ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Гаспачо зі сметанно-базиліковим соусом – традиційний іспанський томатний суп (відеорецепт)

23 Серпня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5646
Консистенція гаспачо приємна та однорідна, практично глянсова
Консистенція гаспачо приємна та однорідна, практично глянсова Фото: автора

Наприкінці літа та восени гаспачо смакує найбільше, оскільки для його приготування використовуються домашні городні овочі – спілі м’ясисті помідори, хрумкі огірочки та солодкий болгарський перчик.

Це один із найулюбленіших моїх супів. Родзинка його в тому, що всі овочі готуються без теплової обробки за лічені хвилини. Відповідно, зберігаються практично всі вітаміни, а калорійність при цьому мінімальна! Головна вимога – використовувати якнайсмачніші томати та якісну оливкову олію. Подається гаспачо охолодженим, за бажанням можна додавати лід. Дуже рекомендую заправити страву сметанним соусом із базиліком та мятою. Ці пряні трави дуже гармонійно поєднуються із помідорами.

Інгредієнти:

Для супу:

3-4 стиглі м'ясисті помідори,

1 великий огірок,

2 болгарські перці,

2 зубки часнику,

0,5 ст. л. бальзамічного соусу (або червоний винний оцет),

1 ст. л. соку лимона,

1-2 ст. л. оливкової олії «extra vergine»,

1 ч. л. цукру (або за смаком),

сіль, червоний мелений перець чилі, паприка.

Для крутонів:

2 скибочки батону або білого хліба,

2-3 ст. л. оливкової олії,

сіль.

Для соусу:

1/4 склянки сметани або йогурту,

зелень базиліку та м’яти,

сіль.

Приготування:

Приготувати суп: помідори помити й зробити на кожній з боку плодоніжки, хрестоподібний надріз. Занурити в окріп на 1-2 хвилини. Потім облити холодною водою й зняти шкірку. Розрізати помідори навпіл або на 4 частини й вирізати плодоніжки. Збити в блендері до стану пюре й перелити його в миску. Червоний болгарський перець почистити від насіння. З огірка зрізати шкірку. Зубки часнику почистити й розчавити пласким боком леза ножа. Також змолоти всі підготовлені інгредієнти у блендері-млинку. Вилити до помідорів. Томатно-овочеву суміш приправити спеціями, сіллю, цукром, бальзамічним соусом, лимонним соком та оливковою олією. Ще раз збити все блендером до розчинення всіх складових. Перелити в сито й протерти (це робити не обов'язково, але консистенція протертого супу приємніша та однорідніша, практично глянсова). Прибрати гаспачо мінімум на 3-4 години в холодильник, щоб він настоявся й добре охолонув.

Приготувати крутон (грінки): батон нарізати невеликими кубиками. В сковорідці розігріти оливкову олію, викласти кубики хліба й обсмажити на середньому вогні до світло-золотавого  кольору (детальніше про те, як готувати ідеально-смачні крутони, читайте тут).

Охолоджений гаспачо розлити в тарілки, посипати кубиками льоду й крутонами. Подавати з соусом. Для його приготування змішати сметанку з подрібненою зеленню та за бажанням підсолити.

супи, холодний суп, холодні супи, перші страви, гаспачо, відеорецепт, відеорецепти, суп з томатами, томати, помідори, іспанська кухня, іспанський суп, їжа для спеки

Коментарі:

  Так  Ні, дякую