ye-logo.v1.2

Через "владні амбіції" з Хмельниччини може піти інвестор зі своїми 1,5 мільярдами гривень

Економіка 4671
Віталій Здебський переконаний, депутати райради не проголосували оцінку землі, щоб до бюджету громади не надходили податки
Віталій Здебський переконаний, депутати райради не проголосували оцінку землі, щоб до бюджету громади не надходили податки. Фото: decentralization.gov.ua

Будівництво заводу вартістю в 1,5 млрд грн на території Старосинявської ОТГ під загрозою зупинення.

Уявіть собі, що у вашу громаду приходить інвестор з проектом будівництва найбільшого в Європі заводу з переробки сої. Вигода для інвестора – втілення бізнесового прибуткового проекту, вигода для громади – понад 200 нових робочих місць, забезпечення соціальних прав, зростання податкових надходжень до бюджету тощо. Все погоджено у відповідності до чинного законодавства. Інвестор приступає до будівництва заводу. Першу чергу побудували.
Настає період будівництва другої черги заводу. Земельна ділянка, на якій має зводитися друга черга, потребує визначення нормативної грошової оцінки. Зрозуміло, що ціну земельної ділянки потрібно знати для визначення розміру податків, які підлягають до сплати, орендної плати, державних мит, викупу земельних ділянок та для інших потреб. Затверджується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, районними радами.  

До чого все це? До того, що вся ця ситуація реальна: і громада, і інвестор, і майбутній найбільший у Європі завод з переробки сої. Мова йде про Старосинявську об’єднану громаду, що на Хмельниччині. Але приступити до другої черги будівництва заводу інвестор не може. Старосинявська районна рада на черговому пленарному засіданні сесії, яке відбулося цими днями, не затвердила технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, на якій підприємство могло б користуватися водою.

«Депутати не проголосували за це рішення, хоча там був висновок держекспертизи. У моєму розумінні, депутати не проголосували, щоб до бюджету громади не надходили податки. Ця ситуація зайвий раз демонструє, що така районна рада, яка не виконує своїх функцій, не потрібна», - прокоментував Старосинявський селищний голова Віталій Здебський.

Абсурдною назвав ситуацію, що склалася, керівник Центру розвитку місцевого самоврядування у Хмельницькій області Сергій Яцковський.

«Реформуючи місцеве самоврядування, держава створила умови для розвитку територій, для нарощування їх спроможності створювати в тому числі робочі місця, щоб люди мали змогу працювати і влаштовувати своє життя. Хто коли собі міг уявити, що в село прийде крупний інвестор з проектом на більше як 200 робочих місць? А сьогодні це реальність. Але реальність також в тому, що хтось веде свою гру. Вважаю, що неприйняття формального, але такого важливого рішення для Старосинявської громади, має стати «лебединою піснею» такої районної ради», - сказав Сергій Яцковський.

За словами Сергія Яцковського ситуацію, можливо, ускладнює і той факт, що оцінку землі має прийняти районна рада, а ось кошти інвестора за цю землю підуть до бюджету громади. А враховуючи уже тривале протистояння районної влади і об’єднанної громади, порозуміння, навіть у корисній для цілого району справі, поки знайти не вдається.

Депутат Старосинявської районної ради Микола Маліновський розповів, що рішення депутати могли б підтримати, якби відповідну позицію зайняли голова Старосинявської районної ради і голова Старосинявської районної державної адміністрації. Виходом із ситуації бачить у скликанні позачергової сесії районної ради для розгляду цього рішення.

«Вам сказати правду? Рішення не затвердили, бо не зайняли відповідної позиції голова районної ради і голова райдержадміністрації. Коли це питання розглядали, голова РДА ні слова не промовив, не закликав до порозуміння. Я був шокований. Не можу зрозуміти їх позицію. Мені соромно, що не прийняли таке важливе для розвитку громади рішення. У нас фактично нульова промисловість. Це один об’єкт, який зараз зводиться і єдиний інвестор. Треба терміново збирати позачергову сесію і депутати підтримають це рішення. Я сам буду докладати до цього зусиль», - сказав Микола Маліновський.

А поки ситуація загрожує зупиненню будівництва заводу вартістю 1,5 млрд грн. Представник інвестора Михайло Грещишин розповів, що завод планували ввести в експлуатацію вже через 2 місяці.

«Для технологічних потреб нам потрібна вода. Дослідили, де є вода, вибрали земельну ділянку. Це було непросто. Бо десь земельні паї, десь залізнична дорога. Знайшли в яру. Отримали розпорядження обласної державної адміністрації на розробку технічної документації, зробили її і затвердили. Пройшли державні експертизи. Підготували нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка теж пройшла відповідну експертизу. Залишився останній крок – затвердити цю грошову оцінку на сесії районної ради. Це формальність, бо всі експертизи пройдені. А районна рада не затвердила. А далі що? Ми маємо отримати спецдозвіл на користування надрами. Проект підготовлений. Такий дозвіл може дати обласна рада тоді, коли в нас будуть документи на землю, тобто договір оренди на цю земельну ділянку. Є і проект договору оренди. Але немає затвердженої нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Ось таке замкнуте коло.

Позиція районної ради заблокувала проект. Ми розраховували ввести завод в експлуатацію через два місяці. Але без води це неможливо. Там твердопаливні котли, які вироблятимуть пар для технологій переробки сої. Виходить, що потратили два роки часу і 1,5 млрд грн, а через неприйняття рішення районної ради все зупинилося. Так, ми можемо звернутися до суду, бо рішення неправомірне. А для цього потрібно щонайменше 2 місяці часу, якого в нас немає», - пояснив Михайло Грещишин.

Мала явка депутатів на засідання сесії районної ради та занепокоєння екологічною ситуацією, пов’язаною з будівництвом заводу – це дві основні причини, на думку голови Старосинявської районної ради Василя Франчука, чому депутати не підтримали рішення про затвердження нормативної грошової оцінки

«Була мала явка депутатів. А серед присутніх були ті, які сумніваються в екологічній безпеці наслідків будівництва заводу. Чому депутати не проголосували? Я в душу кожного депутата заглянути не можу. Є представники різних політичних партій, в них своє бачення. Тому питання не набрало необхідної кількості голосів. Вихід із ситуації – підприємство буде звертатися повторно, буде ще раз сесія, а представникам підприємства треба проводити роботу з депутатами, пояснювати, що проголосуйте», - прокоментував Василь Франчук.

«Розумієте, в нас є одна на район об’єднана територіальна громада. І є депутати райради, які так само обрані людьми. А представнику підприємства депутат задає питання, а він відповідає, що це не стосується до теми і що ваше питання – затвердити технічну документацію. Але ж людей турбує. Перед тим нам пояснювали, що підприємство не буде скидати стічних вод, що це буде замкнутий цикл і вода після очистки буде використовуватися повторно. На сьогодні депутати з документації бачать, що в річку Домаха, яка протікає на території села і впадає в Південний Буг, будуть скиди вод в річку після очистки - 593 кубічних метри на добу. Сьогодні очисні споруди працюють добре, завтра вони працюють гірше. Все може бути. От через що у людей виникають запитання», - зазначив голова Старосинявської районної ради.

Нагадаємо, Старосинявський район є одним з тих районів, межі якого повністю співпадають з межами об’єднаної територіальної громади.

Читайте також: В Уряді бояться, що об’єднані громади і райдержадміністрації почнуть з’ясовувати стосунки

Підготовлено за матеріалами "Децентралізація влади".
 

Коментарі:

04.10.2017 03:25

Чи є у вас борг висить на шиї? Ви хочете розпочати власний бізнес? Отримати кредит від 2000 євро до 1000000 євро, сплатити протягом 1-50 років при процентній ставці 3% Немає колатералей.Будь-яка країна в світі Попрощайтеся з безсонними ночами і нескінченними турботами. Зв'яжіться Ухуру кредит для ваших запитів, робочих годин тільки Електронна пошта:([email protected]) телефон:+1(213)349-2806, +1(213)295-2718

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую