ye-logo.v1.2

Дорожня поліція і водії: хто і на що має право на дорозі

Суспільство 23483
Пам
Пам'ятайте, документи, які просять пред'явити патрульні, надавати в руки не обов'язково, достатньо показати їх в розгорнутому вигляді.. Фото: автора

Про те, як працює служба, яка замінила колишню ДАІ.

У кущах не ховаються, за порушення штрафують, і майже увесь час знаходяться в русі. Цим, кажуть, дорожня поліція і відрізняються від колишніх ДАІшників.

Дорожня патрульна поліція з часом повністю замінить колишню ДАІ, але запевняють — до її методів не повернуться.

Ні зупинок водіїв без причини, ні засідок у «кущах» із радарами, більше не буде.

Інспектор роти №2, батальйону управління патрульної поліції у м. Хмельницький, лейтенант поліції Олег Луцьков, розповідає, що як на автомобільній дорозі, так і в місті, у дорожньої поліції є 9 причин для зупинки транспортного засобу. Вони передбачені ст. 35 ЗУ "Про Національну поліцію», які надають право працівнику поліції зупинити транспортний засіб, а саме:

1. Якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2. Якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3. Якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4. Якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5. Якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6. Якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7. Якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8. Якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9. Порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Патрульна поліція ніколи не зупиняє безпідставно, запевняє начальник роти.

«Після зупинки транспортного засобу кожен поліцейський зобов’язаний представитись, назвати своє спеціальне звання та посаду, а також повідомити водія про причину зупинки транспортного засобу. Водій у цьому випадку має діяти згідно із вказівками поліцейського, виконувати всі його вимоги», – каже Олег Луцьков.

Не дозволяється зупиняти транспортний засіб для того, щоб:

- Перевірити документи;

- Перевірити наявність вогнегасника;

- Перевірити на стан алкогольного сп'яніння;

- Штрафувати за порушення швидкості (ніяких технічних засобів вимірювання, поки що немає і коли саме машини дорожньої поліції обладнають новими пристроями для фіксації перевищення швидкості, невідомо).

«На жаль, на даний момент у нас немає приладів, які вимірюють швидкість. Тому ми, не можемо контролювати цей режим, отож і притягнути особу до відповідальності також не можемо. Законних підстав для зупинки транспортного засобу за порушення швидкості у нас немає», – розповідає інспектор.

На сьогодні, у Хмельницькому діє є два рухомих екіпажі дорожньої поліції, які здійснюють патрулювання на відрізках дороги від Хмельницької області до Вінницької та Тернопільської області, а також один стаціонарний пост у смт. Війтівцях.

«Ми завжди перебуваємо в русі. Ми можемо здійснювати зупинку на нетривалий час, на тих ділянках дороги, де найчастіше відбуваються правопорушення, аби їх уникнути. Приміром, нещодавно сталося ДТП на одній з таких ділянок, водій перевищив швидкість руху. Якби ми там були присутні — цього, можливо, не сталося б. Адже, як показує практика, коли водії бачать поліцію, зменшують швидкість і не здійснюють правопорушень», – каже патрульний.

На сьогодні, у Хмельницькому діє є два рухомих екіпажі дорожньої поліції, які здійснюють патрулювання на відрізках дороги від Хмельницької області до Вінницької та Тернопільської області

За словами лейтенанта Луцькова, найчастіше водії порушують правила обгону - вони просто ігнорують дорожню розмітку, а на поліцію реагують по-різному.

«Люди різні, тож і реагують по-всякому. Наприклад, одні, коли їх зупиняєш і пояснюєш причину, реагують адекватно і з розумінням ставляться до нашої роботи. Інші, навпаки — реагують негативно, і навіть пропонують хабарі. Ми попереджаємо їх, що за правопорушення і вони за це нестимуть кримінальну відповідальність. Зазвичай, це допомагає», – каже інспектор.

Не має права патрульна поліція і зупиняти водія, щоб «дихнути в трубку». Олег Луцьков нагадує - спеціально робити це, дорожня поліція немає права, але чинним законодавством передбачена така процедура як огляд водіїв на стан алкогольного сп’яніння.

«В будь якому випадку ми зупиняємо транспортний засіб тільки тоді, коли є причин це зробити. Тільки після цього, під час спілкування з водієм, можуть бути виявленні ознаки алкогольного сп’яніння, – наголошує Олег Юрійович. Якщо ми, виявляємо такі ознаки, то водію пропонуємо пройти огляд на місці зупинки, або ж у медичному закладі. Якщо водій відмовляється, то автоматично складається протокол за статтею 130 — ухилення від огляду», – додає поліцейський.

До таких ознак патрульні відносять: запах алкоголю з порожнини рота, почервоніння обличчя або нечітку мову.

Пам’ятайте, документи, які просять пред’явити патрульні, надавати в руки не обов’язково, достатньо показати їх в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому у руки документи, протиправна. Перед тим, як пред’явити свої документи, бажано висловити вимогу до патрульних пред’явити їх службове посвідчення.

«Патрульна поліція ніколи не зупиняє безпідставно, і я хочу, щоб водії це зрозуміли. Щоб вони більш адекватно реагували та виконували вимоги працівників поліції, тоді думаю, проблем буде менше», – ділиться Олег Юрійович. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую