ye-logo.v1.2

Від Дейдея до Добкіна. Як хмельницькі нардепи «знімали недоторканність» з колег у парламенті

Політика 4719
Верховна Рада Україна підтримала не всі подання Генпрокурора щодо притягнення деяких нардепів до кримінальної відповідальності
Верховна Рада Україна підтримала не всі подання Генпрокурора щодо притягнення деяких нардепів до кримінальної відповідальності. Фото: nv.ua

Лише один із восьми парламентарів від Хмельниччини завжди натискав кнопку «за».

За три дні, з 11 по 13 липня, в Верховній Раді України шість нардепів могли позбутися «недоторканності». Але дозвіл на притягнення їх до кримінальної відповідальності, а тим паче на арешт та затримання, «отримали» не всі. Сайт «Є» вирішив проаналізувати, як голосували народні обранці від Хмельниччини за подання Генерального прокурора Юрія Луценка.

11 липня 2017 року

Спочатку Верховна Рада не дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від «Народного фронту» Євгена Дейдея, якого підозрюють у незаконному збагаченні. «За» - 192, рішення не прийнято. Подання Генпрокурора підтримали лише троє хмельницьких нардепів – Роман Мацола, Сергій Мельник та Володимир Мельниченко. Всі вони з фракції «Блоку Петра Порошенка». Їх колега по фракції – Андрій Шинькович, згідно з результатами голосування, був відсутнім. Не були за засіданні й позафракційний Олександр Герега, Віктор Бондар із «Партії «Відродження» та Олександр Ксенжук з «Народного фронту». Сергій Лабазюк із групи «Воля народу» утримався.

Далі парламент 251 голосом зняв депутатську недоторканність з депутата групи «Воля народу» Олеся Довгого, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем за часів його роботи у Київраді (2007-2009 роки). Таке рішення підтримали шестеро нардепів від Хмельниччини – Мацола, Мельник, Мельниченко, Шинькович, Ксенжук та Герега. Колега Довгого по депутатській групі Сергій Лабазюк утримався, а Віктор Бондар був відсутнім.

А ось із нардепа Андрія Лозового з «Радикальної партії Олега Ляшка», який підозрюється у несплаті податків на суму понад 1,8 мільйонів гривень, депутатський «імунітет» не зняли. «За» - 177. І лише троє наших підтримали подання Генпрокурора – Мельник, Мацола та Ксенжук. Лабазюк – утримався. Решта обранців – Мельниченко, Шинькович, Герега та Бондар були відсутніми.

З народного депутата від фракції «Народний фронт» Максима Полякова (він, за даними Генпрокуратури, отримав хабар за сприяння іноземній компанії у незаконному видобутку бурштину в Україні) недоторканість зняли 250 голосами. «За» проголосували Мельник, Мельниченко, Мацола, Шинькович та Лабазюк. Ксенжук не голосував, а Герега з Бондарем були відсутніми. Та Генпрокурор просив ще й дозвіл у Верховної ради на затримання Полякова. Рада не дала. Єдиним із наших, хто натиснув кнопку «за» був Сергій Мельник (до речі, Сергій Іванович єдиний із нардепів від Хмельниччини, хто підтримав усі подання Луценка - авт.). А ось Мацола, Ксенжук та Лабазюк утрималися. Решта ж – Мельниченко, Шинькович, Герега та Бондар - були відсутніми. Результати за надання згоди на арешт Полякова були таким ж з тією різницею, що Мацола не голосував.

Ще один фігурант «бурштинової» справи, як і Поляков, Борислав Розенблат із «БПП», також може бути притягнутим до кримінальної відповідальності. За це, окрім відсутніх Гереги та Бондаря, проголосували усі нардепи від Хмельниччини. А ось затримати чи арештувати нардепа парламент не дозволив. За право затримати Розенблата «за» проголосували лише Сергій Мельник та Олександр Ксенжук. Сергій Лабазюк утримався, Роман Мацола не голосував. Відсутніми були Володимир Мельниченко, Андрій Шинькович, Олександр Герега та Віктор Бондар. За арешт - результати схожі. Тільки Мацола вже додався до переліку відсутніх нардепів.

13 липня 2017 року

Єдиним нардепом, з якого Рада не лише зняла недоторканність, а й дозволила затримати та арештувати, став Михайло Добкін з «Опозиційного блоку». Його підозрюють у зловживанні службовим становищем та сприянню шахрайства з метою заволодіння 78 гектарів земельних ділянок у Харкові. Як же голосували нардепи від Хмельниччини? За надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності проголосували всі обранці, за винятком відсутніх Гереги та Бондаря. За затримання на кнопку «за» натиснули вже п’ятеро нардепів з нашої області. Герега та Бондар так і не з’явилися в сесійній залі, а Сергій Лабазюк утримався. За арешт – такі ж самі результати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую