ye-logo.v1.2

Льотчика зі Старокостянтинова, якого завербував російський священик, посадили на 12 років за державну зраду

Кримінал 9813
Прокуратура довела, що військовослужбовець, діючи умисно, передав представникам Російської Федерації відомості з державною таємницею
Прокуратура довела, що військовослужбовець, діючи умисно, передав представникам Російської Федерації відомості з державною таємницею. Фото: з архіву

Майор намагався вкрасти бойовий літак.

 Хмельницький міськрайонний суд визнав винним військовослужбовця зі Старокостянтинова у державній зраді. Як відзначають у прокуратурі, майора раніше вже було засуджено, утім, вирок не набрав законної сили з процесуальних підстав.

Під час нового судового розгляду прокуратура довела, що військовослужбовець передав представникам Російської Федерації повну інформацію про план польоту військового літака-розвідника. За словами військового прокурора Хмельницького гарнізону Олексія Стражника, засуджений — уродженець Росії, але має громадянство України та служив у ЗСУ понад 10 років. У червні 2014 року до нього в гості приїхав брат з Російської Федерації — священик, колишній військовий, який і завербував чоловіка та запропонував перегнати літак-розвідник СУ-24М.

«Під час виконання спеціального польоту «зрадник» відмовився виконувати законну вимогу штурмана екіпажу в скеруванні літака по запланованому курсу і ухилився від маршруту. Порушивши режим «мовчання», намагався встановити контакт з невідомими особами і направив літак до лінії державного кордону з Російською Федерацією», - розповідають у військовій прокуратурі.

Фактично в останній момент військовослужбовець вимушений був здійснити посадку літака на заплановану лінію польоту, не перетнувши кордону. Штурману цього літака довелося взятися за табельну зброю, однак неможливо стверджувати, що саме змусило засудженого не перетнути кордон з Російською Федерацією. У військовій прокуратурі припускають, що ймовірно, він просто не отримав сигналу спецслужб та не мав можливості самостійно дістатись до аеродромів на території країни-агресора.

Суд врахував усі обставини і визнав зловмисника винним у державній зраді. Рішенням суду його позбавлено волі строком на 12 років з позбавленням військового звання «майор».

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую