Гаряча тема:
- Війна
Яблучних пирогів багато не буває! Рецепт побачила на одному з кулінарних форумів у вигляді гіфки. Сподобався, вирішила повторити вдома, про що і не шкодую. А порившись у старому маминому кулінарному зошиті, зрозуміла, що таке тісто мені знайоме з дитинства. Саме такий тертий пиріжок матінка готувала на вхідні. Щоправда не з яблуками, а з варенням. І було це дивовижно смачно! Що ж до цього рецепту, то зупинилася саме на ньому через цікаву начинку: яблука тут готуються в цукровому сиропі, а не натираються на тертці. Вона виходить карамельно-корично-солодка з невеликою кислинкою. Верх пирога хрусткий та розсипчастий. Нижній корж-основа теж не підкачав! Однозначно буду пекти ще не раз.
Інгредієнти:
Тісто:
350 г борошна,
170 г цукру,
170 г вершкового масла,
2 яйця,
10 г розпушувача тіста,
ванілін ,
дрібка солі.
Начинка:
4-5 яблук (вага без шкірочки та серцевини 550 г),
50 г вершкового масла,
80 г цукру (у мене звичайний, а в оригіналі коричневий),
3 ст. л. лимонного соку,
100 г родзинок,
1 ч. л. кориці.
Форма – у мене 24 см в діаметрі, роз'ємна.
Приготування:
У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати шматочки охолодженого масла й перетерти все на крихту.
Додати яйця й замісити тісто.
Розділити його на дві частини, які слід загорнути в харчову плівку. Одну сховати на 30-40 хвилин у холодильник, іншу – на 10-15 хвилин у морозильну камеру.
Яблука помити, почистити, видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.
У сковорідку насипати цукор, додати масло, влити лимонний сік.
Дати покипіти, щоб утворилася карамель. Додати яблука і корицю, перемішати.
Карамелізувати пару-трійку хвилин на невеликому вогні (пильнуйте, щоб фрукти не перетворилися на кашу!) й додати родзинки.
У форму, встелену пергаментом і змащену маслом, викласти половину тіста з холодильника. Розрівняти по дну форми, формуючи невисокі бортики.
На тісто викласти охолоджену начинку, розрівняти.
Натерти на тертці зверху тісто, яке підморозилося в морозилці. Розрівняти й трохи утрамбувати рукою (без фанатизму!).
Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°С 30-35 хвилин (у мене випікався 30 хвилин, потім я вимкнула верхній нагрів і випікала ще 10 хвилин).
Можна притрусити зверху цукровою пудрою.
Готовому пирогу трохи дати постояти у формі, потім звільнити від форми й повністю охолодити.
Я подавала із вершковим соусом та шоколдною ппоадкою:
Ось такий соковитий розріз:
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: