ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Наша дегустація: Які кавуни найсолодші?

5 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7531
Для дегустації традиційно купили декілька різних сортів кавунів: Херсонський, Леді, Вогник, із жовтою м'якоттю та безкісточковий.
Для дегустації традиційно купили декілька різних сортів кавунів: Херсонський, Леді, Вогник, із жовтою м'якоттю та безкісточковий. Фото: автора

Усією редакцією ми дегустували кавуни. Не ті, які на баржі пливли до столиці, але ті, які знайшли у торгових точках Хмельницького.

Коли ми говоримо про кавуни, то зазвичай маємо на увазі традиційні плоди зі смугастою шкіркою та червоно-рожевою м’якоттю. Саме вони найпопулярніші в Україні. Однак існує понад 1200 сортів найбільшої в світі ягоди. І навіть у нас продаються двійко-трійко різних видів. Ціни ж на них істотно різняться.

До прикладу, на прилавку поруч можуть лежати плоди за 3 та 17 гривень за кілограм. Щоб зрозуміти, чи відрізняються за своїми смаковими якостями ці смугасті ягоди, ми вирішили влаштувати експеримент. Для дегустації традиційно купили декілька різних сортів кавунів, які змогли знайти в торговій мережі. Це Херсонський, Леді, Вогник, із жовтою м’якоттю та безкісточковий. Скуштувавши в редакції кожен із них (як і завжди в «сліпу», тобто дегустатори не знали, який саме вид кавуна вони пробують), зробили наступні висновки.

Вогник. Набрав 4,6 бала й сподобався співробітникам найбільше. Практично всі «пробанти» зазначили, що кавун цукристий та запашний, шкірочка тоненька, а кісточок мінімум. Головна особливість цієї ягоди — незвичний зовнішній вигляд. Шкірка темно-зеленого, практично чорного кольору, без єдиної смужки. А ось всередині кавун цілком схожий на своїх побратимів із соковитою червоною м'якоттю. Проте коштує ця ягідка найдорожче зі всіх зразків — за 1 кг 16,99 грн.

Безкісточковий. Неодмінною складовою цього кавуна є відсутність насіння. Проте, коли ми розрізали ягоду, виявили, що вони на місці! Маленькі зернятка мали білий колір та м’яку текстуру. В принципі, їсти кавун можна було і з ними, не випльовуючи, проте неприємне відчуття обману все ніяк не полишало. Смак же м’якоті не розчарував. Саме завдяки йому «безкісточковий» кавун із кісточками посів у нашій аматорській дегустації почесне друге місце, набравши 4 бали. Коштує таке задоволення також не дешево — 14,99 грн за 1 кг.

Херсонський. Ми його любимо не лише за невисоку ціну (1 кг кавуна коштує лише 3,50 грн), виробники й перекупники цінують цей сорт за стійкість до хвороб, чудову транспортабельність і лежкість. Всенародну любов покупців теж можна зрозуміти — традиційний солодкий смак, чудовий свіжий аромат. Розрізаєш із хрускотом — і душа радіє! Наш зразок також хрустів при поділенні на часточки й видавав глухий звук при постукуванні, але смак все одно виявився не таким солодким, як у попередніх двох сортів. Результат дегустування — 3,2 бала.

Мускатний жовтий. Він з'явився на світ за рахунок збільшення кількості надзвичайно корисних для організму моносахаридів: глюкози й фруктози. Дивина була виведена в 2013 році. Тоді ж вона стала лауреатом конкурсу «Кавун-чемпіон». Але в нашому народному рейтингу жовта ягода вибитися в лідери не змогла. Не зважаючи на свій екзотичний і привабливий вигляд, вона набрала лише 2,2 бала. Більшість дегустаторів назвали жовтий кавун несмачним, неароматним та прісним. Ціна — 15 грн за 1 кілограм.

Леді. Згідно з характеристикою сорту — це надранній гібрид кавуна з овальними смугастими плодами та темно-червоною м’якоттю. Яким же було наше здивування, коли при розрізанні ми виявили блідо-рожеву м’якоть із білими недозрілими кісточками. І хоч коштує кавун трішки дешевше, ніж його інші екзотичні «побратими» (6,99 грн за 1 кг), результат у цієї ягоди невтішний — лише 2 бали.

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою думку. За якість купленого товару перед споживачем відповідає не тільки виробник, а й продавець! 

дегустація, кавун, Гурман, кавуни, дегустація, порадник, гастро новини

Коментарі:

  Так  Ні, дякую