ye-logo.v1.2

Відбувся ІІ загальноміський батьківський форум у Хмельницькому

Суспільство 6167

На форумі розглядали фактори, які впливають на погіршення здоров’я дітей шкільного і дошкільного віку.

У Хмельницькому сьогодні, 29 листопада, відбувся Другий загальноміський батьківсько-освітянський форум. У залі Палацу творчості дітей та юнацтва зібралися освітяни, батьки, медики та представники влади. Цього разу захід був присвячений темі здоров’я дітей. Розглядали також проблеми перенавантаження деяких шкіл міста, великої кількості домашніх завдань, скорочення робочих годин для школярів.

Як сказав директор Департаменту освіти і науки Хмельницької міської ради Роман Миколаїв, сьогодні перед освітянами і медиками стоїть питання, не тільки як зупинити негативну статистику, а як створити умови для того, аби унеможливити погіршення стану здоров’я наших дітей.

«Тему форуму не можна применшити, бо здоров’я дитини – це майбутнє нашої країни. А спосіб життя, який веде наше суспільство не сприяє тому, щоб дитина психічно, фізично, морально розвивалася, - сказав Роман Миколаїв. - Більшу частину доби дитина проводить у закладах освіти. Тому вони мають непересічний вплив на організм».

За його словами, коли діти приходять до школи, фактично вони не готові до тої методики навчання, яка зараз практикується в наших школах. Як результат, діти виходять з навчальних закладів з різноманітними захворюваннями. 

Роман Миколаїв: "Збільшується кількість дітей у спеціальних медичних групах, що свідчить про можливе зростання молоді із зниженою працездатністю і ранньою інвалідністю"

Під час форму хмельничанам розповіли, як сім’я та заклади освіти можуть впливати на здоров’я дитини, повідомили про стан захворюваності дітей у місті, яким має бути раціональне харчування дітей і як батьки можуть піклуватися про психічне здоров’я і фізичний розвиток школярів.

Після вступної частини форум продовжили, розділившись на сім груп. У кожній з них розглянули питання, які стосуються здоров’я дітей: вплив способу життя на здоров’я людини, формула безпечної життєдіяльності, гармонізація психоемоційного стану людини, огранізація дозвілля людини та інше.

Чому здоров’я дітей не покращується?

Одна з причин – велика кількість годин тижневого навантаження. «Звісно ми з вами в Хмельницькому кардинально на це не вплинемо. Але у нас є право звертатися до Міністерства освіти, аби при формуванні нової української школи враховувалися наші побажання, інтереси стосовно здоров’я дітей», - говорить Роман Миколаїв.

Робочий тиждень академічного працівника складає 36 годин, а учня 10-11 класу – 33 години. «У дітей, які навчаються в ліцеях, у яких шестиденне навчання, робочий час теж складає 36 годин на тиждень. Як у дорослого працівника, - озвучив Роман Дмитрович на форумі. – Я вже не говорю про додаткові завдання, секції, факультативи, гуртки. Ми будемо просити керівників навчальних закладів з наступного року перейти до п’ятиденного навчання. Якщо ми маємо два вихідних, на це мають право і наші діти».

Говорили, як впливає спосіб життя, організація дозвілля, школа на здоров'я дітей

Обсяг домашніх завдань

«Міністерство освіти вказує, яку кількість часу повинен виділяти школяр на домашні завдання. Але у нас ситуація із цим плачевна. Окремі педагоги вважають, якщо діти не виконують домашніх завдань, їх треба задавати ще більше. Сподіваючись, що так буде більша вірогідність, що хоча б частина буде виконана, - говорить чиновник. - При тому всьому не враховується, яку кількість завдань дають інші педагоги. В окремі дні у дітей бувають 2-3 контрольні. Треба піднімати проблематику внутрішньої взаємодії між педагогами».

Перенавантаження шкіл у центрі міста

Ще одна проблема, яку порушили на другому загальноміському форумі, це перенавантаження окремих навчальних закладів міста. Довгий час у нас не існувало поняття «територія обслуговування». Але тепер керівники закладів мають право приймати в першу чергу до себе дітей з території, яку обслуговує школа.

«Зрозуміло, що багатьом зручно, щоб діти вчилися в центрі. І батьки мають право обрати будь-який заклад, але тут стоїть питання нашої громадянської свідомості, - сказав Роман Дмитрович. - Ми передбачаємо реконструкцію 17 ліцею цього року. Будується новий навчальний заклад в Озерній, добудована буде НВК №10, 18-та школа добудовується. Але громадяни з сіл не припиняють переселятися до міста. Тому дітей у нас не меншає».

На заверешння форуму директор Департаменту освіти відповів на запитання, які найбільше хвилють батьків хмельницьких учнів. Напрацьовані результати форуму повідомять у понеділок, 4 грудня.

До речі, другий загальноміський батьківсько-освітянського форум у Хмельницькому транслювався в прямому ефірі Сайту "Є" на сторінці у Фейсбук.

Нагадаємо, під час Першого батьківського форуму у Хмельницькому освітяни разом з батьками намагалися вирішити найболючіші питання освіти – батьківські внески та репетиторство та безпека дітей.

Було розглянуто питання харчування школярів
 

Батькам розповіли, як вони можуть впливати на психічне здоров'я дітей

Вашій увазі запис форуму:

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую