ye-logo.v1.2

«Обливаюсь бензином і спалююся», – заявив у Хмельницькому письменник Ірванець

Культура 3137
На першому розвороті письменник познчив кордони вимріяної ним УРСР
На першому розвороті письменник познчив кордони вимріяної ним УРСР. Фото: автора

Олександр Ірванець презентував у місті альтернативну історію Харкова 1938 року.

Учора, 15 червня, в арт-центрі «Maslo» зібралося чимало хмельничан, адже там свій новий роман презентував відомий український письменник Олександр Ірванець. І не просто роман, а шпигунський триллер про Харків 1938 року – антиантиутопію про ту Україну, якої в нас ніколи не було: з кордонами від від Кам’янця-Подільського до Таганрога, яка не була у складі СРСР, де Гетьман-Президент – Євген Коновалець, головний ідеолог провладної партії українських націоналістів-комуністів (англійською – PUNK) – Микола Хвильовий, а митців ніхто ніколи не репресовував.

«"Харків 1938" – непроста книжка з дуже заплутаним сюжетом. Це той жанр, який називається альтернативна історія, або є ще таке визначення як політикал-фікшин (це про те, якби було, якби було не так, як насправді). Таким прикладом є роман Василя Кожелянка "Дефіляда в Москві" про інший розв’язок Другої світової війни, або роман Джорджа Оруела "1984" про англійський соціалізм, якого насправді там ніколи не було, – поянив Олександр Ірванець. – У моєму романі держава називається УРСР – Українська Робітничо-Селянська Республіка, яка у міжвоєнний період не вступає у жоден Радянський Союз, а залишається незалежною, зі своєю армією і Службою Безпеки, а не з філіалом КГБ. Я уявив таку країну зі столицею у Харкові і з кордонами, які мала УРСР до 1939 року».

Олександр Ірванець зізнався, що йому «по-кайфу» було писати цей роман, тому розповідав про нього дуже емоційно.

«Мене питали, чому я вибрав формат ось цієї УРСР і чому не написав про УНР, таку, якою вона виникла. А тоді не було культурного феномену. Ну хто тоді був? Василь Чумак, розтріляний 18-річний, який-небудь Гнат Михайличенко… А у 30-ті роки був справді багатющий час. І нас дійсно страшно обезголовили, бо якби культурну еліту тоді не понищили, ми б сьогодні мали іншу літературу, інший народ і іншу державу. Без перебільшення», – розповів письменник.

«Харків 1938» Олександр Ірванець писав менше двох років, з травня 2015-го до лютого 2017-го, але працював над ним набагато довше – років вісім-десять.

Сам він розповів, що дія роману відбувається упродовж 13 днів. Розпочинається все у Таганрозі, але ключовою подією стає харківський пролетарський карнавал (ХПК), коли на два дні до тогочасної столиці України з'їжджаються поети, письменники, політичні діячі, націоналісти, шпигуни і навіть терористи.

У Хмельницькому письменик презентував свій третій роман, але 30 книжку. Адже окрім прози пише вірші, сценарії, есеїстику і багато перекладає.

Цікаво й те, що за сюжетом роману, грошовою валютою у 1938 розі була гривня, на кордоні з СРСР будували «стіну дружби», і вже існував День Перемоги. Саме тоді, 9 травня, з Великонімеччини до Харкова прилітає парадний дирижабль з міністром культуриБертольдом Брехтом на борту. На цьому й закінчується дія роману.

Олександр Ірванець не хотів переповідати сюжет, але щоб окреслити загальну атмосферу, все ж прочитав декілька уривків. Одним з них стала історія про те, як четверо українських письменників: Валер’ян Поліщук, Аркадій Любченко, Остап Вишня і Василь Чечвянський, п’ють горілку у внутрішньому дворику на вулиці Римарській, закушуютьїї зеленою цибулею і говорять на політичні теми. А потім відбувається цікавий епізод, коли вони зустрічають повію і Любченко починає повчати її, як можна заробляти більше.

На відміну від попереднього роману «Рівне/Ровно (стіна)», цей – письменник перекладати не дозволяє нікому. Каже, що такі пропозиції вже надходили з Польщі і Росії, але єдине на що погодився – це публікація окремих уривків «Харкова 1938» в одному з білоруських журналів. Каже, що цей роман написав суто для українців і україністів, у якій би країні вони не були.

Наприкінці презентаціїОлександру Ірванцю задавали багато питань, зокрема й по сюжету. З цього приводу він навіть пожартував, що у Хмельницькому ніхто не хоче купувати книжку, а піти, довідавшись усе.

Між іншим були й запитання на політичні теми: до кого з політиків письменник радить прислухатися, чи планує написати роман про сучасні події на сході країни і як ставиться до запровадження цензури. На перше Олександр Ірванець відповів коротко – Далай Лама. Щодо роману сказав так: сам писати не буде, але десь в АТО зараз бігає наш Райнер Марія Рільке, і років за п’ять матимемо хорошу прозу про війну. А питання про цензуру письменника відверто здивувало.

«Найменший натяк на цензуру – виходжу на Банкову, обливаюсь бензином і спалююся» – відповів письменик.

Для кожного з шанувальників автор підписав книги з оригінальними побажаннями.

Олександр Ірванець також розповів, що якщо розпочне писати наступний роман, то це також буде драма, але вже про Україну у складі Євросоюзу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую