ye-logo.v1.2

Гопак: шаровари і оселедець чи Національний вид спорту

Суспільство 7045
У Хмельницькому відбувся чемпіонат з бойового гопака.
У Хмельницькому відбувся чемпіонат з бойового гопака.. Фото: автора

У Хмельницькому відбувся відкритий міський чемпіонат з бойового гопака.

Сьогодні, 19 листопада, у Хмельницькій школі № 7 відбулися змагання з бойового гопака. До нашого міста з'їхалися козаки із Одеси, Вінниці, Чернівців. Нашу область представляли  Дунаївці та Хмельницький. Загалом участь у чемпіонаті взяли 88 учасників. Наймолодшому із них виповнилося лише 6, а найстаршому 37 років. Та не лише хлопці займають бойовим гопаком. Команду козаків прикрашали 4 дівчат. Спортсмени змагалися у різних вікових групах та вагових категоріях.

Як розповів заступник голови Хмельницької обласної федерації бойового гопака та організатор змагань Олег Геделевич, окрім фізичного, учні школи бойового гопака отримують ще й духовне виховання.

«Діти вивчають звичаї, традиції, історію. Учні отримують також ще й патріотичне виховання. Останні роки і діти і дорослі стали більше цікавитись бойовою культурою, а в цьому році бойовий гопак визнали національним видом спорту», – зазначив Олег Геделевич.

Олег каже, що займатися бойовим гопаком може кожен - головне бажання.

Учасник змагань Іван вже рік вивчає бойовий гопак і  каже, що йому дуже подобається цей вид мистецтва.

«Вже рік, я займаюся бойовим гопаком. Мені дуже подобається цей вид мистецтва, це дуже цікаво і пізнавально. Я навіть своїх друзів заохотив вивчати його разом зі мною», – ділиться Іван.

Керівник Віницького міськогоо осередку бойового гопака Руслан Дмитренко розповідає, що для нього бойовий гопак – це стиль життя.

«Під час занять ми вивчаємо обряди і традиції, співємо козацьких пісень. Ми виховуємо дітей в дусі козацтва, щоб вони допомагали один одному, шанували своїх батьків, добре вчилися», – каже Руслан Дмитренок.

Раніше Руслан сам брав участь у змаганнях, але зараз тренує дітей і розвивається, як тренер.

Владислав займається бойовим гопаком лише 3 місяці, але дуже задоволений, що обрав саме такий вид заняття.

«Я не планував займатись бойовим гопаком, але познайомився із хлопцями, які запросили мене на тренування. Мені дуже сподобалось, я вирішив продовжувати тренування. В змаганнях беру участь вперше. Я вважаю, що цей вид спорту, потрібно розвивати, адже це – наша історія», – розповідає Владислав.


Хлопець каже, що відпочиває на тренуваннях, бо йому цей вид мистецтва припав до душі.

 

Хлопці показували свою вправність.

Маленькі учасники не поступалися у майстерності дорослим.

Учасників змагань підтримували їх батьки та друзі.

 

Хлопці та дівчата брали участь у двобоях. 

 

Тренери активно вигукували поради під час бою та давали настанови у перервах між раундами.

За підсумками змагань перше місце виборола Вінницька команда, друге – Чернівецька команда, а третє – команда з Хмельницького.

“Я вважаю, що для нас - це хороший результат. Більша частина нашої команди новачки, для яких ці змагання перші в житті”, - зазначив Олег Геделевич, заступник голови Хмельницької обласної федерації бойового гопака. 

 

Довідка:

Бойовий гопак – це українське бойове мистецтво, відтворене на основі елементів традиційного козацького бою. Аби відродити традиції козацького двобою бойового гопака знадобилось понад тридцятьох років кропіткої роботи, а також власного досвіду дослідника бойових мистецтв, львів’янина Володимира Пилата.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую