ye-logo.v1.2

Гра за новими правилами, або Чому підприємці бояться, що у Хмельницькому пишуть умови роботи «під своїх»

Суспільство 16972
Поки одні в парку відпочивають, інші борються за можливість працювати
Поки одні в парку відпочивають, інші борються за можливість працювати. Фото: автора

Ті, хто відпочивають у парках і скверах Хмельницького, навіть не здогадуються, які пристрасті розгортаються навколо таких бажаних влітку місць відпочинку.

Якщо коротко, то міська влада вирішила змінити умови розміщення торгових і розважальних точок у парках і скверах міста. Раніше, для підприємців, які справно сплачували податки і до чиєї роботи не було зауважень, договори продовжувалися щосезону. А зараз усіх хочуть «вигнати» на аукціон – хто більше заплатить, той і працюватиме у парку. Як зміняться правила, де взяли ідею і як її втілюють – коротко описати не вийде, тому про все по порядку.

Підприємці б’ють на сполох

Першими на сполох забили самі ж підприємці, які кілька днів поспіль зверталися до редакції, то на електронну скриньку, то в телефонному режимі, чи приватній розмові, із повідомленнями про те, що їх «виганяють з парку». Згодом з’ясувалося, що проект рішення Хмельницької міської ради «Про розміщення об’єктів сфери відпочинку і розваг та тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності у парках та скверах міста Хмельницького» розмістили на офіційному сайті міської ради ще 15 травня, а обговорити, запитати чи бодай поінформувати самих підприємців… забули?

Олексій Доронін, представник підприємця, який займається прокатом веломобілів у парку працює вже шостий рік, має оформленого працівника, сплачує податки і зізнається, жодного зауваження до роботи не було. Чоловік каже, інформацію про майбутню зміну правил роботи в парку дізнався від колег, і почав шукати офіційні документи на сайті міської ради. 

«Серед підприємців почала поширюватися інформація і я вирішив все перевірити. Офіційно, про те, що має відбутися зміна правил, нам ніхто не повідомляв», – каже Олексій і додає, що головне із того, що обурило в нових правилах – це конкурс, який проводитиметься за єдиним критерієм – хто більше дасть грошей.

Його колеги, долучаючись до розмови, зазначають, що у положенні, яке пропонується до розгляду, умови проведення конкурсу прописані таким чином, що навіть якщо підприємець виграє, не факт, що він таки працюватиме на тому місці, бо останнє слово за головою комісії. Підприємці бояться, що від самого початку усе пропишуть таким чином, щоб на потрібні місця поставити «своїх» людей.

Олексій та Євген, які у парку Чекмана «тримають» альпін-парк та торгову точку, теж зізнаються, що про зміну умов дізналися випадково.

Альпін-парк працює на одному місці уже шостий рік, та чи залишиться наступного року?

«Нам подзвонили колеги і сказали, що побачили на сайті Хмельницької міської ради положення про зміну правил роботи підприємців у парку. Як з’ясувалося, у ньому зазначено, що всіх «обнуляють» і тепер, право розміщувати свої точки, підприємці повинні придбати на аукціонні. Тобто ті, хто вже багато років працюють у парку, до кого немає жодних зауважень, теж повинні зараз викупляти собі право продовжувати займатися своєю справою. Це виходить, що той, хто заплатить більше грошей, матиме право працювати», – обурюється Олексій Смольський.

Його колега Євген Нєнашев каже, схожі альпін-парки вони розвивають і у Кам’янці-Подільському. Але там договори заключають на три роки, бо розуміють, що підприємець, для нормальної роботи, має бути впевнений, що він вкладе гроші і завтра його не «викинуть» з парку.

«У Кам’янці-Подільському та інших містах, де ми працюємо, договір заключають щонайменше на три роки. А парк мініатюр «Замки України», який ми відкрили цього року, дороговартісний проект і з нами заключили договір на 10 років. Скрізь, де ми працюємо, ми намагаємося облагородити територію і зробити відпочинок комфортним. Але чи є сенс підприємцям вкладати гроші в благоустрій, якщо немає впевненості, що ти будеш тут працювати?», – каже підприємець.

Підприємці бояться, що місця, які знають клієнти, можуть віддати "своїм" підприємцям

Ще один підприємець, який відмовився називати своє ім’я посилаючись на те, що у нього і так ситуація «не найкраща», каже те, що всіх переводять на конкурсні умови, то ще півбіди.

«Конкурс сам по собі, це нормально. Значно небезпечніше те, що у нашій країні навіть результати багатомільйонних тендерів вміють підробити, то що вже говорити про «ручну комісію», яка буде повністю підконтрольна людям з міської влади і, відповідно результати видаватиме такі, які потрібні їхнім підприємцям», – тривожиться підприємець.

Не під запис бізнесмени кажуть, правила змінюють для того, щоб «завести своїх» саме так, ніби-то зробили й у сусідньому Тернополі. Кажуть, об’єктивних причин для прийняття такого положення про роботу – немає.

Підприємці кажуть, про зміни умов дізналися випадково

«Якщо це розміщення нової точки, то зрозуміло. Але чому на ті місця, де ми вже напрацювали собі і клієнтів і якісь традиції, правила, свою аудиторію, маю прийти інші? Якщо підприємці не виконують зобов’язань, порушують правила, чи хтось має претензії до їхньої роботи – на його місце оголошуйте конкурс. Але для чого забирати всіх?» – обурюються підприємці.

Бізнесмени кажуть, зверталися вже і до депутатів і навіть на прийом до мера записувалися, але той в останній момент, відмовився з ними зустрічатися.

Міська влада каже, хто більше заплатить, той і працюватиме

У міській раді не приховують, що взялися змінювати правила саме за прикладом сусіднього Тернополя. Заступник міського голови Володимир Гончарук, який і був ініціатором і натхненником таких змін, інших міст де ще місця в парках видають на аукціоні, не зміг назвати.

Чиновник переконує, що «усі ті підприємці, які зараз стоять у парку, отримали дозволи за наближеністю до влади та ще й платили досить невисоку ціну.

«Ми вирішили цю ситуацію змінити. Створили положення, яке у найкращому випадку почне діяти у вересні, або й жовтні. Право розташування тимчасових споруд (ТС – авт..) на конкретній земельній ділянці буде отримуватися на основі аукціону. У положенні прописано, що право розташувати пересувну ТС можна на один сезон, а стаціонарну – на три роки», – пояснив Володимир Володимирович.

Чиновник зізнається, що про терміни готовий дискутувати, а ось про суть – конкурс – ні. Це принципова позиція і вона не зміниться.

«Це ринок, який діє у всьому цивілізованому світі. Там, де ми не можемо визначити площу, буде розігруватися лот, наприклад – послуга на перевезення дітей паровозиком, або кінні прогулянки. Виграє той, хто більше запропонує грошей», – пояснює Гончарук.

На запитання, чи можна буде уникнути монополізації ринку дитячих розваг, Володимир Володимирович відповідає риторичним запитанням: А наскільки реально уникнути монополізації в американському ринковому середовищі, де все відбувається на конкурсних умовах?

Частину торгових точок із відпочинком "для дорослих" хочуть зібрати в одному місці, подалі від дітей

Якщо вірити Володимру Гончаруку, то до кінця цього сезону підприємці можуть працювати без остраху, що щось зміниться. А ось з наступного – всі на конкурс. А поки що у міській раді комісія, точну кількість членів якої чиновник не зміг назвати, працює над розробкою нової схеми розташування торгових та розважальних точок у парку.

Згідно з новими умовами, переконує пан Гончарук, кількість точок буде орієнтовно однакова, хоча стовідсотково дублювати нинішні місця не будуть, але й суттєво збільшувати чи зменшувати їх кількість теж не планують.

Стосовно ж тих торгових точок, які мають дозволи продавати алкоголь, здебільшого це пиво, то їх планують «відтіснити» в один куток, але поки що у комісії немає єдності у цьому питання.

То як же це працює у сусідів?

Оскільки Хмельницький, розробляючи нові правила розміщення тимчасових споруд та об’єктів запозичив у Тернополя, ми поцікавилися у тамтешніх підприємців, як їм працюється за новими правилами гри і чи виправдані страхи наших бізнесменів.

Зізнаємося чесно, витягнути когось на відверту розмову із вказуванням прізвища, виявилося важко. Ті, які таки працюють у Тернопільському парку, кажуть – не хочуть зайвих проблем, а ті, кому не вдалося «виграти» собі місце – зізнаються, що їм не до розмов, бо думають куди спихнути, або де ж все таки розмістити дитячі атракціони, у які вони вклали десятки і навіть сотні тисяч гривень.

Однак деякі все таки розповіли, що місця у парках, скверах і на бульварах Тернополя й раніше визначалися на аукціоні і всіх це влаштовувало.

Однак, нещодавно депутати міської ради, за зверненням ніби-то батьків, своїм рішенням заборонили встановлення торгових та розважальних точок на бульварах і у скверах. Залишилися тільки ті, хто працював у парках. Однак там місць не додали, відповідно, значна частина підприємців тепер тримають свої дитячі батути і лабіринти в… підвалах.
«Раніше, коли проводилися конкурси, нас повідомляли усіх і ми мали змогу взяти у ньому участь. А останній раз, після того, як заборонили розміщувати дитячі атракціони у скверах та на бульварах, значна частина підприємців дізналася про конкурси тоді, коли двічі він уже був проведений і відповідно, усі нормальні місця у парку вже були зайняті. На третій конкурс ми подалися і навіть отримали кілька місць, але в такій частині парку, що навіть немає сенсу розгортати там будь-які чи то торговельні точки, чи розважальні», – каже один із підприємців (назвемо його Петро – авт.).

До самого конкурсу тернопільські підприємці не мають жодних претензій, погоджуються, що це нормальна європейська практика, однак зізнаються: хмельницьких підприємців чекає період коли «спочатку отримають свої».
Інший його колега Роман, який таки працює в парку, каже – для того, щоб виграти місце, треба просто шукати гроші і «потрібних» людей у міській раді.

Тернопільські колеги радять хмельницький підприємцям слідкувати за оголошеннями про конкурси

«Ваші підприємці, якщо влада справді робить зміни за Тернопільським зразком, мусять бути готові до того, що «Закон першої руки» не діє. Тобто, не факт, що людина, яка стояла у парку протягом п’яти-десяти років і напрацювала клієнтів, отримає право стояти там і далі, або ж навіть отримає першочергове право претендувати на те ж місце. З практики видно, що «намолені» місця отримують «свої», наближені до владних кіл, підприємці», – каже Роман і додає, що частина тернопільських підприємців просто вивезли свої атракціони з міста у райони, бо їм дали такі місця в парку, на яких нереально заробити бодай на оплату податків і зарплатні, не те що заробити!

P.S.: Володомир Гончарук повідомив, що процедуру конкурсу: оголошення, прийом пропозицій, відбір – обіцяють запустити з 1 січня 2018 року. До середини березня обіцяє, будуть готові підписувати договори на встановлення тимчасових споруд. Отож,, у підприємців є час як проговорити усі умови та зміни, так і підготуватися до конкурсів.  

Коментарі:

28.08.2017 19:52

"Чиновник переконує, що «усі ті підприємці, які зараз стоять у парку, отримали дозволи за наближеністю до влади та ще й платили досить невисоку ціну" Дивно.Наразі кажуть "злочиної влади".

19.07.2017 16:27

Який жах! Власники створювали та вдосконалювали багато років атмосферу парку. Вони є частиною його життя, впроваджувати цікаві ідеї, а їх нагло виганяють з власної "хати"! І через що? Щоб поставити тих, в кого мозги не варять, для нових ідей? Краще б почистили дерева та поновили всі доріжки, бо з дітьми не пройти спокійно!!!

14.07.2017 22:45

Сімнадцятий рік як не як."Мы наш мы новый мир построим...." Зрівняв "амереканське ринкове середовище" і українське ринкове кумівство.Прямо як в тій призказці.......

Вячеслав Демура 12.07.2017 22:20

Депутат Певнев намагається витиснути конкурентів от і все. Як не як кум))

12.07.2017 11:46

Сто процентов ,чтоб "своих" завести.От "Свободы" не ожидала.

12.07.2017 11:20

Мне нравиться эта практика? А давайте спросим у соседа Тернополь? И тут-же автор отвечает....колега Роман, який таки працює в парку, каже – для того, щоб виграти місце, треба просто шукати гроші і «потрібних» людей у міській раді. При Яныке надо было что-то одно ))))

11.07.2017 22:57

Краще б конкурс оголошували на місця де стоять комунальні атракціони радянського виробництва,яким вже по сорок років.Вони НЕБЕЗПЕЧНІ!!!!!!!!!

Саша 10.07.2017 18:07

Наверное Певнев уже все договорился. По-любому, он здесь замешан, он же кум Гончарука

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую