ye-logo.v1.2

На Теофіпольщині через чуму спалили майже 7 тисяч свиней, ще більше тисячі віддадуть на переробку

Суспільство 2352
Станом на 17 серпня в зоні захисту ми провели обстеження 1131 домогосподарства та оглянули 1106 голів свиней у 431 домогосподарствах
Станом на 17 серпня в зоні захисту ми провели обстеження 1131 домогосподарства та оглянули 1106 голів свиней у 431 домогосподарствах

Сім днів на свинофермі філії «Рідний край» ПрАТ «Зернопродук МХП» спалювали тушки свиней.

Починаючи з 10 і до 17 серпня на Теофіпольщині боролися з африканською чумою. Майже цілодобово на свинофермі проводилися роботи по умертвінню та спалюванню поголів’я. Клубки чорного диму заполонили небо не тільки над свинофермою, а й над навколишніми селами.

«Ми змушені були це роботи, адже це єдиний метод аби локалізувати та не допустити розповсюдження африканської чуми», - каже заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Михайло Булка.

За словами Михайла Дмитровича, на даній свинофермі було спалено 6795свиней.

«Зараз проводяться роботи по знищенню кормів, підстілок та господарського інвентаря», - каже чоловік.
Згідно з інструкцією щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, зона на території, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем радіусом не менше трьох кілометрів, повинна бути включена в зону нагляду.

«Станом на 17 серпня в зоні захисту ми провели обстеження 1131 домогосподарства та оглянули 1106 голів свиней у 431 домогосподарствах. Якщо африканської чуми не буде виявлено, усе поголів’я буде вилучено під контролем ветеринарного спеціаліста та відправлено на забій до м’ясопереробного підприємства. Кожна сім’я отримає компенсацію за вилучену тварину», - каже Михайло Булка.

Компенсація буде здійснюватися під контролем спеціальної комісії, до складу якої увійдуть представники місцевої влади, ветеринарні спеціалісти та поліція.

«Сума компенсації за вилучену тварину відповідатиме ринковій, тому збитків люди не понесуть», - каже чиновник.

За словами чоловіка, це робиться для того, аби м’ясо свиней, що межували в трьохкілометровій зоні з епізоотичним вогнищем чуми, не розповсюдилося на стихійні ринки.

«Це м’ясо має бути піддане високій термічній обробці. Не можна з нього готувати звичайні страви, лише м’ясні хлібці та тушонку», - каже Михайло Дмитрович.

Нагадаємо, на свинофермі села Коров’є, Теофіпольського району, 10 серпня виявили захворювання на африканську чуму свиней.  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую